Borovčani se divili lepoti malih životinja

U nedelju je u Borovu zatvorena 12. izložba malih životinja „anFeks Borovo 2019“ u organizaciji Udruženja za zaštitu i uzgoj životinja „Feniks“.

„anFeks Borovo 2019“
Ukupni pobednik izložbe kokoš kokinkina patuljasta.

Na 12. izložbi malih životinja „anFeks Borovo 2019“ koja je trajala tri dana nastupilo je ukupno 58 izlagača sa ukupno 500 eksponata, od čega je bilo čak 300 golubova, 130 komada živine, četrdesetak egzotičnih ptica i 20 kunića.

– Najiskrenije, ja sam prezadovoljan. Izložbena sezona, što se tiče gajenja životinja, je bila dosta loša. Vremenski uslovi su bili veoma loši, kako u našem mestu, tako i u okruženju. Gledano u nekoj gruboj proceni, samo naši članovi nisu izložili nekih 150 eksponata koje redovno izlažu iz razloga što bolesne životinje ne donosimo na izložbu. Međutim i pored toga, ova izložba ima impresivan broj izlagača i eksponata pogotovo što je odrađena bez akvaristike i teraristike. Kada čujemo komentare i vidimo posećenost na kraju smo veoma zadovoljni – ističe organizator, predsednik Udruženja za zaštitu i uzgoj životinja „Feniks“ Novica Gajić.

Posebnost ove izložbe je to što je ovo bila prva ovakva izložba na kojoj su u žiriju bili predsednik i sekretar novoosnovanog Hrvatskog saveza uzgajivača golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića koji okuplja tridesetak udruženja.

– Ovako kvalitetan žiri daje jednu veliku podršku u radu našeg udruženja i naše izložbe. Na tome smo zahvalni našim kolegama i rukovodstvu novoosnovanog saveza. U principu, svi članovi novoga saveza su sva ona udruženja sa kojima smo već ranije sarađivali. Ove godine posebno me raduje suđenje, zbog čega smo dobili jako dobre komentare, koje je na našoj izložbi potpuno nepristrano jer sudije sude isključivo po onome kako oni smatraju i sve velike i glavne nagrade su otišle van Borova što govori o širini područja koje pokrivamo – priča Gajić.

Ukupni pobednik izložbe dolazi iz Vođinaca

Ukupni pobednik izložbe je kokoš kokinkina patuljasta vlasnika Antonija Radočaja iz Vođinaca. Antonio se bavi uzgojem patuljastih peradi, a već dvadeset godina gaji holandsku belokapu, patuljastu kokinkinu i golubova srpskih visokoletača.

 „anFeks Borovo 2019“ Antonio Radočaj

– Jako mi je drago jer mi je ovo prva izložba na kojoj sam izlagao kokoši. Od holandske belokape posedujem sedam do deset koka i dva petla, a što se tiče kokinkina imam već mladi uzgoj koji sam pripremio za državnu izložbu u Virovitici i Bjelovaru. Ukupno imam od 40 do 50 komada kokoški pa vršim strogu selekciju. Ovim se bavim od sedme godine, to mi je hobi koji sam nasledio od oca i dosta me ispunjava iako zahteva mnogo vremena. Najvažnije je da imam podršku porodice – kaže Antonio Radočaj.

Pobednik devete specijalke srpskog visokoletača je golub Mate Marijića iz Slavonskog Broda, najlepši golub izložbe je slavonski gaćan Đure Radičevića iz Velike Kopanice, drugo i treće mesto u okviru specijalke srpskog visokoletača osvojili su golubovi Zorana Gojkova iz Borova dok je pobednik 2. juniorske izložbe golub maltezer desetogodišnjeg Davida Palanca iz Dalja.