Borovo i ove godine domaćin veslačkim posadama

Udruženje Plavi Dunav iz Borova u subotu je dočekalo veslače koji su učestvovali na ovogodišnjoj Dunavskoj regati od Batine do Iloka.

Dunavska regata Borovo

Domaćini iz Plavog Dunava i nekoliko kupača koji su odlučili da subotnje popodne provedu na obali Dunava, nestrpljivo su na takozvanoj „Sremčevoj skeli“ u Borovu čekali veslače koji su ove godine učestvovali na nešto izmenjenoj Dunavskoj regati. Naime, ove se godine, kao ni prošle, zbog epidemiološke situacije regata nije održala u tradicionalnom obliku od Ingolštata u Nemačkoj pa do Crnog mora, ali su veslači iz Hrvatske odlučili da odvoze unutar granica svoje države pa je tako vožnja trajala od Batine do Iloka sa pristajanjem u Aljmašu i Borovu.

Prva se na borovsku obalu iskrcala jedna osječka posada koja je brojala čak 10 veslača.

– Sa prijateljima često boravim na Dravi i Dunavu, a ovo je prvi put da smo na ovoj manifestaciji, odnosno na ovom prekrasnom druženju koje ima veoma dugu tradiciju. Mi smo se priključili ove godine, a nadam se da ću i druge prijatelje nagovoriti da dođu i uživaju na Dunavu. Krenuli smo jutros iz Aljmaša ka Borovu. Dunav teče i nosi čamac nizvodno, ali treba veslati kako bi održavali smer. Ovih 39 kilometara smo savladali uz neka tri do četiri pristajanja kako bismo se okupali na obali, a veslali smo skoro osam sati. Preporučujem svakome da uživa u lepotama Dunava – prepričava svoj doživljaj ove regate Zvonimir Lončarić iz Osijeka, iz desetočlanog tima koji je prvi pristao na borovsku obalu.

Regata je održana u sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave kao i Međunarodnog dana Dunava. Ove godine, osim hrvatskih posada, učestvovala je i jedna međunarodna koju su činili veslači iz Zagreba, Novog Sada i Beograda.

– Došao sam ovde na poziv našeg druga iz Zagreba Radovana Cvijovića sa kojim veslam već dugi niz godina. On je predložio da veslamo Muru i Dravu. Krenuli smo od najsevernijeg dela Hrvatske, od mesta Sveti Martin i spustili smo se do Drave pa se posle priključili ovoj regati. Uslovi su odlični, veslali smo dnevno i po 10 sati. Vidi se da se priobalje održava i da ljudi uređuju obalu – govori o svom iskustvu Branko Stanković iz Beograda.

Odložio letovanje kako bi učestvovao na regati

Dok neki godišnji odmor koriste kako bi lenčarili i potpuno se odmorili, Branko je napustio letovanje na Hvaru sa porodicom kako bi sa prijateljima veslao regatu.

– Na regatama veslamo preko 13 godina i tu je već formirano određeno društvo. Godinama se sa prijateljima viđamo po regatama, a imali smo priliku i da veslamo po inostranstvu.  Iza nas će ostati 450 kilometara avanture, prelepih trenutaka i fantastične prirode – kaže Branko Stanković.

Dunavska regata Borovo

Domaćini iz Plavog Dunava su se pobrinuli da za veslače, koji su svojim čamcima, kajacima i kanuima posetili Borovo, i ove godine obezbede večeru, kratki kulturno-umetnički program, sanitarni čvor i površinu za šatore gde su prespavali.

– Danas smo ugostili oko 50 učesnika regate kojima smo poslužili večeru i kratki kulturno-umetnički program. Obezbedili smo i toalete i tuševe. Pretprošle godine smo imali 120 učesnika regate koji su poneli lepe utiske iz Borova, a nadam se da ćemo jednake povratne informacije dobiti i od ovogodišnjih učesnika – priča predsednica udruženja Plavi Dunav iz Borova Desa Jankov.

Nakon Borova, regata se drugog dana uputila prema Iloku, koji je i krajni cilj. Osim kulturno-umetničkog programa, učesnicima regate priređene su i edukativne radionice, slikarska kolonija, postavljanje Rimskog tabora, tečaj pravljenja čamca, izrada torbi od stare tkanine, paljenje vatre na različite načine, snalaženje pomoću kompasa i prepoznavanje biljnih vrsta.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.