Borovo ugostilo učesnike 64. Međunarodne dunavske regate

Međunarodna dunavska regata TID ove godine održava se po 64. put. Ova najstarija i najmasovnija regata na svetu, započela je u nemačkom gradu Ingolštadtu, odakle je krenula 22. juna. Završava sredinom septembra u rumunskom mestu Sveti Đorđe, na obalama Crnog mora.

Jadranka Jaćimović 29.07.2019.
Dunavska regata Borovo

Organizatori hrvatskog dela regate su Kajak kanu klub Aljmaš i udruženje „Plavi Dunav“ iz Borova. Nakon 34. dana plovidbe, u petak 26. jula, kajakaše je u Hrvatskoj ugostila opština Borovo i Udruženje “Plavi Dunav”.

- Ovo je drugi put da je Borovo domaćin Međunarodne dunavske regate. Ponosni smo da imamo priliku da ugostimo ljude koji učestvuju u regati. Za sve ljude koji će danas u Borovu da se odmore i predahnu od puta, obezbedili smo prostor za smeštaj. Spremili smo i kulturno-zabavni program na kojem će nastupiti Muška pevačka grupa “Naši koreni”, folklorna sekcija Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” i Tamburaški sastav “Dunavske zore”. Biće poslužena i večera, koju pripremaju članovi “Plavog Dunava”, po prvi put pečemo langošice za koje su ljudi veoma zainteresovani, a za večeru spremamo pasulj - rekla je predsednica “Plavog Dunava” Desa Jankov.

U Borovu se odmaralo 110 kajakaša iz celog sveta

Učesnicima 64. Međunarodne dunavske regate, u kojoj zvanično učestvuje devet podunavskih zemalja, ove godine priključili su se i kajakši iz celog sveta.

- Ove godine imamo predstavnike iz čak 17 zemalja. Između ostalih tu je po prvi put Švajcarska, zatim Švedska i predstavnici Australije i Amerike. Zadovoljstvo je da ove godine imamo mogućnost da ugostimo sve te ljude, a to je negde oko 110 osoba. Udruženje Plavi Dunav iz Borova osnovano je sa namerom očuvanja prirode, tradicije, običaja i unapređenje turizma. Smatramo da je ovo ne neki način turistička afirmacija za Borovo, prilika da prezentujemo naše mesto i da jedna grupa ljudi, u ovom slučaju njih 110, prođe kroz Borovo. Želimo da se ovde ugodno osećaju, odmore i upoznaju naše mesto i bezbedno sa lepim utiscima nastave svoj put - objasnila je Jankov.

Kajakaški kamp postavljen na terenu FK „Sloga“

Na fudbalskom igralištu kluba „Sloga“ kajakaši su se u svojim šatorima odmarali od plovidbe koja je u poslednjoj etapi bila izložena promenljivim vremenskim uslovima. Među brojnim veslačima pronašli smo i Aleksandara Damjanovića iz Beograda.

- Nisam toliko iskusan kao ostali kajakaši, a dobar deo ekipe upoznao sam veslajući na Drini. Prošle godine sam prvi put učestvovao na regati i to u delu od Beograda, a ove godine veslaću od Apatina do Novog Sada. Siguran sam da ću se vratiti opet i vrlo verovatno jednom proći i ceo TID. Svi učesnici ove regate su prirodnjaci, jer oni koji idu čitav TID na Dunavu su po dva meseca. Iz večeri u veče pomerate kamp na drugo mesto, podižete šator i na samoj reci izloženi ste svim vremenskim uslovima. Danas smo od Bogojeva do Borova imali tri različite vremenske prilike, kišu, pa jako sunce, zatim oblačno i vetrovito vreme – opisuje svoje iskustvo Damjanović iz Beograda.

Dunavska regata Borovo tekst

Za razliku od našeg sagovornika iz Beograda, Mario Janović iz Kladova na TID-u učestvuje jubilarni deseti put.

- Učestvujem redovno, jer volim druženje i Dunav i cela priča oko ove reke mi je fantastična. Ove sam godine krenuo sa starta iz Ingloštadta preveslao sam Nemačku, a potom sam zbog nekih privatnih obaveza morao da odsustvujem. Vratio sam se u Apatin i ići ću do kuće odnosno do Kladova. Generalno svako vesla ono što može, u zavisnosti od vremena koje ima i naravno finansijskih mogućnosti - rekao je Mario.

Kajakašica Nikolajeva iz Bugarske prvi put je bila u Borovu.

- Lepo je, interesantno i spokojno. Volim da plovim, jer iz kajaka možeš da vidiš i doživiš mesta na jedinstven način. Treći put učestvujem u regati, ali sam prvi put u Hrvatskoj i Borovu. Mnogo je lepo, prošetala sam kroz mesto i jako mi se sviđa – rekla je Nikolajeva.

Nakon što su noć proveli u Borovu, učesnici regate u subotu ujutro nastavili su svoj put Dunavom dug oko 2450 km. Sledeće etapno mesto nakon Borova je u Bačkoj Palanci.