Borovski lovci otvorili lovnu sezonu na divlje patke

Članovi Lovačkog društva Borovo prvog petka u ovom mesecu zvanično su otvorili lovnu sezonu na divlje patke.

Srđan Sekulić 08.09.2021.
Borovski lovci

Tim povodom lovci su se okupili kod lovačkog doma gde su nakon popisa učesnika lova i dozvole policije, s obzirom da se lov održavao u pograničnoj zoni, krenuli na već ranije predviđena mesta.

- Mi svake godine organizujemo otvorenje lova na divlje patke. Kalendarski lovostaj na njih prestaje 1. septembra i onda tu negde oko tog datuma organizujemo i otvaranje lovne sezone na ovu divljač – istakao je lovnik LD Borovo Branko Puškar.

Prvom lovu odazvalo se dvadesetak lovaca kako članova domaćeg lovačkog društva tako i njihovih kolega iz okolnih društava.

- Vodostaj Dunava je velik, reka je dovoljno narasla da ne možemo preko na drugi deo lovište gde nam je velika većina bara pa ćemo morati otići tamo gde smo prinuđeni jer nemamo dovoljan broj čamaca da se prebacimo na neka druga mesta – navodi Puškar.

Nakon ovog prvog lova u ovom društvu su odredili da se patke love utorkom, četvrtkom i subotom dok je lov visoke divljači rezervisan za sredu, petak i nedelju.

- Divljih patki ima dovoljno, mi po lovno-gospodarskoj osnovi imamo pravo odstrela 200 kljunova. Najviše obitavaju uz Dunav, dunavce i u ritskom delu lovišta gde se one gnezde i budu tokom čitave godine. Lov na patke je veoma atraktivan i uvek je velik odziv – napominje Puškar.

U ovom društvu najavljuju da će otvorenje glavne lovne sezone biti zadnje nedelje u oktobru.

- Ove godine obeležićemo i stotu godišnjicu od osnivanja našeg društva i organizovanog lova u Borovu. Danas naše društvo ima pedesetak članova, pre je broj bio daleko veći, a trudimo se da privučemo što više mladih da nam se priključe i da postanu lovci – naglasio je predsednik LD Borovo Nebojša Krstonošić.

Nezaobilazni saradnici lovaca u lovu na patke su i lovački psi ptičari koji su ne samo neophodni u ovom lovu nego i zakonom nezaobilazni bez kojih se jedan takav lov ne bi mogao ni održati.

Tagovi