Borovski tamburaši u Osijeku

U okviru redovnih aktivnosti SKD „Prosvjeta“, pododbor Osijek, prvog julskog dana u prostorijama pododbora održan je koncert u kojem je nastupila Tamburaška sekcija KUD „Branislav Nušić“ iz Borova.

Tamburaška sekcija KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova

Na početku celovečernjeg programa, u maniri dobrog domaćina, prisutne goste i članove pozdravio je predsednik osječkog pododbora Zdenko Čikara koji je tom prilikom istakao nastavak dobre saradnje s KUD-om i borovskim pododborom „Prosvjeta“. Nakon najave koncerta dvadesetak članova sekcije, pod vodstvom Dušana Latasa, predstavilo se publici svirajući i pevajući dobro poznate narodne i etno pesme. Dušan Latas i predsednik KUD-a Rade Bosić upoznali su domaćine sa istorijatom i aktivnostima tamburaške, folklorne, dramske i likovne sekcije koje ukupno broje 148 članova.

– Duži period Zdenko Čikara nas je zvao da dođemo u Osijek da pokažemo šta dečiji tamburaški orkestar iz Borova radi i sada na kraju školske godine poklopili su nam se termini i mi smo potvrdili naš dolazak. Iskoristili smo priliku i da obiđemo delove Osijeka koji su interesantni našoj deci, kao što je Zoološki vrt u Osijeku, a nakon šetnje otišli smo na ručak u Mekdonalds. Nastup smo imali u prostorijama pododbora Osijek koji nije velik, ali smo uspeli da pokažemo ono što smo mi radili i naučili u prošloj školskoj godini. Bio je to nastup dve grupe, početničke i one grupe koja ima nešto više iskustva tako da smo svi zajedno u tom prostoru dali jedan četrdesetominutni program. Bilo nas je dosta, 16 dece. Nismo bili kompletni jer neka deca zbog privatnih razloga nisu mogli da prisustvuju, ali verujem da smo razveselili Osječane koji još uvek drže i koje još uvek interesuje kultura srpske nacionalne manjine u Sremu i Slavoniji – istakao je voditelj tamburaške sekcije KUD-a „Branislav Nušić“ Dušan Latas.

Završnom programu osječkog pododbora SKD „Prosvjeta“, a pre uobičajene letnje pauze, prisustvovalo je oko četrdesetak gostiju i članova, a programu je prisustvovala i potpredsednica SKD „Prosvjeta“ Radmila Latas. Nakon ovog koncerta članovi SKD „Prosvjeta“, pododbor Osijek, odlaze na zasluženi godišnji odmor koji će im dobro doći jer su, kao retko koji pododbor u Hrvatskoj, bili više nego aktivni do poslednjeg junskog dana tekuće godine.