Brankovim danima u Vukovaru održavaju sećanje na velikog srpskog pesnika

Povezanost Vukovara i pesnika Branka Radičevića ogleda se danas kroz manifestaciju Brankovi dani koji su i ove godine organizovani u park-šumi Adici.

Brankovi dani Vukovar 2018. Branko Radičević

Brankove dane godinama organizuje druga vukovarska parohija u čast pesnika Branka Radičevića koji je u svojim mladim danima često boravio u majčinom rodnom gradu Vukovaru i tu ostavio neizbrisiv trag.

– Branko Radičević je pesnik koji je kratko živeo i pisao. Ima pesnika koji su ostavili veći opus pesama iza sebe, ali je Branko Radičević značajan za Vukovar jer je njegova majka bila iz Vukovara, a i on je sam dolazio ovde na dobru vodu i stvarao neke od svojih pesama – rekao je paroh Druge parohije vukovarske jerej Vukašin Cvetojević.

Osim ove vukovarske, postoji još ovakvih manifestacija i udruženja posvećenih prerano preminulom pesniku.

– Postoji „Brankovo kolo“ u Sremskim Karlovcima, takođe i mnoga kulturno-umetnička udruženja posvećena Radičeviću. Pošto je rođen u Slavonskom Brodu, tamo postoji spomen ploča. Kulturno umetničko društvo „Branko Radičević“ iz Niša je gostovalo prethodnih godina na Brankovim danima, a bila je saradnja s „Brankovim kolom“ iz Sremskih Karlovaca koji su nam na početku pomagali oko organizacije – kaže jerej Cvetojević.

Na manifestaciji su nastupili učenici iz vukovarskih osnovnih škola Nikole Andrića i Dragutina Tadijanovića, fokloraška sekcija kulturno-umetničkog društva Sloga iz Vukovara, horska sekcija srpsko-grčkog prijateljstva Iridej iz Sremske Mitrovice te recitatori vukovarske gimnazije i tehničke škole Nikole Tesle. Dodeljene su i nagrade za najbolje sastave na temu prijateljstva u okviru literarnog konkursa „Ružica Radičević“.

Učestvovala i deca iz Baranje

Ove godine manifestaciji su prisustvovali i osnovnoškolci iz Baranje, a većina njih je prvi put posetila Vukovar, a osim Brankovih dana, učestvovali su i na Olimpijadi starih sportova gde su neki osvojili i prva mesta u svojim disciplinama.

– Ovo za srpsku decu iz Baranje mnogo znači jer je deci prvi put da su posetila Vukovar te su posetila i srpsku svetinju u Vukovaru – crkvu Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi i prisustvovala Brankovim danima. Trudićemo se da nešto slično ovome pokrenemo i kod nas – priča veroučitelj u Dardi, Kneževim Vinogradima i Karancu Srđan Danguzović.

Branko Radičević je svojim pesmama veoma zadužio srpski narod. Zbog te ostavštine postoje i mnoga i manifestacije njemu u čast pa tako i ova vukovarska.

– Planiramo da se povežemo sa što više društava koje nose ime Branka Radičevića i da budu naši gosti. Želimo da nam se predstave i da jačamo vezu jer poenta ove manifestacije jeste druženje, povezivanje ljudi i da ovaj grad živi i da bude srećan i radostan jer i Branko je dolazio ovde i donosio radost, družio se s Vukovarčanima i provodio lepo vreme – zaključuje Vukašin Cvetojević.