Crkva pored crkve u čast Svetog Nektarija

Poslednjih godina porta pravoslavne crkve u Jagodnjaku je najveće gradilište u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj. Crkva Svetog Nektarija podignuta je za samo sedam meseci.

Nikola Milojević 09.01.2020.
Sveti nektarije Jagodnjak

Dvorište pravoslavne parohije u Jagodnjaku i ranije je bilo puno verskih građevina jer tu je Crkva Svetog Nikolaja Mirlikijskog iz 1725. godine, krst koji su podigli meštani tadašnje Kačvale 1810. godine, a u vlasništvu crkve je i zgrada današnjeg dečijeg vrtića, a nekadašnje prve škole u ovom mestu.

Sveštenik Slobodan Majkić ovde služi punu 21 godinu i sve te godine trudi se da ove sakralne objekte obnavlja, ali da pritom gradi i nove. Svi su se čudili kada je pre nekoliko godina odlučio da, pored postojeće crkve stare skoro tristo godina, gradi još jedan hram i posveti ga Svetom Nektariju Eginskom, ali hram je nikao u samo sedam meseci i sada je preostalo samo da se uredi njegova unutrašnjost.

- Rekao sam da ću graditi novu crkvu u trenutku kad je bila postavljena skela na zvoniku svetog oca Nikolaja. Svi su me tada gledali u čudu jer nismo znali ni kako ćemo staru crkvu obnoviti, ali evo danas stojimo ispred izgrađenog hrama Svetog Nektarija koji je podignut uz pomoć ljubavi naših vernika, ali i vernika iz Srbije, Republike Srpske i svih drugih ljudi koji su pomogli. Niko u to nije mogao da veruje. Plašio sam se podsmeha, ali sam krenuo u to – počinje ovu priču protojerej-stavrofor Slobodan Majkić.

Sveti Nektarije Eginski jedan je od najpoštovanijih svetaca novog doba u pravoslavlju. Pred njegovim moštima dešavala su se, prema svedočenjima vernika, brojna čudesna isceljenja i ozdravljenja najtežih bolesnika. Prota Majkić išao je više puta na Eginu na poklonička putovanja pa odlučio da ovom svetitelju podigne hram u Jagodnjaku.

Sveti nektarije Jagodnjak Slobodan Majkić

U grčkom manastiru dobio je 2016. godine blagoslov da ponese deo moštiju i ikonu Svetog Nektarija za njegovu novu kuću u Baranji. Akatist ovom svetitelju služi se ovde svake subote.

- Rekao sam sebi da ovaj svetitelj zaslužuje da ovde ima svoju kuću i to je na radost svih nas da taj divni svetitelj ima svoj dom u parohiji jagodnjačkoj pored Hrama Svetog oca Nikolaja. Nedavno smo ugradili podno grejanje i stavili glazuru na pod. Sada čekamo da se ta glazura isuši pa ćemo postaviti i kamen. Nakon toga preostaje nam da uredimo hram iznutra, da postavimo ikonostas, tronove i ostali interijer u crkvi. Ikonopisanje će biti veliki i zahtevan posao, ali to nam je krajnji cilj – ističe Slobodan Majkić.

Kada je izgradnja Crkve Svetog Nektarija počela, krenulo se i sa izgradnjom još jednog objekta, a reč je o gostoprimnici koja se nalazi tačno između dva hrama. Njena izgradnja još je u toku, a ubuduće će biti na korist vernicima.

Paralelno se obnavlja i stara crkva

Crkva svetog Nikolaja Jagodnjak

Hram Svetog Nikolaja u generalnoj je obnovi od 2015. godine kada je obnovljen zvonik od temelja do zvona i krsta. Tokom 2018. godine urađena je kompletna krovna konstrukcija, a trenutno su u toku radovi na fasadi hrama. Nešto ranije rađene su i staze oko same crkve.

- Sada su hladniji dani pa smo malo stali sa radovima, ali kada na proleće bude gotova fasada, ostaje nam severna i istočna ograda u porti i tada ćemo moći da kažemo da je spoljašnja obnova hrama kompletno završena – kaže prota Majkić.

Nije samo rađeno na spoljašnosti već i na unutrašnjosti Crkve Svetog Nikolaja. Sveštenik Majkić želeo je 2013. godine za istočni deo hrama da napravi tri kamene ikone, Isusa, Bogorodice i Svetog Jovana.

- Umesto tri, na kraju smo napravili 63 ikone i postavili ih u našu svetinju. Sve smo to uspeli zahvaljujući dobrovoljnim prilozima naših vernika, ali i vernika iz drugih mesta. Želeli smo da uradimo ikone na kamenu zato što su stari hramovi podložni vlazi i sve ono što je ranije rađeno je uglavnom propalo i nemoguće da se održi zbog vlage – priča sveštenik.

Unutrašnja i spoljašnja obnova starog hrama, kao izgradnja nove crkve i još jednog pomoćnog objekta, gotovo da u današnje vreme predstavljaju pravo čudo. Agilni sveštenik Majkić kaže da su se dolaskom moštiju Svetog Nektarija počele dešavati dobre stvari u ovoj parohiji, a da njega lično motiviše ljubav prema crkvi i svetinjama.

- Zaista bih se radovao i ne bi od mene bilo srećnijeg čoveka kad bi mogli da obnovimo u jednoj godini sve naše svete crkve, da ih sredimo i da zasijaju u punoj sili i slavi. Brinem se, pišem i molim na sve strane, sve ljude dobre volje da nam pomognu. Opet, treba reći da čovek ništa ne bi mogao bez pomoći Božije i pomoći svetaca. Ja sam samo jedna karika i spona u proslavljanju Gospoda. Mala smo parohija sa 120 domova, ali trudimo se i radimo da nam Bog i dalje pomogne – zaključuje Slobodan Majkić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.