Čudotvorne ikone u splitskom hramu Svetog Save

Replike svetogorske čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice i Mlekopitateljnice svečano dočekane u pravoslavnom splitskom hramu.

ikone Presvete Bogorodice

Zvucima pravoslavnih zvona u splitskom hramu posvećenom Svetom Savi, svečano su dočekane  replike svetogorskih ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i Mlekopitateljnice sa Svete Gore, kao veliki blagoslov, duhovna snaga i ukrepljenje svom vernom narodu, ne samo u Dalmaciji već i van svih postojećih granica.

Episkop dalmatinski Nikodim, zajedno sa splitskim sveštenstvom, monaštvom i mnoštvom okupljenog vernog naroda iz svih krajeva Dalmacije dočekao je ove ikone nemerljive vrednosti, nakon čega je služena Sveta Arhijerejska Liturgija.

U svojoj besedi  Episkop Nikodim naglasio je važnost dolaska ovih ikona za pravoslavnu zajednicu u Dalmaciji, te pozvao verni narod da se pred istima moli i za svoje bližnje ali i za čitav svet.

– Danas smo se okupili povodom velike radosti, jer smo za našu malu zajednicu dobili kopije čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice koja se nalazi u Hilandaru i Bogorodice Mlekopitateljnice koja se nalazi u isposnici Svetoga Save u Kareji, na Svetoj Gori. Uz njih ćemo se, na ovome svetom mestu, moliti Presvetoj Bogorodici da bude zastupnica svih nas pred prestolom Svevišnjega i pred licem Sina svoga ljubljenoga koji je Svojim dolaskom na ovaj svet dao mogućnost svima nama da i mi postanemo mala braća Njegova. Dao nam je šansu da i mi postanemo ‘bogovi po blagodati’ sjedinjujući se s Njim na svetoj Evharistiji i zato treba da se molimo pred ovim ikonama, išteći Božiju milost kako za nas same i naše bližnje, tako i za čitav ovaj svet, da se svi spasemo i izađemo pred lice Gospodnje – rekao je vladika Nikodim.

ikone Presvete Bogorodice

Episkop Nikodim pozvao je vernike da se pred ikonama mole Presvetoj Bogorodici da bude zastupnica svih lјudi ali i za dovršetak davno započetog splitskog hrama Svetog Save.

– Spasenje možemo zadobiti samo zajedno, kada se radujemo jedni drugima i nalazimo Boga u svojim bližnjima, a to podrazumeva da treba da imamo ljubavi i prema neprijateljima svojim i snage da oprostimo onima koji nam zlo čine, jer ćemo tako najpre zaslužiti milost Božiju. Zato vas sve pozivam da dođete često u ovaj hram u kojem će se čitati akatisti i molebni kanoni pred čudotvornim ikonama, da se zajedno molimo Gospodu za naše spasenje, i da se molimo Presvetoj Bogorodici da se završi izgradnja ovog hrama koju su započeli naši slavni preci, da to zajedno i u radosti dočekamo kao što smo dočekali i ove ikone – poručio je episkom Nikodim.

Vladika je izrazio zahvalnost uglednom privredniku iz Srbije Milanu Popoviću, koji je donirao ikone.

Poseban blagoslov dolaska ikona u splitski  hram dočekan je i od sveštenstva Crkvene opštine Split.

– Milošću Božijom i radošću nemerljivom smo dočekali ovaj veliki dan, trenutak da ove dve velike svetinje nađu svoje mesto u našem hramu i ovom gradu. Njihovo prisustvo obogatiće, pre svega u duhovnom smislu, našu malu ali veliku zajednicu i sve ljude dobre volje koji u ovaj hram dolaze. Takvih je mnogo, mnogo više nego što to ljudi misle, jer narod ovde dolazi iz svih krajeva sveta naročito u letnjem periodu. Svi oni koji dolaze potražiti pomoć ili utehu, koji se mole za ozdravljenje, izbavljenje od nedaća ili za ljubav i mir, moći će se pokloniti i pomoliti Majci Božijoj da im pomogne na tom putu ka duhovnoj snazi i okrepljenju – poručio je protojerej Milan Kadijević iz splitske parohije.

Susret sa ikonama veličanstven događaj za pravoslavne Splićane

Sa posebnom radošću i dubokim poštovanjem dolazak ikona dočekan je i od strane vernog naroda. Počastvovani ovim činom ističu kako je ovo posebno veličanstven događaj  koji treba doživeti, bogatstvo ne samo za njihov hram već i za grad Split.

ikone Presvete Bogorodice protojerej Milan Kadijević
Protojerej Milan Kadijević

– Naša mala zajednica pravoslavnih u Splitu jeste velika, upravo iz razloga što se trudimo da našim postojanjem ovde, našom ljubavlju i svedočenjem onoga što naš narod jeste oduvek, unutar širom sveta poznatog i čuvenog grada Splita, činimo ovaj grad lepšim, bogatijim i uzvišenijim. Ovaj dan smo iščekivali sa radošću, ali susret sa ikonama je veličanstven i radostan toliko da ga je teško porediti. Sveti Sava je jednu od ovih ikona davno dobio iz najsvetije Svete Zemlje i taj kontinuitet koji je on održao i mi se ovde trudimo da održimo. Trudimo se da nam Sveti Sava bude primer, naš učitelj i putevoditelj. Presveta Majka sa svojom trećom rukom je upravo ono što simbolizuje, ta njena treća ruka je ono što je svima nama potrebno, a ovde možda i najpotrebnije. Nekada smo gledali i ruševine hrama Svetog Save u Beogradu, prolazili pored njih pitajući se da li će ikada naš narod dočekati da vidi taj hram izgrađen, makar u kamenu, kao što mi gledamo sada ovaj naš. Vidimo sada kakav hram smo dočekali u Beogradu, da u njemu slavimo Gospoda i da se ponosimo njime. Verujem da ćemo, osnaženi molitvama Majci Božijoj, jednoga dana to dočekati i ovde, ako ne mi a ono bar naša deca i deca naše dece – sa prepuno emocija poručuje veroučiteljica pravoslavne veronauke u CO Split Julija Tunić,.

Sve do izgradnje splitskog hrama ikone će biti izložene u kapeli Svetoga Save pri hramu gde će, po rečima splitskih sveštenika, biti čitani akatisti i molebani Presvetoj Bogorodici, molitve za zdravlje svima onima koji u veri dođu, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Ikone Bogorodice Trojeručice i Bogorodice Mlekopitateljnice dve su od šest čudotvornih pravoslavnih ikona posvećenih istom Svetom liku, pred kojima se, po svedočenju vernika širom sveta, molitvom dešavaju čuda i isceljenja. Obe potiču sa Svete Gore, a jedna od najboljih kopija ikone Bogorodice Trojeručice nalazi se upravo u hramu Svetog Save u Beogradu.