Čuvaju okolinu i stvaraju novu vrednost

Radionice restauracije nameštaja i dekupaž tehnike održavaju se u Dalju u sklopu projekta „3Z za 3R“ koji provodi udruženje Zajedno za zajednicu.

restauracija nameštaja i dekupaž Dalj
Članovi udruženja "Zajedno za zajednicu"

Stari nameštaj i većinu upotrebljenih stvari najčešće bacamo. Rešavamo se tako onoga što nam više ne treba, a najčešće i onoga što nam se jednostavno ne sviđa. Čak i u ispravnom stanju oni komadi nameštaja koji ne zadovolјavaju savremene trendove opremanja interijera bivaju jednostavno bačeni. Živimo u vremenu preteranog konzumerizma i olako se odričemo predmeta koji uz manje popravke mogu da se koriste i dalje.

Ponovna upotreba stvari veoma je važan deo sistema upravljanja otpadom odnosno očuvanja okoline. Ova tema odvodi nas u Dalj, na radionicu udruženja „Zajedno za zajednicu“ koje je osmislilo projekat u cilju ponovne upotrebe stvari, u ovom slučaju starog nameštaja. Nazvali su ga „3Z za 3R“, a u sklopu njega biće održano ukupno 32 radionice.

– Od sredine septembra pa do sredine decembra održavamo radionice restauracije starog nameštaja i dekupaž tehnike. Sve to deo je projekta koji je sufinansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost i Opštine Erdut. Na konkurs Fonda aplicirali smo još 2018. godine međutim odobren je tek 2019. godine i u šestom mesecu je potpisan ugovor. Jedini smo iz naše županije koji su dobili ovakvu vrstu projekta. Cilj nam je da kao prvo sakupimo stari nameštaj, vratimo ga u funkcionalno stanje, da pokažemo da ne mora da se kupuje novo nego da možemo stari nameštaj ponovo da upotrebljavamo. Naglasak je na smanjenju otpada, recikliranju i najbitnije da pokažemo kao se nameštaj može ponovo iskoristiti. Pre ovih radionica skupili smo nameštaj, popravili ga, išmirglali, odnosno obavili sve pripremne radnje kako bi došli do ove faze, a to je farbanje i ukrašavanje – rekla je predsednica Udruženja „Zajedno za zajednicu“ Milica Sevkić.

Restauracija i dekupaž tehnika

Radionica koju smo posetili održana je u prostorijama Preduzetničko razvojnog centra opštine Erdut gde su učesnici farbali nameštaj te ga pripremali za prenošenje motiva dekupaž tehnikom. Princip rada i osnove ove zanimljive tehnike objasnila je i pokazala Zorana Petković iz Dalja.

– Dekupaž je tehnika oslikavanja predmeta salvetama ili rižinim papirom. Tehniku dekupaž nije teško savladati kao i za sve potrebna je pre svega volja, a zatim vaša mašta i trud, a sve to uz minimalna ulaganja. Prvo smo nameštaj uredili i ako je bilo potrebno izvršili popravke, zatim obavili pripremne radnje kao što je turpijanje, šmirglanje i bojanje. Na kraju ćemo nameštaj ukrašavati salvetama. Dalje zavisi od mašte osobe koja ukrašava predmet, uglavnom su to cvetni i romantični motivi. Kada se izvrši lakiranje dobijamo predmete koji su spremni za upotrebu – objašnjava Zorana Petković.

restauracija nameštaja i dekupaž Dalj
Zorana Petković

Kako je reč o ručnom radu, pored toga što je ponovo spreman za upotrebu, stari nameštaj dobija i novu vrednost. Sav restaurisani nameštaj biće prikazan na izložbi u sklopu ovog projekta, a zatim doniran udruženjima i organizacijama na području opštine Erdut. Vrednost projekta je 42.300 kuna od kojih 80 odsto sufinansira Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, a 20 odsto Opština Erdut i udruženje koje projekat provodi.

„Zajedno za zajednicu“ osnovano je 2015. godine i od tada raznim aktivnostima nastoji da podigne kvalitet života u zajednici.

– Provodimo projekte usmerene na stanovništvo opštine i prvi put provodimo projekat odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša. Nastojimo uključiti što veći broj građana u naše aktivnosti, nismo bazirani na jednu ciljnu skupinu i vrlo rado sarađujemo sa svima. Imali smo nekoliko uspešnih projekata koji su bili vezani za starije stanovništvo, tako da imamo dobru saradnju i sa našim udruženjem penzionera sa kojima smo provodili prošli projekat. Jedan od većih bio je „Super aktivnosti za super seniore“ za koji smo jedino mi u ovoj županiji dobili sredstva na konkursu koji je bio raspisan. Baziran je bio na to da starije osobe uklјučimo u što više aktivnosti, bilo je zanimljivih radionica kao što su pripreme tradicionalne hrane i slično. Zatim smo imali projekat koji je uključivao naš vrtić i rad sa najmlađima. Bilo je tu još onih usmerenih na zaštitu prirode. Trenutno imamo 14 članova, uglavnom smo orjentisani na zaštitu okoliša, ali osnovni cilj nam je podizanje kvaliteta života u zajednici – objašnjava Sevkić.

Zanimljive radionice i veoma koristan projekat finansiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost koji nastoji edukovati što veći broj građana i podstaknuti ih na odvajanje otpada i odgovorno ponašanje. Novim Planom gospodarenja otpadom RH za period 2017. – 2022. određeni su ciljevi i mere kojima se nastoji stvoriti resursno efikasno društvo.

Nјegovim donošenjem stvorene su pretpostavke za razvoj kružne privrede, gde se resursi zadržavaju i nakon upotrebnog veka kako bi se opet produktivno upotrebljavali i tako stvarali novu vrednost. Naglasak je na poštovanju hijerarhije upravljanja otpadom te su u prvom planu sprečavanje nastanka otpada, ponovna upotreba, odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje i kompostiranje. Upravo na toj platformi snažno deluju i mnogi evropski centri za ponovnu upotrebu, kojih u Evropskoj uniji ima preko 8.600, a zapošljavaju gotovo 40.000 lјudi.

U Hrvatskoj se takođe planira otvaranje ovakvih centara u kojima će građani moći donirati predmete koje više ne koriste, kao što je stari nameštaj, odeća, posuđe te ostala roba široke potrošnje, a koji bi se popravljali i preuređivali te ponovo stavljali na tržište.