Dalj: Besplatne edukacije za poslovni uspeh žena

Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut u okviru projekta „Ženski biznis HUB“ provodi radionice i treninge za preduzetnice i za one koje to tek žele postati.

Jadranka Jaćimović 30.11.2020.
„Ženski biznis HUB“ opština erdut dalj

Teme radionica usmerene su na poboljšanje poslovanja te na poslovni rast i razvoj korisnika. Ovaj projekat odobren je iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 sa ciljem stvaranje uslova za ekonomsko osnaživanje žena u pograničnom području Hrvatske i Srbije. Projektne aktivnosti uključuju osnivanje i renoviranje prostora Ženskog biznis HAB-a u Dalju i Ženskog biznis centra u Novom Sadu te organizovanje edukacija za preduzetnice i potencijalne preduzetnice.

- Izuzetno nam je značajan ovaj projekat, obezbedili smo jako dobru infrastrukturu odnosno uredili prostorije u PORC-u gde sada radimo jako bitne stvari, to su treninzi i edukacije za žene preduzetnice i potencijalne preduzetnice. Planiramo više od 20 treninga i različitih događanja. Nadamo se da ćemo s obzirom na situaciju sa Kovidom nešto odraditi do Nove godine, a zatim bi išli u ponavljanje ciklusa i završetak svega, kraj očekujemo 30. januara. Zbog epidemioloških mera na treninzima je moguće da prisustvuje do deset žena, zato je ponavljanje potrebno. Takođe imamo pozive i iz drugih delova Slavonije i Baranje da odradimo određene radionice i vrlo rado ćemo se odazvati – objašnjava direktorka PORC-a Bojana Orsić.

Analiziranjem znanja i veština preduzetnice mogu nadograditi poslovanje ili se upoznati sa svim mogućnostima i uslovima za realizaciju poslovne ideje. Učenje i rad omogućiće im poslovni napredak, a doslednost i upornost vode ka realizaciji snova i ideja.

- Najviše što zabrinjava potencijalne preduzetnice je tržište kao prvi uslov za bilo koji oblik poslovne organizacije, tu je i nedovoljno znanja i kapitala. To su na počecima problemi sa kojima se moraju suočiti. Sve te informacije i znanja dobiće kroz ove treninge, ali mi ne radimo samo to nego i mentorstvo. Svaka žena koja želi da izradi poslovni plan može da dođe kod nas i sve to odradimo kroz nekih 10 sati sa svakom polaznicom – ističe Orsić.

Znanje je preduslov svakog poslovnog uspeha

U poslovnom svetu na području opštine Erdut nalazi se više od 60 žena koje zahvaljujući ovom projektu mogu unaprediti svoj posao, povezati sa ostalim preduzetnicama i izboriti se za bolji položaj na tržištu. Često se postavlja i pitanje ravnopravnosti žena i muškaraca u poslovnom svetu.

- Ako je preduzetnik dobar onda nema razlike između žene i muškarca preduzetnika, to se nikada ne bi trebalo vezati za spol. Međutim, žene još uvek imaju niže plate od muškaraca i teže dolaze do rukovodećeg položaja. U opštini Erdut imamo više od 400 OPG-ova, a u samo 10 odsto su žene vlasnici, kada tome dodamo to da među njima ima onih koje su samo fiktivno vlasnice, a vode ih u stvari muškarci, to nam sve govori – navodi direktorka PORC-a koja svakoj ženi sa poslovnom idejom savetuje da se u preduzetništvo upusti tek kada osigura temelje.

- Preduzetništvo je ozbiljna stvar, u njega treba krenuti kada imate barem jedan solidan paket znanja. Nikada ne treba kretati u posao bez nešto kapitala, znači ukoliko raspolažete samo kapitalom kreditnih institucija to je u današnje vreme jako teško i ono što je sigurno svaki preduzetnik se treba edukovati i dva puta promisliti o svakoj informaciji pre izlaska na tržište – zaključuje Orsić.

„Ženski biznis HUB“ opština erdut dalj

Sve ove savete i još mnogo korisnih informacija iz različitih oblasti poslovanja dobiće svaka korisnica koja se putem mejla prijavi na treninge u PORC-u. Ovu priliku nije propustila Gizela Kalasi iz Erduta koja planira da proširi svoje poslovanje.

- Priključila sam se treninzima jer se ovo odnosi na žene što mi paše, tu dobijamo više informacija i podataka do kojih u svakodnevnom životu ne bi lako došli. Ja već posedujem OPG, ali trenutno sam u novom projektu vezanom za turizam i iznajmljivanje soba. To je drugačija vrsta poslovanja i zato mi ovi treninzi jako pomažu u realizaciji nove ideje – rekla je Gizela.

Ženski preduzetnički centar nalazi se na spratu zgrade Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut u Dalju. Uređenje i opremanje prostora površine 250 kvadratnih metara, finansirano je iz projekta "Women Business HUB-WBH", a u obnovu je uloženo milion i dvesta hiljada kuna. Novouređeni prostor sa prostorijama za radionice i konferencijskom dvoranom, opremljen je najsavremenijom informatičkom opremom i upravo se tu održavaju treninzi na koje voditeljka projekta poziva sve zainteresovane žene.

- Zbog epidemije koronavirusa radimo u otežavajućim okolnostima i uz ograničen broj polaznica. Zato pozivamo zainteresovane žene da nam se jave kako bi mogli organizovati radionice za manji broj učesnica u skladu s preporučenim epidemiološkim merama. Neke treninge ćemo i ponoviti, održane su radionice na temu upravljanja preduzećem i postupcima rasta i razvoja, a za potencijalne preduzetnice organizovali smo edukacije o pokretanju poslovanja, preduzetničkim znanjima i veštinama te o finansijskom i knjigovodstvenom poslovanju obrta – kaže voditeljka projekta Jovana Ilišević.

Ukupna vrednost ovog projekta je 355.000 evra, vodeći partner je Preduzetničko – razvojni centar opštine Erdut, a projektni partner Udruženje "Promocija zdravog života" iz Novog Sada.