Dan antifašističke borbe na području zapadne Slavonije

U organizaciji zamenika načelnika opštine Okučani Siniše Martinovića i Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani i Bjelovarsko-bilogorske županije po prvi put nakon 1995. godine na mestu nekadašnjeg spomenika žrtvama ustaškog terora i kosturnice u Okučanima održana je komemoracija i pomen stradalom narodu.

Poganje-venaca-Pakrac

Spomenik na tom mestu bio je nedirnut sve do 1995. godine, a onda je uništen. Na istom mestu je do pre samo nekoliko meseci stajalo i spomen obeležje vojnicima Hrvatske vojske poginulim tokom akcije „bljesak“ koje je usled izgradnje novog spomenika pomereno, a tim je otvorena i mogućnost za održavanje pomena i komemoracije.

Pomen stradalom narodu održao je paroh okučanski protojerej-stavrofor Dragan Antonić, a nakon crkvenog obreda okupljenima se obratio predsednik VSNM Brodsko-posavske županije Dušan Nogić.

Plan vodstva stranačke organizacije SDSS-a u Okučanima je da na ovom spomeniku postavi spomen ploču.

Među mnogobrojnim narodom, bili su i zamenica načelnika opštine Dragalić Ranka Milojković, delegacija VSNM-a Dragalića i Kola srpskih sestara iz Medara, opštinski većnik SDSS-a u Okučanima Milenko Ećimović, opštinski većnik SDSS-a u Staroj Gradiškoj Stojan Skopljak i drugi.

U Pakracu je zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović položio venac na spomenik u centru grada. Ivanović je pozdravio prisutne u ime grada Pakraca i pohvalio okupljene među kojima je bilo i nekoliko gradskih većnika i članova Veća srpske nacionalne manjine Pakraca koji svojim prisustvom dokazuju da poštuju vrednosti antifašizma uprkos izuzetno lošem vremenu i raznim drugim okolnostima.

– Spomenik „Ranjeni borac” i nakon radova na glavnom gradskom trgu ostaje u centru grada, a restaurisan je i zaštićen sredstvima Ministarstva kulture i samog grada – naglasio je Ivanović.

Venac je položen i u Kusonju kod spomenika Prve partijske konferencije.
Tokom poslepodneva odana je pošta stradalom narodu na području Lipika, a tom prilikom su predstavnici županijskog SDSS-a, u društvu predsednika UABA Novske Antunom Maruskim posetili spomen područje „Trokut“ između Novske i Pakraca, u novije vreme poznatije po nesporazumima oko famoznog spomenika sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, prebačenog iz Jasenovca.

Zapaljene su sveće i položeno cveće u znak sećanja na mnogobrojne borce 21. srpske divizije izginule na tzv. „drugom sremskom frontu“, gde je prema rečima jednog od svedoka tog vremena poginulo ili ranjeno preko 4.500 Srba pripadnika ove divizije. Sama spoznaja da je 21. srpska divizija oslobodila Novsku i Jasenovac trebala bi biti dovoljna da se područje spomenika održava.

Podsećamo, prošle godine u organizaciji VSNM Pakrac ukrčeno je i uređeno područje oko nekadašnjeg spomenika uz nadu da će grad Novska preuzeti košenje oko njegovih ostataka.

spomenik antifašistima pakrac

Međutim, uprkos nastojanja UABA Novske nije učinjen nikakav pomak pa je trenutno vidljivo da je područje oko spomenika hrvatskim vojnicima stradalim u poslednjem ratu pokošeno, a ovaj koji se nalazi samo dvadesetak metara dalje ponovo je zarastao u šipražje i korov.

U organizaciji UABA Požega organizovano je i druženje antifašista u Striježevici te su položeni venci na spomen obeležje narodnom heroju Nikoli Demonji.