Dečija olimpijada je za najmlađe nezaboravna uspomena

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije još jednom uspešno organizovalo Dečiju olimpijadu za decu iz vrtića i predškolce.

Nikola Milojević 18.10.2023.
Olimpijada naslovna

Bila je ovo dvanaesta po redu Dečja olimpijada, a kako se domaćinstvo manifestacije svake godine menja, ovoga puta održana je u Trpinji gde se okupilo oko 170 najmlađih olimpijaca. Domaćin ovih sportskih susreta održanih na stadionu Fudbalskog kluba „Sinđelić” bio je Dečiji vrtić „Liliput Bobota” iz Trpinje dok je organizator bilo, kao i svake godine, Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

- Svake godine broj učesnika raste i jako nam je važno da ova manifestacija traje i da decu okupljamo te da od njih danas-sutra možda stvorimo sportiste. Nikad se ne zna, možda neko od njih bude svetski prvak. Šalim se malo naravno, ali se nadam da će svi oni imati svetlu budućnost. Za decu je ovo veliki doživljaj u svakom smislu. Imamo saznanja iz vrtića sa prethodnih Olimpijada da neka deca nisu mogla da spavaju pred takmičenje, a neki od njih su se danas po prvi put vozili autobusom – govori predsednik županijskog manjinskog veća Svetislav Mikerević.

Olimpijada trčanje

Deca su se takmičila u disciplinama trčanje na 50 metara, trčanju štafete četiri puta po 25 metara, skoku u dalj iz mesta, a ekipno su zaigrali i popularnu igru graničara. Na Dečijoj olimpijadi nastupila su deca iz vrtića „Vukovar 2”, vrtića „Zlatokosa” iz Borova, vrtića iz Markušice, predškolci iz Negoslavaca, kao i domaći vrtić „Liliput” iz objekata u Trpinji, Boboti i Bršadinu.

- Drugi put smo domaćini jer smo i pre sedam ili osam godina na istom ovom mestu ugostili decu. Trudili smo se uz podršku naše opštine, koja je osnivač vrtića, da sve lepo pripremimo, da se deca dobro osećaju, a da takmičenje prođe u sportskom duhu, da se družimo, počastimo i da svima ovo ostane u nezaboravnoj uspomeni. Deca koja pohađaju vrtiće na srpskom jeziku i pismu nemaju puno prilike da se tokom godine ovako druže pa nam ovaj događaj i zbog toga jako puno znači – ističe direktorka vrtića „Liliput” Vesna Pavić.

Da Olimpijada bude takmičarskog karaktera pobrinuli su se volonteri Srpskog demokratskog foruma koji su u ulozi sudija beležili ko je u kojoj disciplini imao najbolje rezultate. Sportsku atmosferu upotpunile su i vaspitačice te brojni roditelji koji su najmlađe olimpijce bodrili i hrabrili. Na kraju su neka deca imala priliku da stanu i na pobedničko postolje i osvoje verovatno svoje prve pehare i medalje u životu. Nije to međutim ni bilo toliko bitno, koliko samo učestovanje i druženje.

- Trčali smo, skakali smo i igrali golf. Završio sam četvrti. Nisam razočaran – kaže Vukašin (5) iz Vere koji pohađa Dečiji vrtić „Liliput”.

olimpijada skokovi

- Sećam se kad sam bila jednom ranije na takmičenju pa sam dobila pehar i medalju. Stoji mi kući. Ne znam hoću li i danas dobiti – dodaje Ana (5) iz Ostrova odnosno vrtića „Markušica”.

Aljoša, Stefan i Sergej članovi su štafete iz dečijeg vrtića „Vukovar 2”. U razgovoru sa njima nismo do kraja uspeli da utvrdimo da li su završili prvi ili drugi, ali smo shvatili da im je bilo lepo na takmičenju.

- Igrali smo se i svašta smo nešto radili. Takmičili smo se sa svojim prijateljima ko će pre pobeći da dobijemo medalje i da budemo dobri – izjavio je Aljoša nakon trke, a Stefan je dodao da im je bilo dobro „igrati takmičenja” dok je Sergej zaključio da su zadovoljni svojim nastupom u „štanfeti”.

Ovogodišnju Dečiju omlipijadu finansijski su pomogli Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Zajedničko veće opština, Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj i Opština Trpinja.