Dvojezična tabla po treći put u Varaždinu

Nakon što je prva dvojezična tabla razbijena 2013. a duga pre mesec dana, danas je u Varaždinu postavljena treća tabla na latinici i ćirilici na prostorijama Veća srpske nacionalne manjine grada Varaždina.

Varaždin postavljanje dvojezične table vsnm grada varaždina
Foto Luka Šalamun/evarazdin.hr

Nepoznati počinilac razbio je sedmog jula dvopismenu tablu na prostorijama Veća srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu i bacio je u kontejner. Danas je svečano otktrivena nova, a tim povodom održana je i konferencija za novinare, javlja portal evarazdin.hr.

Latinično-ćiriličnu tablu otkrili su zajedno predsednik VSNM-a grada Varaždina Mile Sekulić i zamenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica. Predsednik VSNM-a se osvrnuo na nedavni incident kada je po drugi put u ovom gradu uništena ploča na njihovim prostorijama.

– Nepoznati vandali, izrodi roda svoga brukaju grad Varaždin koji je ponosan i koji vodi brigu o svojim nacionalnim manjinama, a u gradu ima 11 nacionalnih manjina, od toga tri sa manjinskim institucijama – rekao je Sekulić i dodao kako se nada da će ova tabla ostati duže vremena te kako će kod nje biti postavljena nadzorna kamera, prenosi evarazdin.hr

Sandra Malenica je istakla kako je saradnja sa manjinama u ovom gradu odlična.

– Manjine mogu obogatiti život u našoj sredini, a svaki put kada se desi da se razbije ploča mi ćemo postaviti drugu – poručila je Malenica.

Prva tabla uništena je u novembru 2013. u jeku žestoke antićirilične kampanje širom Hrvatske, a policija je tada vrlo brzo pronašla četvoricu mladića koji su kasnije dobili uslovne kazne.

U gradu Varaždinu je prema popisu stanovnika iz 2011. godine živelo 378 Srba koji su činili 0,81 odsto od ukupnog broja stanovnika. Na prostoru Varaždinske županije živelo je 699 pripadnika srpske zajednice.