Edukacije za nezaposlene i uređenje Ženskog preduzetničkog centra

Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut je veoma aktivan u borbi za smanjenje nezaposlenosti kao i za podršku žena u preduzetništvu.

Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut
Zgrada PORC-a s pogledom iz vinskog muzeja u Dalju. Foto: Fejsbuk stranica Poduzetničko razvojni centar općine Erdut

Svako ko želi da promeni svoj status nezaposlene osobe ima priliku da učini prvi korak sticanjem znanja i veština i to zahvaljujući zanimljivom i veoma korisnom projektu čija je realizacija započela u Dalju. Reč je o projektu naziva “D.O.N.A.U. – Dalj, Osijek, Našice aktivacijom do uspeha” u okviru koga se održava prvi ciklus edukacija za nezaposlene osobe. Predavanja će trajati tokom celog meseca juna, a potrebno je samo da se svi zainteresovani jave u Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut.

– Prvi ciklus edukacija za nezaposlene u Dalju počinje 1. juna 2020. godine u 10 časova, u prostoru Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković”. Učešće na edukacijama je besplatno, uz obaveznu prijavu i dostavu dokumentacije – kopije važeće osobne iskaznice i potvrde s HZZ-a o statusu u evidenciji nezaposlenih osoba – izjavila je Gordana Čer Krnjajić iz PORC-a.

Nezaposleni koji nisu prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje na edukaciji će potpisati izjavu o statusu nezaposlene osobe. Prijava se može izvršiti na telefon 031/590-296. Iz PORC-a pozivaju sve zainteresovane nezaposlene osobe da im se pridruže, jer su projektom su planirane veoma zanimljive i korisne aktivnosti koje su svojevrsna intervencija na tržištu rada kao što su motivisanje i osnaživanje ciljne grupe, prilagođeni programi osposobljavanja korisnika, info tačke za (samo)zapošljavanje, predstavljanje primera najbolje prakse.

–  Ciljevi  i očekivani rezultati projekta su doprinos efikasnom provođenju Strategije razvoja ljudskih potencijala Osječko-baranjske županije umrežavanjem ključnih aktera i integrisanom pristupu ciljnoj grupi s obzirom na regionalne i lokalne specifičnosti tržišta rada. Nosilac projekta “D.O.N.A.U. – Dalj, Osijek, Našice aktivacijom do uspeha” je Centar za preduzetništvo, a partneri na projektu su Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o., Centar za lokalne inicijative i preduzetništvo Našice i Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek – rekla je Gordana Čer Krnjajić.

Projekat D.O.N.A.U. finansiran je sredstvima Evropskog socijalnog fonda, Operativni program Efikasni ljudski potencijali 2014.-2020., Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III. Ukupna vrednost projekta je 839.848,29 kuna, od toga je 85% ili 713.871,05 kuna iz fondova Evropske Unije, dok Republika Hrvatska u ovom projektu učestvuje sa  15% ili 125.977,24 kuna .

Počelo uređenje prostorija Ženskog preduzetničkog centra

Jedan od projekata koji za cilj ima pružanje podrške u poslovnim poduhvatima i razvoj poslovanja je „Ženski biznis HAB“ čije je vodeći projektni partner Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut. U saradnji sa Udruženjem „Promocija zdravog života“ iz Sremske Kamenice cilj je stvoriti uslove za ekonomsko osnaživanje žena u pograničnom području Hrvatska-Srbija te uticati na razvoj i povezivanje preduzeća koje vode žene. Opština Erdut postaće tako deo prekogranične mreže koja će povezivati ženske preduzetnice iz Srbije i Hrvatske. Nedavno je u okviru ovog projekta potpisan ugovor za izvođenje radova na unutrašnjem uređenju budućeg Ženskog preduzetničkog centra čije se prostorije nalaze na prvom spratu zgrade PORC-a. Završetak radova očekuje se za dva meseca.

Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut
Foto: Fejsbuk stranica Poduzetničko razvojni centar općine Erdut

– Ovaj prostor nakon obnove i revitalizacije dobiće novu svrhu i postaće poslovni HUB, preduzetnička jezgra, namenjena ženama preduzetnicama i potencijalnim preduzetnicama, kao osnovnim ciljnim grupama, sa kojima će se provoditi treninzi, mentoring i konsultacije, kako bi ekonomski ojačale te postale konkurentne na tržištu – objašnjava  Jovana Ilišević iz PORC-a.

Istovremeno partneri na projektu ,,Udruženja promocija zdravog života“ u Ženskom preduzetničkom centru u Novom Sadu organizuju konsultacije i motivacione treninge namenjene ženama preduzetnicama i potencijalnim preduzetnicama u Severnobačkom okrugu.

Projekat, čija je ukupna vrednost 354.831 evra, najvećim delom 301.607 evra finansira se iz fondova EU, a ostatak sredstvima korisnika. Realizacija projekta započela je 15. septembra 2019. i trajaće do 14. marta 2021. godine.