Edukativnim predavanjem u Negoslavcima obeležen Dan narcisa

Udruženje žena „Negoslavčanke“ organizovalo predavanje na temu „rak dojke” i na taj način ukazalo na značaj preventivnih pregleda koji spašavaju život.

Jadranka Jaćimović 26.03.2019.
Negoslavčanke

Povodom Međunarodnog Dana narcisa, posvećenog borbi protiv karcinoma dojke, u Negoslavcima je 25. marta održano predavanje o najčešćem malignitetu kod žena. Novoosnovano udruženje žena „Negoslavčanke" ugostilo je u Domu penzionera dr Maria Begovića subspecijalistu hirurške onkologije.

- Ovakva predavanja su vrlo značajna zato što tumor dojke predstavlja jedan od vodećih maligniteta kod žena, a samim tim i vodeći je uzrok smrti. Ukazaćemo na to da žene moraju aktivno učestvovati u svom zdravlju i truditi se da idu redovno na nacionalne programe. Potrebno je da žene idu na mamografiju, radi se o jednostavnoj pretrazi koja otkriva tumor u ranoj fazi kada je izlečenje gotovo 95 odsto - izjavio je dr Begović.

Veoma zanimljivo i korisno predavanje obuhvatilo je opšti deo koji govori o raku dojke, zatim deo o samopregledu i kako se treba ponašati kada se otkrije tumor dojke kao i poglavlje koji kazuje da nije svaka kvržica na dojci tumor.

- Rano otkrivanje je najvažnija stvar, jer dojka je specifičan organ pa samim tim imamo i specifične tumore dojke koji nemaju prevenciju. Dakle, ne možemo mi nešta raditi da ne bi dobili rak dojke, ovde je rano otkrivanje u stvari prevencija – istakao je onkolog Mario Begović.

Predavanju u Negoslavcima prisustvovalo je pedesetak žena koje su sa velikom pažnjom slušale savete, ali i činjenice o drugom najvećem uzročniku smrti kod žena. Od raka dojke u Republici Hrvatskoj oboleva četvrtina žena. Prema poslednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2015. godini zabeležene su 2.748 novoobolele žene, a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2017. godini 853 žena. Rak dojke je drugi maligni uzrok smrti kod žena, nakon kolorektalnog raka.

Veliko interesovanje za novo udruženje u Negoslavcima

Udruženje žena „Negoslavčanke", svesno loše zdravstvene statistike, ali i značaja preventivnih pregleda, među svoje aktivnosti uvelo je i edukacije koje se tiču zdravlja.

- Udruženje je osnovano 11. novembra 2018. godine, bavi se pre svega stanjem i položajem žena u ruralnim sredinama. Namera nam je da okupimo što veći broj žena kako bi se bavili različitim aktivnostima. Do sada smo realizovali osam aktivnosti, od predavanja o postu i njegovom značaju, nekoliko radionica dekupaž tehnike, imali smo i radionicu o ženskoj lepoti i nezi. Negoslavčanke su bile uključene u sve ono što se u našoj sredini događalo, od organizacije Badnje večeri do druženja kao što su veče humora i obeležavanje Dana žena. U našem fokusu je žena koja živi u Negoslavcima sa svim prednostima i manama koje jedna mala sredina donosi. Žene su veoma aktivne, to dokazuje i činjenica da u udruženju ima 30 aktivnih članica, prisutnih na svim našim događajima - istakla je predsednica „Negoslavčanki" Dragana Jeckov.

Negoslavčanke Dragana Jeckov

Ideja za osnivanjem udruženja žena u Negoslavcima potekla je od predsednice Dragane Jeckov koja već duže vreme u svom političkom radu veoma glasno ističe položaj žena u društvu, probleme i neravnopravnost sa kojom se još uvek suočavaju, posebno žene iz ruralnih krajeva.

- Život žena u Negoslavcima nije preterano sadržajan i upravo je, kada smo osnivali udruženje žena, ideja bila da se na neki način oplemeni život žena. Moram istaći da je svaka naša članica istovremeno i dobra majka i savesna supruga, vredna i aktivna, odnosno radna žena. Rad u udruženju se doživljava kao jedno mesto gde se otvoreno razgovara, gde smo sve potpuno jednake i gde se brine o interesovanju, željama i predlozima svake članice. Želimo ići i korak dalje u edukacijskom smislu zbog čega smo večeras odlučili da progovorimo o raku dojke. Treba imati u vidu koliko je prevencija važna i koliko je rak dojke jedna pošast koja ima sve veće razmere - ističe Jeckov.

Potpredsednica udruženja žena „Negoslavčanke" Biljana Pejić smatra da je u Negoslavcima bilo potrebno udruženje koje će svojim aktivnostima obogatiti ne samo život žena nego i svih meštana ove opštine.

- Naše drage Negoslavčanke su pokazale ogromno interesovanje za sve naše aktivnosti, to nam govori da su željne dešavanja i da imamo potrebu da slobodno vreme naših žena učinimo onakvo kakvo je njihovom senzibilitetu prirodno, odnosno kvalitetno i korisno. Udruženje Negoslavčanke ima ozbiljan tim koji radi na aktivnostima, tako da ćemo i u narednom periodu imati vrlo kvalitetne i zanimljive aktivnosti. Sledi nam obilazak manastira i kulturna dešavanja, a leto koje dolazi ide u prilog tome. Nastojaćemo da u aktivnosti uključimo sve naše meštane - rekla je Pejić i dodala će ukoliko je predavanje osvestilo bar jednu ženu da ode na preventivni pregled i sačuva svoje zdravlje smatrati da je ova radionica bila uspešna.