FK Negoslavci proslavio 90 godina postojanja

Devet decenija postojanja Fudbalskog kluba „Negoslavci“ obeleženo je 4. avgusta. Ovaj jubilej ima poseban značaj jer se ekipa u prethodnoj sezoni plasirala u Prvu županijsku ligu Vukovarsko sremske županije i to kao šampion druge lige.

FK Negoslavci druga županijska liga
Foto arhiva

Svečanoj akademiji održanoj povodom 90 godina kluba prethodila je prijateljska utakmica sa bjelobrdskim BSK-om. Na travnatom terenu na kome je i stvarana istorija fudbala u Negoslavcima, padobranci su zastavu kluba, atraktivno skokom iz aviona, predali negoslavačkim pionirima nakon čega je odigrana utakmica između domaćina i bjelobrdskog drugoligaša.

– Ovo je veliki dan za naš fudbalski klub, 90 godina je lep jubilej, a kako je iza nas veoma uspešna sezona sve se lepo uklopilo za ovaj rođendan. Očekujemo jednu borbu i nadamo se da ćemo biti uspešni kao i u Drugoj županijskoj ligi – rekao je predsednik FK „Negoslavci“ Nikola Sredojević koji dodaje da je jedini problem sa kojim se ovaj klub trenutno suočava pronalaženje mlađih igrača.

– U Prvoj županijskoj ligi moramo da imamo dve mlađe kategorije, a znate kakva je situacija ne samo u Negoslavcima nego na čitavom ovom području, dece je jako malo. Tako da nam je to za sada najveći problem sa kojim se suočavamo – rekao je Nikola Sredojević.

BSK je savladao domaćina rezultatom 1:7 što u ovom slučaju nije bitno. Videlo se to i po odličnoj atmosferi koja je vladala kako na terenu tako i van njega. Bila je ovo oproštajna utakmica za Đorđa Petkovića i Duška Miloševića kojima je uprava kluba uručila uramljene dresove.

Klub koji okuplja fudbalske romantičare

Druženje je nastavljeno u sali opštine Negoslavci gde je održana svečana akademija povodom 90 godina postojanja FK „Negoslavci“. O istoriji kluba, nekadašnjim igračima i njihovim uspesima te značaju kluba govorio je načelnik opštine Dušan Jeckov.

– Mislim da u Negoslavcima nema kuće iz koje nije bio bar jedan igrač FK Negoslavci. Setim se tih lepih trenutaka iz vremena kada sam još kao dete zavoleo fudbal i sa ocem išao na utakmice. Bio je to period osamdesetih godina kada su postignuti najveći uspesi našeg fudbalskog kluba.  To je u svakom slučaju i promocija naše lokalne samouprave i mi ćemo ovaj klub podržavati iz sve snage zbog dece, sporta i naravno naše lokalne samouprave. Ovo današnje okupljanje ljudima mnogo znači. Kada sam na današnju proslavu pozvao igrača koji je za Negoslavce igrao pre 40 godina on me prekinuo i u dahu izgovorio sastav pa čak i rezervne igrače. To najbolje odražava koliko im je fudbal bio važan, možda su to i poslednji romantičari. Ovo je jedan fenomenalan događaj i hvala svim igračima koji su za ovaj period nosili dres kluba i koji su nam omogućili da se bavimo ovom lepšom stranom života – kaže Dušan Jeckov.

Dali brojne juniorske reprezentativce Slavonije i Baranje

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Vojislav Stanimirović, predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, potpredsednik Županijskog fudbalskog saveza Stjepan Mađarac, igrači FK Negoslavci i brojni gosti. Među uzvanicima najviše je bilo onih koji su nekada u crveno-belom dresu igrali za ovaj klub, baš kao Stevan Knježić koji se prisetio nekadašnjih treninga, utakmica i prijateljstava te dana kada je kao junior osvajao vukovarsku regiju.

– Igrao sam za FK „Negoslavci“ od svoje 9. pa do 25. godine. U sećanju će mi najviše ostati moja juniorska generacija koja je ubedljivo u vukovarskoj regiji osvojila prvo mesto, a najlošiji rezultat koji smo tada postigli bila je pobeda sa 4: 1. Tada je od naših jedanaest igrača u reprezentaciju Slavonije i Baranje pozvano nas osam. Reč je o generaciji za koju su tada kao juniori igrali igrači 1958. godišta. To su bili dani pravog druženja, sećam se jednog drugara sa kojim sam tada igrao fudbal, krenuo sam u prodavnici, a on u poštu. Sreli smo se u centru sela i započeli priču o prethodnoj i budućoj utakmici, na kraju niti ja odem u prodavnicu niti on u poštu, jer smo ostali i ceo dan pričali o fudbalu – priseća se Stevan Knježić.

Crveno-bela istorija Negoslavaca

Tokom svečane akademije prikazan je i kratak video prilog o istoriji kluba. Devedesetogodišnja fudbalska priča dočarana je starim fotografijama i značajnim podacima od 1928. godine pa do danas. O ovom klubu značajan deo njegove istorije iz najranijih vremena opisan je u monografiji „Negoslavci“ autora Vladimira Kadića i Dušanke Amidžić Popovski.

Tamo pronalazimo podatke koji govore da se fudbal u Negoslavcima igra od davnina. Iako nije poznato kada je i sa kim odigrana prva utakmica pouzdano se zna da je Fudbalski klub „Obilić“ osnovan 1928. godine. U tom periodu utakmice su bile prijatelјskog ili turnirskog karaktera, a igralo se sa klubovima iz okolnih mesta: Mirkovaca, Sremskih Laza, Orolika, Sotina, Bršadina, Bobote i drugih.

Fudbal se u Negoslavcima igrao čak i za vreme Drugog svetskog rata, ali je ime kluba promenjeno jer su tako naredile vlasti novoformirane ustaške NDH, tako da se više nije zvao „Obilić“ nego „Rapid“. To ime nije prihvaćeno među stanovništvom pa su ga oni koji su bili okuplјeni oko njega prozvali „Džambas“.

Od predratnih igrača čak njih 14 poginulo je u ratu, dok je jedan nastradao na prisilnom radu u Nemačkoj. U prvim posleratnim godinama klub se zvao „Zadrugar“ u skladu sa ideologijom nove vlasti i aktivnom kampanjom oko formiranja seoskih zadruga. Desetak godina kasnije klubu je ime promenjeno u „Jedinstvo“, da bi potom dobio naziv koji i danas nosi FK „Negoslavci“.

FK Negoslavci
FK Negoslavci 1980. godine

Svoj zenit ovaj klub postiže krajem sedamdestih godina, odnosno sezone 1978/79. kada osvaja prvo mesto u opštinskoj ligi i ulazi u Regionalnu fudbalsku ligu Slavonije i Baranje – grupa sever. Negoslavci su do rata 1991. godine bili i osvajači opštinskog kupa, najpre 1981. godine, a potom i 1989. godine. Danas Negoslavci pored prvog tima imaju i selekciju pionira i veterana i deo su najjače fudbalske lige u okviru Vukovarsko-sremske županije. U sezonu 2017/2018 ostvarili su najveći uspeh u novijoj istoriji kluba i plasirali se u Prvu županijsku ligu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.