Gimnastičarke iz Vukovara osvajaju medalje i srca širom Hrvatske

Gimnastički klub Vukovar je osam godina najuspešniji klub u ženskoj sportskoj gimnastici regiona Istok. Na završnici Kupa Hrvatske 2019. zabeležili su veliki uspeh osvojivši u ekipnoj konkurenciji dve srebrne i jednu zlatnu medalju. Posetili smo ih na treningu i uverili se u lepu atmosferu zahvaljujući kojoj nižu uspehe.

Jadranka Jaćimović 31.01.2020.
Gimnastički klub Vukovar

Lepu priču o sportskim uspesima i zajedništvu donosimo iz Vukovara. Gimnastičarke iz ovog grada nižu pobede na svakom nadmetanju. Osim takmičenja osvajaju i srca ljudi, jer u Vukovaru brišu još uvek prisutne podele. Devojčice vredno treniraju, ali više od svega vole druženja u svojoj gimnastičkoj sali, prijateljstva koja se ovde rađaju i razvijaju najveći su ponos trenera.

- Sve ove pehare osvojile su svojim trudom vredne devojke, ali ono što se ne može izmeriti niti bojom medalje niti veličinom pehara to je ono zajedništvo koje u ovom klubu vlada. Srećni smo i ponosni na sva prijateljstva koja izlaze iz ove dvorane, preko dece zbližavaju se i roditelji i svedoci smo novih prijateljstava i dobrih odnosa koja su zaista svugde potrebni, a u našem gradu naročito – priča trener Gimnastičkog kluba Vukovar Bosiljka Stojšić.

Veliki uspeh u „C“ programu

Cilj svih gimnastičara i gimnastičarki je izboriti nastup na završnici Kupa Hrvatske, najvažnijem takmičenju u godini. Gimnastički klub Vukovar bio je među klubovima koji su 2019. na ovom takmičenju imali najveći broj učesnika.  U „C“ programu ženske sportske gimnastike takmičilo se u pet kategorija, a GK Vukovar imao je predstavnice u tri kategorije u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Treneri i uprava zadovoljni su i ponosni na postignute rezultate.

Gimnastički klub Vukovar

- Na završnicu Kupa Hrvatske mlađe juniorke i juniorke su ekipno osvojile drugo mesto, a seniorke su potvrdile da su najuspešnija ekipa u Hrvatskoj i ponovo su se popele na najviše postolje. Napredak je ove godine ostvarila i mlađa juniorska ekipa koja se prvi put popela na postolje na završnici. Ovo je jedina gimnastička sala u celoj Vukovarsko-sremskoj županiji. Naš klub je osnovan 2006. godine, osnovali su ga zaljubljenici u ovaj bazični, težak, naporan ali izuzetno lep sport. Osmu godinu uzastopno smo najuspešniji klub u ženskoj sportskoj gimnastici u regionu Istok, koja obuhvata pet županija. Trudimo se i nižemo uspehe, posebno nakon što su nam poboljšani uslovi. Već četiri godine smo u ovom prostoru, ali i dok smo bili u puno lošijim uslovima trudili smo se da izvučemo maksimum od onoga što imamo – objašnjava Bosiljka Stojšić koja ističe da maksimum postižu sa mnogo rada, discipline i zbog ljubavi prema gimnastici.

Zlatnu medalju u „B“ programu osvojila mlađa juniorka iz Vukovara

Celu godinu devojčice vežbaju i trude se da i najteže elemente izvedu savršeno, svaka je sprava izazov na kojem pobeđuju svoje strahove ali istovremeno uče da upornost i volja dovode do ostvarenja ciljeva i najvećih želja. Objašnjava nam to i osvajačica zlatne medalje jedanaestogodišnja Monika Zovko.

-  Trebaš uvek verovati u sebe, bez obzira koliko misliš da ne znaš na kraju ćeš uspeti ako veruješ u sebe. Treniram osam godina, bila sam znatiželjna i mama me dovela i upisala na gimnastiku. Kada sam počela da treniram bila sam sve bolja i bolja i eto sada se takmičim. Nekada je teško, imamo i laganijih treninga kao što je kada smo učili da plešemo, zatim rastezanje i snaga. Ono što najviše volim ovde jesu moje prijateljice, ovde dođem i družimo se. Poručila bih svima da dođu i probaju, a ako im se svidi da ostanu imaćemo nove prijateljice – tvrdi zlatna Monika.

Zovko je bila jedina predstavnica u kategoriji mlađe juniorke „B“ program, a nastup u završnici Kupa bio joj je prvi nastup u ovoj kategoriji u kojoj se takmičilo ukupno 17 gimnastičarki iz cele Hrvatske.

Među članovima Gimnastičkog kluba Vukovar najviše je dece iz okolnih mesta

Prisustvovali smo treningu najboljih gimnastičarki Hrvatske, disciplina i posvećenost nanizali su pehare i medalje izložene u svakom uglu sportske sale. Sjaj osvojenih nagrada ipak nije uspeo da odvuče našu pažnju koju su mnogo više privlačili osmesi mladih gimnastičarki i aplauzi kojima se međusobno bodre i nagrađuju svaki uspešno izveden element. Pobeđuju u ovoj sali strah od neuspeha i javnog nastupa, zajedno grade samopouzdanje i uživaju u svakom uspehu svojih prijateljica.

Gimnastički klub Vukovar

- Meni je najveći strah izazivao odlazak na takmičenje, nastup pred publikom i sudijama, ali to sam pobedila s obzirom da već dugo idem na takmičenja. Na kraju sam uvek zadovoljna i svi smo jako uzbuđeni i srećni kada kao klub osvojimo medalju. Treniram tri godine, neki treninzi su teški, pogotovo pre državnog takmičenja. Nekada bude i suza, ali sve se to može - rekla je jedanaestogodišnja Atina Simić koja na svaki trening dolazi iz Dalja.

Zanimljivo je da najveći broj gimnastičarki u ovom klubu dolazi iz okolnih mesta. Zato je saradnja sa roditeljima dece od velikog značaja. Podrška roditelja i Grada Vukovara neophodna je prilikom organizovanja putovanja na takmičenja širom Hrvatske. Gimnastički klub Vukovar trenutno ima samo žensku takmičarsku gimnastiku, ali u rekreativnom programu treniraju i dečaci. Takmičarska grupa broji oko 40 devojčica dok u klubu ukupno ima nešto više od 100 članova.