Godina u znaku velikog pačetinskog fudbalskog jubileja

U Pačetinu je proteklog vikenda u organizaciji FK Sloga održan memorijalni turnir čime je ovaj klub nastavio sa obeležavanjem 90 godina organizovanog igranja fudbala u selu.

Memorijalni turnir u Pačetinu

Titulu najbolje ekipe na 14. memorijalnom fudbalskom turniru „Stevan Kresić“ u Pačetinu odneli su gosti iz FK Bršadin koji su u finalu rezultatom 3:1 pobelili domaću Slogu. Na trećem mestu završilo je Bratstvo iz Jagodnjaka koje je bilo bolje od Sremca iz Markušice rezultatom 2:0.

Ovaj dvodnevni turnir održava se u čast dugogodišnjem entuzijasti i zaljubljeniku u fudbal te pačetinski fudbalski klub u kojem je najpre bio igrač, a onda i istaknuti funkcioner sve do kraja devedesetih godina prošlog veka. Ovogodišnji memorijal protekao je i u znaku obeležavanja 90 godina od organizovanog igranja fudbala u Pačetinu.

– Prvog dana turnira imali smo zajedničku večeru i druženje sa svim učesnicima turnira kao i sa svim onim ljudima koji nam svih ovih godina pomažu u radu, a pre svega reč je o predstavnicima Saveza, opštine Trpinja i drugih mnogobrojnih institucija te našim veteranima koji su nekada nosili dres kluba. Ove godine smo već imali nekoliko dešavanja koji su povezani sa proslavom godišnjice kao što je organizacija turnira u malom fudbalu, a po prvi put smo bili i domaćini završnog turnira Lige veterana Zajedničkog veća opština. Ono što je najbitnije, a vezano je za jubilej, pripremamo za kraj godine kada planiramo da svečano otvorimo renovirani stadion, da napravimo svečanu akademiju sa izložbom starih fotografija, dokumenata i trofeja koji svedoče o dugogodišnjem postojanju našeg kluba. Za tu priliku pripremamo i fotomonografiju o Slogi – ističe predsednik Srđan Sekulić.

Pobratimili se klubovi iz pobratimskih mesta

Ovogodišnji memorijalni turnir bio je za domaćine značajan iz još jednog razloga jer su im u goste stigli pobratimi iz Goloboka. Ovo selo iz okoline Smederevske Palanke je pobratimsko selo sa Pačetinom već decenijama te su se meštani redovno uzajamno susretali, pomagali i razmenjivali sadržaje.

Sloga Pačetin Golobok

Do pobratimstva je i došlo nakon što su nekada davno dva fudbalska kluba uspostavila kontakte, a ovom prilikom predstavnici FK Pobede iz Goloboka i Sloge iz Pačetina potpisali su i zvaničnu Povelju o bratimljenju, a sve sa ciljem dalje međusobne podrške, veze i saradnje.

– Pokojni Živorad Jozić se nekada davno doselio iz Goloboka u Pačetin. Bio je dobar fudbaler i igrao za oba kluba. On je zajedno sa Stevanom Kresićem i još nekim ljudima koji su bili u klubu i u tadašnjoj omladini i mesnoj zajednici povezao ta dva kluba iz čega je izraslo pobratimstvo dva sela. Sve do početka rata bile su neke razmene između dva mesta, a vrlo često su odigravane i međusobne prijateljske utakmice. Ovo je nakon rata prvi zvanični susret naših klubova, a tim povodom smo i potpisali Povelju kako bismo imali i taj pisani trag o saradnji – kaže Sekulić.

– Preko interneta i društvenih mreža smo pre nekih dve i po godine ponovo počeli da uspostavljamo kontakt znajući da su se naša mesta pobratimila pre nekih 50 ili 60 godina. Bila je teška situacija sa epidemijom, ali evo čim se ukazala prilika došli smo kako bi započeli taj prvi korak u obnavljanju pobratimskih odnosa. Ovde smo dočekani toplo i lepo i taj odnos ne mogu da uporedim sa nekim odnosom koji imamo sa klubovima u Srbiji. Posle ovakvog dočeka i domaćinstva nama preostaje jedna ozbiljna obaveza kako da to uzvratimo – dodaje član Upravnog odbora Pobede i trener prvog tima Nemanja Vlajić.

Sloga iz Pačetina će i u ovoj godini jubileja nastaviti da se takmiči u Drugoj županijskoj ligi vukovarskog fudbalskog centra gde je poslednje dve godine stabilan drugoligaš. Očuvanje tog statusa i dalje će biti cilj u sezoni koja počinje početkom septembra.