Gorskim kotarom još jednom odjekivao zvuk harmonike

U organizaciji udruženja Gomirje u srcu 1599, Prosvjetinog pododbora iz Gomirja i Veća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije održano je peto izdanje Gomirje harmonika mundijala. Reč je o festivalu koji je organizovan sa ciljem da promoviše harmoniku kao instrument i kao deo srpske kulture i identiteta, ali i kao deo svetske baštine. Manifestacija je iz […]

Nikola Milojević 02.08.2023.
Gomirje harmonika mundijal

U organizaciji udruženja Gomirje u srcu 1599, Prosvjetinog pododbora iz Gomirja i Veća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije održano je peto izdanje Gomirje harmonika mundijala. Reč je o festivalu koji je organizovan sa ciljem da promoviše harmoniku kao instrument i kao deo srpske kulture i identiteta, ali i kao deo svetske baštine. Manifestacija je iz godine u godinu rasla u svakom pogledu, a ove godine je po prvi put održana kao trodnevni festival sa brojnim događajima unutar njega, koji je u Gomirje privukao više od tri hiljade ljudi. Prvi dan festivala održane su dve filmske projekcije u Domu kulture u Gomirju. Gledaoci su imali priliku da pogledaju film „Anplagd“ srpskog režisera Mladena Kovačeviča o samoukim sviračima, dok je drugi bio nagrađivani film pod nazivom „Tvornica filmova“ Mladena Kolbasa. Sutradan je u Manastiru Gomirje započeo muzički deo festivala. Najpre su na tradicionalnoj radionici harmonike unutar samog manastira polaznicima predavali poznati slovenski harmonikaš Aleksandar Ipavec i majstor gitare i brojnih drugih instrumenata Riječanin Zoran Majstorović. Radionici je prisustvovalo osam mladih harmonikaša i nekoliko zainteresovanih slušaoca, a nakon toga u porti manastira ova dva muzičara održala su i koncert na kojem se okupilo puno više publike. - Manifestaciju je pomoglo najviše Srpsko narodno vijeće, ali i Primorsko-goranska županija. Zajedno sa SNV-om cilj nam je da ovo postavimo na mapu događaja od nacionalnog značaja i karaktera. Nadamo se da je ovo sve što smo do sada napravili dobar temelj za daljnji razvoj. Bilo je puno gostiju iz Bosne, Slovenije. Reč je o turistima koji su posetili naš kraj baš zbog festivala tako da ćemo sledeće godine u saradnji sa Turističkom zajednicom Primorsko-goranske županije smisliti kako da još bolje turistički promovišemo ovaj događaj. To je prilika da manifestaciju proširimo i na prikaz nekih etno običaja i da ona poprimi karakter kakav želimo – kaže nam predsednik Veća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Zoran Stanković.

Koncert Miroslava Ilića privukao reke ljudi

[caption id="attachment_13336" align="aligncenter" width="800"]Gomirje harmonika mundijal koncert Miroslava Ilića Koncert Miroslava Ilića u Gomirju; Foto: Đorđe Dokmanović[/caption] Najveći broj turista i posetioca ovogodišnje manifestacije došao je u Gomirje trećeg dana kada je na lokalnom fudbalskom igralištu održan koncert popularnog pevača narodne muzike Miroslava Ilića. Uz nastup još nekoliko bendova, poznati Slavuj iz Mrčajevaca koji ove godine slavi 50 godina karijere bio je pravi magnet za publiku, a harmonika i hitovi prestali su odzvanjati Gomirjem tek oko tri sata iza ponoći kada je ovogodišnji Mundijal i zvanično završen. Bio je ovo vrhunac manifestacije koja je pre pet godina skromno započela, a sada ima ambicije da postane turistička atrakcija Gorskog kotara i okoline. - U početku smo akcenat stavljali na lokalne svirače na harmonici. Preokret se desio 2020. godine kada je Rijeka bila Evropska prestonica kulture. Gomirje je tada stavljeno na stazu Frankopana kao kulturni put na kojem su ljudi imali priliku da obiđu sva ta mesta, a naš festival stavljen je na mapu kao jedno od događanja. Prošle godine nam je u gostima bila cura iz Slovenije koja je sa 17 godina svetska prvakinja u harmonici. Nastojimo uvek da damo značaj harmonici kao svetskom instrumentu. Imamo uvek podršku vrhunskih umetnika. Sada je na nama da radimo na prezentaciji i da ovo bude glavna manifestacija našeg županijskog veća. Na svu sreću imamo jednu mladu i poletnu ekipu, kako u Gomirju, tako i u obližnjim Moravicama i ne sumnjam da ćemo svi zajedno doprineti da Gorski kotar bude mesto okupljanja. Sve češće se ovde održavaju različite aktivnosti koje oživljavaju ovaj kraj – ističe Zoran Stanković. Organizatori su na kraju bili veoma zadovoljni, a veliku zahvalnost uputili su, kako onima koji su festival finansirali, tako i brojnim volonterima, članovima KUD-a Željezničar iz Moravica, obezbeđenju, redarima i policiji koji su svi zajedno doprineli da sve prođe u najboljem redu.