Humanitarni paketi poslani iz Vukovara za zapadnu Slavoniju

Zajedničko veće opština iz Vukovara juče je za Okučane i Dragalić poslalo humanitarnu pomoć u vidu paketa sa osnovnim kućnim potrepštinama.

Humanitarni paketi milenko ećimović vinko lazić siniša martinović đorđe ćurčić
Milenko Ećimović, Vinko Lazić, Siniša Martinović i Đorđe Ćurčić

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, ovi humanitarni paketi razveseliće stotinak porodica srpske nacionalnosti s područja opština Okučani i Dragalić.

– Dugogodišnja saradnja srpske zajednice u Okučanima i Zajedničkog veća opština urodila je plodom na prošlom zajedničkom sastanku. Zahvaljujem im se na ovoj donaciji. Ovo nije prva donacija jer su nam i ranije pomogli sa paketićima za decu povodom Svetog Save. ZVO je prepoznao naš trud i rad na terenu i zato su nam odlučili izaći u susret – priča zamenik načelnika opštine Okučani i predsednik Veća srpske nacionalne manjine ove opštine Siniša Martinović koji je ujedno i inicijator ove humanitarne akcije.

Iz Zajedničkog veća opština su zadovoljni što su u mogućnosti da pomognu svojim sunarodnicima s područja zapadne Slavonije.

– Upravo zahvaljujući našim prijateljima iz opština Okučani i Dragalić, njihovom trudu i angažmanu da pomognu našoj zajednici na tom području došlo je do ove saradnje. Zajedničko veće opština u skladu sa svojim mogućnostima pomaže ljudima kojima je to potrebno. S obzirom na to da je pred nama veliki pravoslavni praznik Vaskrs, poznato je da se u tom vremenu dariva. Cilj ove ideje koja je došla od kolega iz Okučana i Dragalića jeste da se pomogne osobama slabijeg materijalnog stanja i zbog toga je ZVO od svojih sredstava odvojio donaciju u vrednosti od oko 5.000 kuna. Nadamo se da će ovi paketi pomoći ljudima da ove praznike proslave u miru – kaže potpredsednik Zajedničkog veća opština Đorđe Ćurčić.

U humanitarnoj akciji podeljeno je stotinak paketa u vrednosti od pedesetak kuna po paketu.

Situacija gora nego u ostatku države

Na području opštine Okučani trenutno živi 23 odsto Srba. Kako kažu predstavnici srpske zajednice situacija je teža nego u ostatku Hrvatske.

– Radnih mesta nema, a nije ih ni bilo, niti za Srbe, niti za Hrvate. Svi govore da i kad je većinski narod imao posla, naš narod nije. Jednostavno smo ostavljeni na milost i nemilost. Samim mojim dolaskom na čelo srpske zajednice i zahvaljujući radu određenog broja ljudi izvukli smo se iz „arteškog bunara“. Ovo će biti dobra donacija za naše bake i dedove, ali i mlade ljude koji imaju više dece – rekao je Siniša Martinović dodajući da je trend iseljavanja zahvatio i njihovo područje, iako ne u velikom broju.

– Ne možemo se ni mi tome odupreti, ali kod nas stanovnici više odlaze na hrvatsko primorje. Tamo provedu nekoliko meseci dok traje sezona pa se vrate nazad. Nemamo veliki broj odlazaka prema zapadnim zemljama. Čak nam se u nekim opštinama i povećao broj stanovnika te smo dobili veća srpske nacionalne manjine koja do sada nismo imali – tvrdi Martinović.

Opština Okučani u svom sastavu ima 17 naselja, a prema popisu iz 2011. godine u njoj živi 3.477 stanovnika.