Identifikovano šest osoba stradalih tokom „Oluje“

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci šest osoba stradalih 1995. godine.

Srbi Hr 07.02.2019.
identifikacija posmrtnih ostataka

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja saopšteno je kako je petog februara u prisutnosti pomoćnika ministra Stjepana Sučića obavljena završna identifikacija osoba ekshumiranih sa asanacijskih groblja na području Sisačko-moslavačke i Zadarske županije.

- Izražavajući saučešće porodicama svih danas identifikovanih osoba, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i ovom je prilikom naglasio kako su nadležna tela Republike Hrvatske, predvođena Upravom za zarobljene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predana u rešavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja. Dodao je kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja sistematski i na jednak način bavi rasvetljavanjem sudbine svih nestalih državljana/građana Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj narodnosti, što potvrđuje i ova identifikacija posmrtnih ostataka koju je organizovala Uprava za zarobljene i nestale – stoji u saopštenju Ministarstva.

Pomoćnik ministra uputio je ovom prilikom i apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podele s Upravom za zarobljene i nestale. Dodano je i da nakon ove identifikacije Hrvatska traži još 1.492 nestale te 413 poginule osobe.

Dokumentaciono informacioni centar Veritas izdao je nakon toga saopštenje u kojem se navodi da su sve identifikovane osobe bile srpske nacionalnosti stradale u toku i nakon hrvatske vojne akcije „Oluja“. Kako navodi ova organizacija među identifikovanima su i posmrtni ostaci Dragomira Čotre (45), duševnog bolesnika koji je ubijen krajem avgusta 1995. godine u selu Bjelina, opšina Benkovac, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u novembru 2016. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

Veritas kaže da su među identifikovanima i posmrtni ostaci Bože Vladića (25) iz Slovinaca, opština Sisak, koji je sa dva svoja saborca ubijen 5. avgusta 1995. na području Crkvenog Boka dok su se osobnim vozilom kretali u pravcu Republike Srpske, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u martu 2017. godine iz grupne grobnice Šaš kod Kostajnice.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Jove Momčilovića (54) iz Krša, opština Gospić, koji je 6/7 avgusta 1995. poginuo na području Teslingrada, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2013. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Jovana Macuta (64) iz Pješčanice kod Vrginmosta, kojem se izgubio trag u vreme akcije “Oluja”, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u junu 2007. godine iz grupne grobnice u Petrinji.

Veritas za sada ne raspolaže imenima ostale dvojice identifikovanih. Na Veritasovom spisku nestalih još se nalazi 1.770 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.275 civila, od čega su 493 žene. VERITAS raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i 24 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije, saopšteno je iz ove organizacije.