In memoriam: Živojin Vučetić – čika Žika (1932-2020)

U Borovu naselju je u 88. godini života preminuo čika Živojin - Žika Vučetić, dugogodišnji sportski radnik i čovek koji je živeo za svoj omiljeni sport stoni tenis.

Živojin Vučetić čika Žika

Živojin Vučetić rođen je 21. jula 1932. godine u Bajmoku pokraj Subotice. Bio je jedan od malobrojnih ljudi koji je u sportu, kao takmičar i trener proveo pune 54 godine. U svojoj dugoj i svestranoj sportskoj karijeri bavio se fudbalom, boksom, rukometom, tenisom i atletikom, ali je najviše svog životnog veka poklonio stonom tenisu.

Dvadeset godina bio je jedan od istaknutih članova Stonoteniskog saveza Hrvatske. Nosilac je trofeja Stonoteniskog saveza Hrvatske i zlatne značke Stonoteniskog saveza Jugoslavije te zlatne plakete Grada Vukovara.

Kroz njegovu stonotenisku školu prošle su i takve sportske veličine kakve su nekadašnji fudbaler Borova, Vojvodine i Crvene Zvezde, a danas uspešan trener Siniša Mihajlović, ili trener košarkaške reprezentacije Australije Čedo Čalić. U svojoj trenerskoj karijeri ljubav prema stonom tenisu preneo je na preko 5.000 dece od kojih su njih preko 100 postali uspešni stono-teniseri.

Kao takmičar i trener radio je u Travniku, Županji, Borovu naselju, Dalju i Vukovaru. Deset zadnjih godina sportskog staža, pre nego što se 2010. zauvek povukao iz sporta, radio je u borovskoj Osnovnoj školi kao spoljni saradnik u Školskom sportskom klubu. Uprava Školskog kluba je tada za njega organizovala i malu svečanost na kojoj su mu dodelili priznanje za dugogodišnji predan rad sa borovskom omladinom. Na čika Žikinom oproštaju našli su se tada voditelji raznih sportskih sekcija ovog kluba, košarke, fudbala, karatea, šaha i dr. da izraze svoje poštovanje prema ovom sportskom veteranu i pregaocu. Posebnu čast Živojinu Vučetiću učinio je tada i predsednik nadzornog odbora STS Hrvatske i njegov dugogodišnji prijatelj Ljubinko Skakić – Jole iz Osijeka.

Svima koji su ga poznavali ostaće u sećanju kao vedar i uvek dobro raspoložen čovek koji je voleo mlade i živeo za sport.

Iza sebe je ostavio suprugu Milevu, ćerke Zvezdanu i Svetlanu i unuku Taru.

Živojin Žika Vučetić biće sahranjen sutra na mesnom groblju u Borovu.

Neka mu je večna slava i pamjat!