Iz Mačve stiglo 325 slatkih paketa za decu

Delegacija iz Republike Srbije na čelu sa državnim sekretarom Ministarstva lokalne uprave i samouprave Ivanom Bošnjakom i načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem posetila je 30. decembra Zajedničko veće opština u Vukovaru i tom prilikom uručila 325 paketa namenjenih deci.

Jadranka Jaćimović 31.12.2019.
325 slatkih paketa za decu zvo vukovar

Pakete pune slatkiša državni sekretar Ivan Bošnjak i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac poklonili su srpskoj deci sa želјom da im ulepšaju novogodišnje i božićne praznike i sa cilјem da uspostave još jaču saradnju sa Zajedničkim većem opština.

- Inicijatva je potekla od našeg državnog sekretara Ivana Bošnjaka. Dolaskom dece iz vukovarskog regiona u Ljuboviju i manastir Soko Grad letos smo započeli saradnju koju želimo da produbimo i na ovakav način. To neće biti jedina naša aktivnost i u narednom periodu učinićemo još mnogo toga prvenstveno za našu decu. Mačvanski upravni okrug čine dva grada Šabac i Loznica i šest opština, sem Šapca sve lokalne samouprave su uzele učešće na ovom projektu i ja im se ovim putem zahvalјujem. Našim dolaskom ovde želimo da poručimo pripadnicima srpske zajednice da smo ovde, da osete da matica brine o njima i ti postupci će se nastaviti - rekao je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Republike Srbije Vladan Krasavac.

„Naša je dužnost i zadatak da kao matična država vodimo računa o svim Srbima u regionu“

Lep gest za srpsku decu sa područja delovanja Zajedničkog veća opština inicirao je državni sekretar Ivan Bošnjak koji je u saradnji sa Projektnim centrom ZVO-a omogućio da paketići stignu u Vukovar i deci ulepšaju predstojeće praznike. Ova akcija samo je jedna u nizu kojih bi, prema rečima državnog sekretara, u narednom periodu trebalo biti mnogo više.

- Veliko zadovolјstvo je biti danas u Vukovaru. Uspeli smo da postavimo jedan čvrst i stabilan most saradnje i nadamo se da ćemo i ubuduće i sa drugim gradovima i opštinama u Srbiji uspeti da nastavimo ne samo ovaj vid podrške nego i uzajamnih poseta i saradnje. Prioritet je da na kraju 2019. godine vidimo šta smo to sve uspeli zajedno da ostvarimo i da sa novom nadom uđemo u 2020. godinu koja će čini mi se postaviti i nove izazove, ali nadam se i doneti radost za sve nas. Naša je dužnost i zadatak da kao matična država vodimo računa o svim Srbima u regionu i da ove novogodišnje i božićne praznike našim najmlađima učinimo mnogo srećnijim i lepšim. Ove poklone doneli smo zahvalјujući podršci Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – rekao je državni sekretar u Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Ivan Bošnjak.

Radosniji Božić za decu iz socijalno ugroženih porodica

U periodu oko pravoslavnog Božića Zajedničko veće opština isporučiće 325 slatkih paketa srpskim opštinama i mestima gde žive Srbi.

- Ovu donaciju u vidu novogodišnjih paketića dobiće deca iz socijalno ugroženih porodica sa našeg područja. Sigurno da ovu akciju ne bi uspeli realizovati da nije bilo sinergije između Mačvanskog okruga, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, a značajna je uloga i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru. Sada je na nama zadatak da negde oko našeg Božića ove pakete podelimo prema našim opštinama i mestima gde ne činimo većinu, ali gde ima značajan broj srpske dece. Zajedničko veće opština obezbediće celu logistiku da ovi paketi dođu do dece – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić i istakao da je ovo samo nastavak saradnje sa Mačvanskim upravnim okrugom Republike Srbije.

- Ovo nije prvi vid pomoći Mačvanskog upravnog okruga deci sa područja ZVO-a, naša deca su već boravila na području opštine Ljubovija. Zajedničko veće opština će slediti primer saradnje sa gradom Novim Sadom i Opštinom Stara Pazova i potpisati sporazum o saradnji sa opštinom Ljubovija i na taj način širiti mrežu partnera i saradnika u našoj matičnoj državi, a koliko je značajna i velika podrška matične države Srbima u Republici Hrvatskoj možete da vidite i iz ovog gesta. Ako pogledamo čitavu 2019. godinu mislim da pomoć matične države nikada nije bila veća i proširuje se u svim segmentima. Drago nam je da naš narod vidi i oseća da njegova matična država stoji iza njega i daje mu podršku- istakao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.