Još jedan Milanković se simbolično vratio u Dalj

U KNC „Milutin Milanković“ u Dalju održana promocija knjige poslednjeg amasadora Srbije u carskoj Rusiji Jovana Milankovića.

Nikola Milojević 05.11.2018.
Uspomene iz Sibira Jovan Milanković Dalj

U Kulturno-naučnom centru „Milutin Milanković“ u Dalju održana je trećeg novembra promocija dnevničkih zapisa „Uspomene iz Sibira“ koje je pisao Jovan Milanković poslednji srpski konzul u carskoj Rusiji. Knjigu je nedavno objavila izdavačka kuća „Pešić i sinovi iz Beograda“, a sadrži Milankovićeve dnevničke uspomene od 1917. do 1920. godine kada je u Odesi imao zadatak da prikupi i organizuje južnoslovenske vojnike Austrougarske vojske koja je doživela poraz u Prvom svetskom ratu i preko Sibira ih vrati u Jugoslaviju.

O knjizi su govorili urednica knjige Vesna Pešić i penzionisani diplomata i univerzitetski profesor iz Beograda Darko Tanasković.

- Ova knjiga je sećanje na diplomatski podvig Jovana Milankovića, a kroz sećanja, beleške i određene komentare u njoj se može mnogo toga pročitati. Knjiga je veoma slojevita i zato je i danas dragocena. Tu se vidi i kako je vlada Kraljevine Srbije veoma teško komunicirala na ogromnom geografskom prostoru i kako je imala veoma sposobnu diplomatsku službu. Zatim se vidi kako su se Srbi, Hrvati i Slovenci polako okupljali oko ideje zajedničke države, a tu se mogu pročitati i određene opaske koje nam ukazuju da je i u to vreme bilo pojedinih pukotina u još nestvorenom jedinstvu što nam je i danas zanimljivo – ističe Darko Tanasković bivši ambasador Srbije u Turskoj, Vatikanu i Unesku.

Časno obavio svoj diplomatski zadatak

Profesor Tanasković ističe da je zanimljivost ove knjige i njen kraj, odnosno putopisni deo koji opisuje povratak Milankovića preko Vladivostoka i dalekog istoka američkim brodom do Trsta, a dodaje da bi ova knjiga mogla da bude i konzulski priručnik za svakog ko planira da se bavi diplomatijom jer se u njoj vidi na koji način jedan konzul časno obavlja svoj zadatak u najtežim mogućim uslovima.

Uspomene iz Sibira Jovan Milanković Dalj 3

Darko Tanasković i Vesna Pešić na promociji u Dalju

Urednica izdanja Vesna Pešić dodaje da ova knjiga spada u one koje se bave „prećutanom istorijom“ te doprinosi razotkrivanju brojnih detalja iz dela istorije koja nije dovoljno poznata ili je svojevremeno predstavljana ne neki drugi način.

Izdanje povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata

Ovo je drugo izdanje knjige „Uspomene iz Sibira“ nakon što je prvi put štampana još 1926. godine. Najveće zasluge za reprint ovog izdanja pripadaju konzulovoj unuci Veri Milanković inače poznatoj pijanistkinji i kompozitorki čija je želja bila da prva promocija novog izdanja ove knjige bude upravo u Dalju. Zajedno sa njom došao je i pun autobus posetilaca, članova Rotari kluba Zemun koji su se ovom prilikom upoznali i sa rodnom kućom, životom i delom Milutina Milankovića, a prisutvovali su i promociji knjige Milutinovog rođaka Jovana.

Na ovaj način se još jedan član iz poznate srpske loze simbolično vratio u rodno mesto svih Milankovića.

- Htela sam da prva javna prezentacija ove knjige bude upravo ovde u Dalju, jer smo mi svi odavde potekli i smatram da ovde uvek treba da se vraćamo i da se ovde zbiva sve što je vezano za porodicu. Povod za novo izdanje knjige je i stogodišnjica od kako je moj deda prošao tri puta prošao kroz ceoj taj put kroz Sibir i smatrali smo da je pravi momenat da se to ponovo prikaže javnosti – rekla nam je Vera Milanković.