Još jedna firma iz Srbije zainteresovana za poslovanje u Vukovaru

Predstavnici kompanije Milšped iz Srbije posetili su juče Vukovar kako bi kao potencijalni investitori obišli lokacije pogodne za poslove logistike koja je primarna delatnost ove kompanije.

Jadranka Jaćimović 19.04.2018.
Milšped Vukovar Luka Vukovar

Nakon što su pre nekoliko dana srpska kompanija Dental Ant i grad Vukovar potpisali ugovor o zakupu poslovnog prostora čime je ova firma postala prvi investitor iz Republike Srbije u Vukovaru, u ovaj grad stigli su i predstavnici Milšped logističkih sistema iz Beograda.

Privrednike iz Republike Srbije u Vukovaru je primio predsednik ZVO-a Srđan Jeremić u čijoj su pratnji obišli poslovne prostore među kojima i Luku Vukovar. Specijalni savetnik direktora Milšpeda Goran Matutinović kaže da je ova logistička kuća, koja trenutno zapošljava 2.500 radnika, već prisutna u Hrvatskoj, tačnije u Rijeci i Zagrebu, ali da su zainteresovani i za poslovanje u Vukovaru.

- S obzirom na to da je ZVO ponudilo vaše resurse u Vukovaru zainteresovani smo za angažovanje u Luci Vukovar. Prednosti su uz infrastrukturu, pod jedan železnice i Dunava i kapaciteti koje sam danas video, a sagledaćemo i ostale mogućnosti. Za sada je u luci moguće raditi samo rasute terete pa ćemo pokušati da nađemo neki kompromis za početak rada. Ovde postoji velika ljubaznost i želja za saradnjom, blizina granice, modernizacija pruge koja je već gotovo završena iz Srbije prema Hrvatskoj i mislim da postoje mogućnosti za rad.

Moguća i nova radna mesta za lokalno stanovništvo

Milšped je značajan privrednik na području Evrope te bi poslovanjem u Vukovaru uticao i na povećanje broja zaposlenih.

- Apsolutno nam je zanimljiva i radna snaga koja je ovde na raspolaganju. Imate jednu komparativnu prednost jer ste u Evropskoj uniji. Zanima nas eventualna registracija naših teretnih vozila koja mogu sa vašim registarskim tablicama da rade po Evropi. Naravno mi prvo zapošljavamo lokalnu radnu snagu, zanimaju nas pre svega vozači, manipulativni radnici i naravno vrhunski menadžeri, rekao je Matutinović.

Zajednčko veće opština pružiće svu logističku podršku investitorima

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić obišao je firmu „Milšped“ u Beogradu i uočio njihove potrebe te ih pozvao u posetu i predložio poslovnu saradnju. Smatra da Vukovar može zadovoljiti sve zahteve ove logističke kuće.

- Oni imaju mnogo posla, a nedovoljno kapaciteta i zbog toga im je Luka Vukovar značajna. Nalazimo se na samo 150 km od Beograda, a Milšped ima poslovne odnose sa mnogim zemljama u EU i zaista su im potrebni veliki kapaciteti u smislu transporta rečnim putem koji je najjeftiniji. Ako ovde dođu i otvore nova radna mesta radiće se o velikom broju zaposlenih i zbog toga ćemo mi kao ZVO pružiti svu logistiku koju budemo mogli i naravno sa gradom i svim drugim institucijama i Hrvatskom gospodarskom komorom sarađivaćemo kako bi im stvorili sve pretpostavke da što brže realizuju svoj posao ovde, naglasio je Jeremić.

Osim Luke Vukovar predstavnici srpske firme obišli su u pratnji pročelnice za privredu, poljoprivredu i međunarodnu saradnju grada Vukovara Marijane Grubišić i nekoliko lokacija i poslovnih prostora u Vukovarskoj privrednoj zoni.