Koprivna: Osvećen najstariji hram u eparhiji

Prvog dana u septembru, na pravoslavni praznik Svetog mučenika Andreja stratilata, osvećen je i tronosan hram Rođenja Presvete Bogorodice u Koprivni. Čin samog osvećenja i tronosanja ovog pravoslavnog hrama obavio je vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje više sveštenika ove eparhije.

Koprivna pravoslavna crkva

Koprivna je naselje koje teritorijalno pripada opštini Šodolovci i najstarije je naselje u okolini koje se pominje 1377. godine. Sam sveti hram je iz perioda sa kraja 13. veka, a pretpostavlja se da je jedno vreme ovde bio i pravoslavni manastir.

– Za mene lično ova svetinja je zaista jedno posebno bogatstvo jer u osamnaestoj godini svešteničke službe ovo je druga svetinja koju osveštavam. Takođe, ovo je veliki događaj i za moje parohijane, ali i za ceo srpski narod u celosti – istakao je nadležni paroh protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

Danas u Koprivni ima svega 17 pravoslavnih domova i to je takođe jedno od mnogobrojnih naselja koje nije mimoišao trend iseljavanja. Hram se nalazi u okviru mesnog groblja, u blizini dva arheološka nalazišta, a tokom poslednjeg rata bio je na samoj liniji razgraničenja pa je kao takav pretprpeo i ogromna razaranja od strane hrvatske vojske iako se radi o sakralnom objektu visoke spomeničke kategorije koji je još 1969. godine stavljen pod zaštitu Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku.

– Sama obnova hrama počela je 2010. godine sa arheološkim istraživanjima, a intenzivno se na njemu počelo raditi 2012. godine da bi prošle godine bili završeni radovi. Hram je punih 16 godina bio bez krova, izložen svim vremenskim nepogodama, priroda je učinila svoje, a Gospod se i kroz nju pokazao ljudima tako što je jedna grana drveta koje je raslo u oltaru udarala je u zid sa kojeg je otpao malter i pojavila se ikona Presvete Bogorodice koja je bila podsticaj i za obnovu ovoga hrama – naglasio je prota Ilić.

Mošti kneza Lazara u časnoj trpezi

Hram je tokom vekova svog postojanja stradao u više navrata, ne samo 1991. godine. Najpre za vreme Turaka, a potom i tokom Drugog svetskog rata kada je pretvoren u rimokatolički. Njegovu obnovu pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za verske zajednice Republike Srbije, opština Šodolovci i verni narod ove parohije.

– Izdvojili smo dosta sredstava za obnovu ovog hrama iz našeg skromnog proračuna, a naše komunalno preduzeće, pogotovo u poslednjih mesec dana, uložilo je nadljudske napore kako bi se sredio prostor oko crkve. Najbitnije je da smo mi ovaj posao završili, lično sam presrećan i prezadovoljan, a verujem i da su naši meštani zadovoljni sa svim što je do sad urađeno – rekao je načelnik opštine Šodolovci Mile Zlokapa.

Nakon osvećenja i tronosanja hrama, te polaganja moštiju Svetog kneza Lazara u časnu trpezu, služena je i sveta arhijerejska liturgija po čijem se završetku vernom narodu obratio i vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim.

– Velika je to ljubav Božija koja se danas izlila ovde, jer ovaj hram je bio srušen i razoren, ali milošću i blagodati Božijom, dobrotom svih ljudi koji su pomogli da se ovaj hram obnovi, on je danas zablistao svetlošću kojom treba da zrači i svetli svaki sveti hram zato što je hram mesto Božije, dom molitve, hram je mesto našega probraženja. Koprivna-vladika HeruvimJedino u hramu Božijem mi možemo steći preobražaj duše, možemo se susresti sa Bogom i to na najlepši i najbolji način, onako kako su nam to ostavili naši sveti preci nama u nasleđe. Oni su uvek u svetim hramovima kad god su zidali i gradili, znali da se jedino u hramu Božijem može ostvariti najprisniji odnos čoveka sa Bogom. To je taj ličnosni odnos koji mi treba da gradimo sa samim Bogom, ali pre svega jedni prema drugima – istakao je u svojoj besedi vladika.

U kulturno-umetničkom programu po završetku svete liturgije učestvovali su kamerni hor VSPD „Javor“ i članovi etno grupe „Đurđevak“, a činu osvećenja i tronosanja hrama u Koprivni prisustvovali su brojni predstavnici društvenog i političkog života Srba sa prostora istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.