Kroz manjine se unapređuje i saradnja Srbije i Hrvatske

U Vukovaru održan sastanak i potpisan zaključak predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Srđan Sekulić 19.06.2023.
Manjine sastanak Vukovar

U Vukovaru je 17. juna održan sastanak između političkih predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj i hrvatskog naroda u Srbiji na kojem je potpisan i zajednički zaključak o unapređenju međusobne saradnje.

Ovaj sastanak je usledio nakon donošenja Deklaracije o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koja je potpisana 5. januara ove godine u Zagrebu.

- Na ovom sastanku smo govorili o proširenju saradnje između naših organizacija i institucija u sferi kulture, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, unapređenja i koninuiranog rada međuvladinog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina kao i u sferi unapređenja prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije. U tu svrhu potpisali smo zaključak na osnovu kojeg ćemo delovati kako i na koji način postići ove ciljeve koje sam istakao – rekao je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac koji je ujedno izrazio i zadovoljstvo trenutnim međusobnim odnosima.

- Još jednom izražavam zadovoljstvo duhom koji vlada u našim odnosima, pomirenjem koje smo razvili i koje unapređujemo sa svakim našim sastankom i opredeljenošću da tako jačamo kako naše međusobne odnose tako i najbolje osećaje unutar naših zajednica kao i da pokušamo podsticati naše dve zemlje na to da slede stvaranje toga dobrog duha u međusobnim odnosima.

Pored Pupovca kao predsednika SDSS-a pomenuti zaključak sa srpske strane potpisali su i Dragana Jeckov kao zamenica predsednika Srpskog narodnog veća i Dejan Drakulić ispred Zajedničkog veća opština, te sa hrvatske strane predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić.

- Putevi naše međusobne saradnje su stabilni, ta saradnja traje u poslednjih petnaestak godina i sada je bila prilika da to potvrdimo, da razgovaramo o obogaćenju te saradnje u svim onim područjima koji su značajni za naš identitet. Mislim da smo kao odgovorni subjekti i predstavnici manjina iz ove dve države pokrenuli nekoliko inicijativa koje mogu dodatno pridoneti ne samo relaksiranju i normalizaciji odnosa između država, nego mogu stvarati i pretpostavke da perspektive pripadnika hrvatskog naroda u Srbiji i srpskog naroda u Hvratskoj rastu kroz stvaranje posebnih namenskih programa i fondova kako bi se uslovi u kojima žive pripadnici zajednice, njihovo nasleđe, ali i perspektive mogli ostvariti – istakao je Žigmanov.

Plenković u Subotici

Sastanak u Vukovaru održan je samo nekoliko dana pre dolaska predsednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Suboticu gde će 23. juna učestvovati na obeležavanju Dana hrvatske zajednice u Srbiji.

- To će biti drugi značajan susret na najvišem nivou između predstavnika Republike Hrvatske i Republike Srbije. Održava se kontinuitet susretanja i očekujemo da će ovaj doneti novu pozitivnu energiju u odnosima između dve države i biti ohrabrenje Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj, a istovremeno da će rezultirati otvorenim razgovorima i konkretizacijom nekih razgovora. Takođe, očekujemo da će to biti korak do onoga što svi očekujemo, a to su službene posete na najvišem nivou tih zemalja – naglasio je Pupovac.

- Odnosi najviših državnih službenika se nastavljaju i to je ono što nas ohrabruje. Pripadnici hrvatske zajednice koji su pozvali premijera Hrvatske će na ovaj način potvrditi ono što jeste, a to je da je snažna kontinuirana poseta Vlade Republike Hrvatske za posledicu imala izgradnju Hrvatskog doma matice, odnosno prostora za rad naših institucija – zaključio je Žigmanov.