Likovna kolonija u Borovu sačuvala međunarodni karakter

Ovogodišnje okupljanje umetnika trajalo je od 4. do 6. septembra, a međunarodni karakter kolonije zadržan je uprkos zatvorenim granicama i nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Likovna kolonija u Borovu Rada Hadžić Ljubica Mirosavljević
Rada Marković i Ljubica Mirosavljević

Kasno leto u Borovu znači nove umetničke izražaje stvarane uz druženje slikara iz zemalja u okruženju. Dovoljno je da imate inspiraciju i talenat da na platno prenesete ono što vidite, osećate ili zamišljate, a sve ostalo obezbediće organizatori likovne kolonije. Punih 29 godina međunarodnu koloniju likovnjaka organizuje Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Borova.

– Najveći broj učesnika dolazi sa ovih prostora, iz Darde, Osijeka, Vukovara i našeg Borova. Svi oni umetnici koji su dolazili iz Srbije i Bosne i Hercegovine nisu mogli da dođu pa smo organizovali da jedan broj radi onlajn. Slike koje budu naslikali preuzećemo kada se stvore uslovi za to. Učestvuje 22 umetnika, uglavnom su to slobodni slikari i svi oni vole da dođu na ovu likovnu koloniju. Mi im dajemo puno pažnje, trudimo se da budemo dobri domaćini i želimo da se svaki umetnik ovde oseća kao u svojoj kući i svom dvorištu – rekao je predsednik KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova Rado Bosić.

Organizacija koja je zahtevala pridržavanje brojnih propisa te izostanak dugogodišnjih prijatelja  ipak nije omela slikare.

– Umetnici su posebni ljudi, na platno prenose sva svoja osećanja. Sa ovom situacijom nose se teško i žao im je zbog nametnutih ograničenja, ali pronašli su snage i volje da uprkos svemu tome slikaju i nadamo se da iduća godina neće biti ovakva i da će svi moći da dođu. Umetnička dela sa likovne kolonije izlažemo tokom novembra na izložbi u Galeriji gde ljudi koji vole likovnu umetnost mogu da ih vide ali i da ih kupe. Sa svake kolonije ostavimo jedno ili dva dela u trajno vlasništvo KUD-a – kaže Bosić.

Likovna kolonija u Borovu

Likovna kolonija duge tradicije manifestacija je koja ima poseban značaj kako za slikare tako i one koji žive u ovom mestu. Upravo ovo dešavanje smatraju poticajem i razlogom za sve veći broj mladih umetnika.

– Ova likovna kolonija znači puno nama umetnicima ali i žiteljima Borova. Mi Borovci imamo mnogo prijatelja baš zbog kolonije. Sve što ovde stvaramo ostaje našem mestu, mi u KUD-u izaberemo samo par umetničkih dela, a većinu radova kupuju meštani. Evo i sada nas obilaze i već bezecuju neke od radova. Priključili su nam se mladi umetnici i to je zaista divno. Mnogi su krenuli i da se školuju, upisali su srednje umetničke škole i fakultete i mislim da je to deo naših zasluga. Trenutno u likovnoj sekciji KUD-a imamo 11 članova – rekao je voditelj likovne sekcije KUD-a „Branislav Nušić“ Boško Popović.

Korona ne utiče na inspiraciju

Umetnička dela koja nastaju na koloniji u Borovu uglavnom oslikavaju motive sela smeštenog na obali Dunavu. Bez obzira na situaciju slike koje smo videli nisu tmurne, jer umetnici uspešno odolevaju ružnim informacijama i strahu zbog zaraze virusom.

– Trinaest godina učestvujem na ovoj likovnoj koloniji i svake godine jedva čekam da se ovde sastanemo, družimo i slikamo. Inspiracije nam ne nedostaje, meni je to uglavnom cveće, voda, Dunav najviše naši motivi. Ova situacija naravno da utiče na sve nas, ali moramo da je prihvatimo to je realnost, to je život i idemo dalje – rekla je Ljubica Mirosavljević iz Borova.

Likovna kolonija u Borovu

Iako veliki broj umetnika nije mogao da dođe u Borovo, bilo je i onih koji su ovde slikali prvi put.

– Ovde sam prvi put i super je. Svi mi koji slikamo volimo i da se družimo, a ovde je to posebno lepo. Inspiracija nije problem, situacija sa Koronom ometa svakodnevni život, ali ne i slikanje, jer to je uvek u nama. Inspiracija je u duši čoveka bez obzira na okolnosti – kaže Rada Marković iz Darde.

Najmlađa učesnica ima 11 godina

Organizatore i učesnike posebno raduje sve veći broj mladih umetnika koji iz godine u godinu dolaze i slikaju na ovoj koloniji. Ovogodišnja najmlađa učesnica je jedanaestogodišnja Milica Kovačević iz Borova.

– Počela sam da slikam pre dve godine. Kada sam prvi put naslikala svoju sliku ljubav se javila i ja sam nastavila da se bavim slikanjem. Ovde mi je jako lepo, prvo mi je bilo neugodno i onda sam shvatila da se ne moram stideti. Poručila bih svojim vršnjacima da ako je njihova želja da postanu slikari mogu da se priključe koloniji, ili na bilo koje mesto gde se crta i slika i tako mogu postati još bolji u tome. Moraju pokušati da bi im se ostvarile želje – poručila je Milica.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.