Mali borovski naučnici u poseti Tehničkoj školi Nikole Tesle

Predškolci iz dečijeg vrtića „Zlatokosa“ iz Borova posetili su Tehničku školu Nikola Tesla u Borovu naselju u utorak 27.11. kako bi se na njima prilagođeni način upoznali s radom ove obrazovne ustanove.

Dušan Velimirović 29.11.2018.
Dečiji vrtić „Zlatokosa“ poseta tehničkoj školi Nikola Tesla borovo naselje vukovar

U naučnim radionicama koje su za predškolce osmislili i realizovali učenici i profesori tehničke škole Nikola Tesla predvođeni profesorkom hemije Đurđevkom Pecikozić, mališanima je na zanimljiv i njima prilagođen način približena nauka.

Eksperimenti su imali za cilj da na siguran način prikažu deci osnovna načela hemije, fizike i biologije. Na radionici su prikazani mali eksperimenti sledećih naziva: Vatromet boja u mleku, Mikro vulkan, Mikro raketa, Stvaranje tornada, Svemirski mlazni trkaći auto, Hobotnica koja roni, Struja iz limuna, Lava lampa, Eksperiment sa svećom i vodom te Voda koja beži.

U radu su korišteni sastojci sigurni za decu koji se koriste u svakodnevnom životu. Ovo je za male predškolce bio novi oblik upoznavanja sa eksperimentima u laboratoriju i prilagođenim uslovima. Sve navedeno potaklo je dečju maštu i interes za istraživanje, stvaranje i mogućnost formiranja istraživačkih centara u vrtiću te kako bi se u daljem školovanju razvijala njihova znatiželja za prirodnim naukama.

Inicijativu je pokrenula profesorka etike u ovoj školi Jasmina Šahović Žabka koja je ujedno i majka dečaka iz grupe „Zvezdice“ dečijeg vrtića „Zlatokosa“ iz Borova.

- Smatram da je ovakve događaje veoma poželjno i bitno organizovati što češće. Deca su u dobi kad treba da ih potičemo na istraživanje, razmišljanje i zaključivanje. Već sad možemo da ih upoznajemo sa svim mogućim društvenim i prirodnim naukama kako bi počeli eksperimentisati i da se uskoro eventualno pronađu u nekoj od nauka – priča Jasmina Šahović Žabka.

Škola koja uvodi inovacije

Tehnička škola Nikola Tesla pre nekoliko godina je bila poznata u javnosti kao srednja škola koja je više ličila na napuštenu ruševinu nego na obrazovnu ustanovu. Nakon kompletne obnove, rukovodstvo nastoji sve kako bi svojim delatnicima i učenicima omogućilo uslove za napredak.

Neki od projekata u kojima ova škola učestvuje su i Zeleni startap 1 i 2. Cilj ova dva projekta je da profesori i učenici počnu posao s biodizelom i na taj način omoguće čišći vazduh na ovom području. Ideja akcije je revolucionarna na području cele Hrvatske.

Takođe, sredinom novembra inženjeri iz poznate hrvatske firme Rimac Automobili održali su predavanje u ovoj školi i na taj način je uspostavljen prvi korak ka saradnji između ove dve institucije.

Ova ustanova je u proteklih nekoliko godina realizovala projekte vredne više od sedam miliona kuna, a sadašnji cilj je modernizacija kabineta.

I u dečijem vrtiću Zlatokosa u Borovu dolazi do realizacije novih projekata. Jedan od njih je uređenje zgrade i prostora oko vrtića. U saradnji sa osnivačem ove ustanove Opštinom Borovo i ministarstvom za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu skrb radi se na uređivanju vanjske fasade zgrade kao i dečijeg igrališta i parkinga u vrtiću.