„Manje oružja manje tragedija“ – predaja oružja bez sankcija i evidencije

Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi akciju kojom poziva na dobrovoljnu i anonimnu predaju ilegalnog oružja.

Manje oružja manje tragedijaManje oružja manje tragedija
Foto: MUP

Procenjuje se da se u posedu građana EU nalazi oko 35 miliona komada ilegalnog vatrenog oružja. Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo je još 2007. godine kampanju „Manje oružja manje tragedija“ sa ciljem stvaranja sigurnije budućnosti bez zloupotrebe oružja te istovremeno jačanja povezanosti između policije i javnosti. Kampanja se finansira sredstvima Fonda za unutršnju sigurnost, Evropske komisije i Veća Evrope, a podržava dobrovoljnu predaju i prikupljanje nezakonitog vatrenog oružja, uništavanje viška oružja i municije.

U cilju postizanja što boljih rezultata kampanja je modernizovana te se koordinirano sprovodi u saradnji sa lokalnim zajednicama objasnila je gostujući u emisiji Radio Dunava voditeljka službe za prevenciju direkcije policije Sandra Veber.

– Evropska unija je podržala našu želju za modernizacijom i odobren je projekat koji se odnosi na ovu kampanju. Primarni cilj je sprečavanje zloupotrebe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava i što je najvažnije da izgradimo osećaj i moralnu odgovornost građana da dobrovoljno predaju ilegalno oružje, bez apsolutno ikakvih sankcija. Osoba koja oružje preda ostaje anonimna. Naš je zadatak da stradanja bude manje, a nažalost još uvek beležimo podatke o ubistvima i stradanjima prouzrokovanim upotrebom ilegalnog oružja – rekla je Sandra Veber.

U Vukovarsko-sremskoj županiji predana velika količina oružja

Voditelj službe policije PU Vukovarsko-sremske Ante Zobak poziva građane da prijave oružje i zaštite sebe, svoju porodicu od neželjenih ishoda.

– Zakon o nabavi i posedovanju oružja građana, razvrstava oružje u četiri kategorije A-zabranjeno oružje, B-oružje za koje je potrebna dozvola, C-oružje koje je građanin dužan da prijavi i D-oružje koje građani nisu dužni da prijave. Ukoliko građanin pronađe oružje potrebno je da nazove policiju koja će doći, preuzeti oružje i skloniti ga na siguran način. Službenici dolaze u civilu i svaka osoba koja želi da prijavi i preda oružje ostaje anonimna te ne snosi nikakve ni prekršajne ni kaznene posledice niti je evidentirana – istakao je Zobak gostujući na Radio Dunavu te naveo da je do sada na području Vukovarsko-sremske županije zahvaljujući odgovornim građanima uklonjena veća količina oružja, međutim još uvek ima onih koji kriju oružje i zato upozorava.

– Na području Vukovarsko-sremske županije predano je 455 kg eksploziva, preko 172.000 streljiva, oružja B kategorije 261 komad, rasprskavajuće oružje gde se ubrajaju bombe i mine 5. 451 komada i 188 komada oružja kategorije A. To je značajna količina i želim naglasiti da za te količine niko nije odgovarao niti je podnesena ikakva prijava. Međutim, ukoliko mi dođemo do saznanja da neko poseduje ilegalno oružje ili nezakonito puca iz vatrenog oružja te građane ćemo procesuirati. Imali smo u 2019. godini 68 prekršajnih prijava, u 2020. godini 74, a u 2021. do sada je bilo 26 prijava. Kada je u pitanju kazneni zakon nedozvoljeno posedovanje, izrada i nabavljanje oružja nosi kaznu do 3 godine zatvora, a u 2019. godini bilo je 23 kaznene prijave, sledeće godine 21, a u ovoj godini 9 kaznenih prijava protiv neodgovornih građana koji oružje nisu predali dobrovoljno. Sve oružje koje preuzmemo uglavnom ide na organizovano uništavanje na nivou cele države – ističe Ante Zobak.

I oni koji skrivaju oružje mogu ga predati bez straha od sankcija

Manje oružja manje tragedija tekst
Foto: MUP

Na nacionalnom nivou od septembra 2007. do kraja 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dobrovoljno predali 5.512 kg eksploziva, više od 5,5 miliona komada razne municije od toga 5.408 komada automatskog i 9.183 komada dozvoljenog oružja te 345.594 komada vatrenog oružja A kategorije. Modernizacijom kampanje ove godine prikupljeno je 2.777 komada vatrenog oružja od toga 2.000 komada automatskog oružja 126.615 komada razne municije i 163 kg eksploziva.

– Potrebno je naglasiti da građani radi vlastite sigurnosti, sigurnosti dece i starijih osoba ukoliko u svojoj kući čuvaju i skrivaju oružje i eksplozivna sredstva to bez straha prijave policiji. Policija upravo zbog zaštite tih ljudi dolazi na adresu, kako ne bi sami dirali to oružje. U slučaju da nije reč o dobrovoljnoj predaji oružja, nego se tokom pretrage stana ili u nekoj drugoj akciji policije oružje pronađe, tada je reč o kaznenom delu. Naš cilj nije plašiti građane nego potaknuti ih da shvate da im ilegalno oružje u kući zaista ne treba – napominje Sandra Veber.

U sklopu akcije „Manje oružja manje tragedije“ koordinirano se deluje na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Građani sve informacije i odgovore na eventualna pitanja mogu dobiti na info pultovima gde policijski službenici zajedno sa Crvenim krstom dele letke i promotivne materijale, sa ciljem da senzibilizuju javnost i da stradanja uzrokovana upotrebom vatrenog oružja bude manje.

Osim toga po određenim opštinama Vukovarko-sremske županije kreće se i mobilni preventivni informativni centar, a do informacija o predaji oružja i kampanji „Manje oružja manje tragedija“ moguće je doći i pozivom na besplatni telefonski broj 08008892.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.