Manjinske reprezentacije potvrdile veliko prijateljstvo

Treća po redu prijateljska utakmica između fudbalskih reperezantacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije odgrana je proteklog vikenda u Bijelom Brdu na stadionu fudbalskog kluba BSK.

Utakmica manjinskih reprezentacija naslovna

Bio je ovo susret dve ekipe koje se dobro poznaju, a koje će naredne godine učestvovati na Evropeadi, fudbalskom takmičenju u kojem se sastaju reprezentacije manjinskih naroda iz različitih država Evrope. Od početka ove saradnje praksa je da se ove dve ekipe sastanu u prijateljskim susretima barem jednom godišnje, a pobeda od 4:0 ovaj put pripala je srpskoj ekipi.

– Ovo jeste prva naša pobeda, ali mislim da je potpuno zaslužena. Što se tiče samog uspeha na današnjoj utakmici uvek taj uspeh pridajem igračima jer ako se ispoštuje ono što se dogovorimo u svlačionici rezultat je neminovan. Naravno da se tu pita i protivnik, ali u svim segmentima današnje igre protivnik je nadigran i mislim da je naša pobeda sasvim zaslužena. Čestitam i jednoj i drugoj ekipi na dobroj igri po ovom teškom i sparnom vremenu – istakao je trener srpske ekipe Nikola Gagulić.

Obe ekipe čine igrači iz liga koje se takmiče u okviru fudbalskih saveza Srbije i Hrvatske, s tim da su u obe nedostajali neki igrači, pogotovo iz klubova koji još uvek igraju svoje takmičarske utakmice.

– Mi smo bili svesni svoje snage danas jer smo desetkovani sa mnogim igračima koji nisu mogli doći jer su imali svoja takmičenja u svojim klubovima, a pored toga imamao i nekoliko povređenih igrača pogotovo u napadu gde nismo imali nikakva rešenja dok smo na sredini terena još nekako i parirali protivniku. Domaćin je ipak bio bolji i mi mu od srca čestitamo na tome – rekao je ispred hrvatske ekipe Mijo Erceg.

Most ka saradnji

Samoj utakmici prethodio je susret srpskih i hrvatskih manjinskih predstavnika i potpisivanje zajedničkog zaključka o međusobnim odnosima, dok su utakmicu svojim obraćanjima otvorili predsednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, ministar u vladi Srbije Tomislav Žigmanov, te ministri za sport u vladama Hrvatske i Srbije Nikolina Brnjac i Zoran Gajić.

– Hrvati iz Srbije su naši prijatelji pre svega, sarađivali smo na prethodne dve Evropeade, zajedno smo putovali, delili smeštaj, navijali jedni za druge, tako da je to jedna priča bez granica i jako sam srećna što smo danas ovde i da opet pokazujemo snagu našeg prijateljstva koje nadilazi naših država. Ovo jeste pre sbega sportski događaj, ali važan za društveni značaj što potvrđuje da su se odazvali mnogi zvaničnici iz Republike Srbije i Republike Hrvatske – kaže ispred organizatora ovog događaja Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Tatjana Dragičević.

Sledeća Evropeada, prvenstvo manjinskih fudbalskih reprezentacija koje se odvija po okriljem UEFA-e, biće održana sledeće godine u periodu od 28. juna do 7. jula u Nemačkoj.

Srbi iz Hrvatske – Hrvati iz Srbije 4:0

manjinske reprezentacije

Stadion: BSK Bijelo Brdo; Gledalaca: oko 300; Sudija: Teo Zeba (Osijek): Strelci: Milovanović, Popović (dva puta), Gvozdenović.

Srbi iz Hrvatske: Đilas, Kurjega, Vuksanović, Miodanić, Ušćebrka, Milovanović, Nešić, Bingulac, Popović, Gagulić, Kuprešanin. Igrali su još: Bojanić, Bodza, Gvozdenović, Knežević, Lukić, Veselinović i Šujdović. Trener: Nikola Nikica Gagulić.

Hrvati iz Srbije: Mikloš, Jurišić, Ivković, Kujundžić, Vojnić, Šimić, Vizin, nađheđeši, Rajčanji, Lukač, Ivandekić. Igrali su još: Dulić, Kemenji, Kujundžić M, Čorba, Ušumović, Kujundžić B i Pelhe. Trener: Bojan Ušumović.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.