Maturantima besplatne instrukcije iz engleskog jezika

Srpski demokratski forum je krajem maja organizovao besplatne instrukcije i pripreme iz engleskog jezika za sve maturante iz vukovarskih srednjih škola.

besplatne instrukcije iz engleskog jezika sdf auso
Fotografija sa prvog časa

Svi maturanti, ali i oni koji u porodici imaju maturanta, znaju koliko je vreme mature stresan period. Svakodnevno učenje za ispite i eseje odlučuje o budućnosti i mogućnosti upisa na željeni fakultet, a jedan ispit može da odluči o nastavku života.

Sve to zahteva i određeni finansijski poduhvat jer roditelji često plaćaju velike sume novca kako bi svojim maturantima obezbedili adekvatne instrukcije i pripreme. Iz tog razloga Srpski demokratski forum je u saradnji sa Akademskim udruženjem srpske omladine „Josif Runjanin” odlučio da provede besplatne instrukcije iz engleskog jezika.

– Ideja jeste inovativna, ali nije nova. Zapravo vuče korene još iz AUSO „Josif Runjanin”, tako da su ovo udruženje i podružnica Podunavlje Srpskog demokratskog foruma zajedno organizovali instrukcije. Ove godine je bio „probni balon” iz engleskog jezika da vidimo kakav će biti odaziv maturanata i kako će to izgledati u praksi. Fokusirali smo se na vukovarske srednje škole. Odaziv je bio pristojan i, kad povučemo crtu veoma smo zadovoljni. Uz pomoć profesorke Jasmine Gagulić Lalić smo održali nekoliko modula predavanja gde je ona prošla kroz kurikulum za maturu, odnosno prošla je svaki od mogućih koraka koji čekaju maturante na ispitu iz engleskog jezika. Najvažnije je da su maturanti zadovoljni, da su rekli da će nas preporučiti kolegama i preneti dobar glas – priča izvršni predsednik SDF-a Jovan Vlaović.

Sledeće godine planiraju proširiti na više predmeta, ali i van Vukovara

Većina maturanata bila je iz vukovarske gimnazije, a deo pohađa ekonomsku školu. Organizatori su ove godine imali u planu da provedu i pripreme za hrvatski jezik, ali su odustali zbog slabog interesovanja. U razgovoru sa profesorkom koja je trebalo da drži instrukcije zaključeno je da maturanti imaju osećaj da taj predmet znaju i da im instrukcije nisu potrebne.

– U jesenskom roku ćemo proširiti broj predmeta pa, pored engleskog, očekujemo da obezbedimo instrukcije iz hrvatskog i srpskog jezika kao i iz matematike, a da na proleće proširimo na potencijalno još više predmeta, ali i na druge sredine, pored već spomenutih vukovarskih škola. Što se tiče finansijskih sredstava, ovo je bilo u finansijskim projekcijama. Finansiranjem instrukcija olakšali smo roditeljima jer ovakve edukacije koštaju priličnu svotu novca, konkretno za hrvatski jezik i matematiku na određenim učilištima u Osijeku koštaju i po 5.000 kuna. Uštedeli smo ogroman novac deci i roditeljima, a naša investicija nije bila toliko velika. Ono što se pokazalo kao pozitivna povratna reakcija, ne samo dece, nego i roditelja i šire društvene zajednice, jeste da je ovo nešto konkretno, korisno i opipljivo – govori Vlaović o učinjenom ove godine, ali i o budućim planovima.

Na deo o slušanju audio zapisa na engleskom i na esej Jasmina Gagulić Lalić obratila je posebnu pažnju.

– Bilo mi je drago što sam pozvana da pomognem deci, a organizatori su već imali saznanja o mom radu, tako da sam rado pristala da budem deo ovog projekta i da prenosim znanje maturantima. Ne znam s kakvim su očekivanjima deca došla, ali se nadam da su otišli makar malo spremniji i sigurniji u sebe. Pokušala sam da ih, osim učenja i ponavljanja onoga što su radili tokom školovanja, pripremim za državnu maturu, kao i da ih ohrabrim da to nije toliko strašno i da će sve biti u redu – tvrdi Jasmina.

Matura je u školama širom republike Hrvatske započela u utorak 31. maja ispitima iz maternjih jezika, a ispit iz engleskog jezika održava se danas.