SDF se okreće prema mladima i ženama iz srpske zajednice

U Vukovaru održana redovna skupština Srpskog demokratskog foruma, nedavno obnovljene i reorganizovane organizacije Srba iz Hrvatske.

Nikola Milojević 04.04.2022.
SDF naslovna

Osnovan 1991. godine sa ciljem sprečavanja ratnog konflikta i ublažavanja njegovih posledica Srpski demokratski forum jedna je od najznačajnijih nevladnih organizacija Srba iz Hrvatske. U godinama nakon rata SDF je radio na obnovi i povratku izbeglica i predstavljao jednu od ključnih institucija Srba da bi prethodnih desetak godina zapao u finansijske probleme i sve do prošle godine bio skoro pred gašenjem a onda je na 30. godišnjicu postojanja reorganizovan. Redovna 32. skupština SDF-a održana je 2. aprila u Srpskom domu u Vukovaru uz prisustvo delegata ove organizacije iz čitave Hrvatske.

- Imamo više od 100 članova u šest ogranaka iz zapadne Slavonije, centralne Hrvatske, Banije i Korduna, Like i Dalmacije, Primorja i Gorskog kotara te Podunavlja. Reč je o pretežno mlađoj populaciji Srba iz Hrvatske, dominantno visiokoobrazovanih ljudi. U ovih malo manje od godinu dana prošli smo kroz različite faze reorganizacije, od izbora novog rukovodstva i kadrova do izmena unutrašnjih akata. Sada nam sledi onaj važniji deo, a to je naš program i aktivnosti po kojima ćemo u budućnosti biti prepoznatljivi – kaže izvršni direktor SDF-a Jovan Vlaović.

Na skupštini su izglasani akti od važnosti za SDF među kojima i novi Statut, a predsednica Jelena Nestorović podnela je skupštini izveštaj o dosadašnjem radu.

- Najbitnije je da smo obnovili organizaciju, rešili sve dugove i uspostavili SDF u skladu sa zakonom. Bio je to veliki posao koji smo izneli uz pomoć drugih srpskih organizacija. Druga važna stvar je da smo za ovo vreme tražili ono šta će biti programski smer našeg delovanja. Svi programi koje danas srpske organizacije provode začeti su u vreme kada je SDF bio najstarija i jedina organizacija. Te organizacije su vremenom jačale i u potpunosti preuzele te programe pa nije bilo korektno da se bavimo istim poslovima. Zbog toga smo se usaglasili da smer našeg budućeg delovanja bude okrenut ka deci i mladim ljudima te ženama kao populacijama koje su našoj zajednici izuzetno važne, a ranije u tim pravcima nije bilo sistematičnog delovanja – govori Jelena Nestorović.

SDF tekst

Sednica u nedavno obnovljenom Srpskom domu u Vukovaru održana je uz prisustvo mnogobrojnijh gostiju iz političkog, verskog i društvenog života Srba iz Hrvatske, a skupštini su se obratili direktor Srpskog doma Nebojša Vidović, direktor Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Alen Tahiri, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, predsednik glavne Skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, te predsednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac koji je pre više od tri decenije bio i među osnivačima SDF-a.

- SDF je obnovljen zato da bi se mlade snage Srba u Hrvatskoj približile javnim poslovima i poslovima od narodnog interesa i kako bi bio mrestilište za nove generacije u poslovima svih naših organizacija, nestranačkih i stranačkih. Kada je 1991. godine SDF nastao u interesu je bio mir. Vidimo da se situacija u svetu nažalost komplikuje i opet će nam u interesu biti mir. Osim brige o mirnom životu sa ljudima u ovoj zemlji i regionu, SDF ima ambiciju da mlade ljude, a posebno u gradovima, oslobodi od straha da budu to što jesu, da se uključe u programe različite vrste koji će biti dobri za njih i dobri za one sa kojima žive. Tako mi to vidimo, a na skupštini i rukovodstvu SDF-a je da te ciljeve preciznije definiše kako bi postigli stvari koje su od interesa za zajednicu – smatra Milorad Pupovac.

Članstvo SDF-a okuplja najviše mlade obrazovane pripadnike srpske zajednice među kojima su brojni funkcioneri, načelnici, zamenici načelnika i zamenici župana. Pored reorganizacije i plana rada u budućnosti, SDF se u prethodnom periodu bavio organizovanjem radnih i humanitarnih akcija, a u okviru organizacije pokrenut je i časopis Nada koji je usmeren na teme mladih, nauke, ekologije i na osobe iz srpske i drugih manjinskih zajednica koje na različite načine doprinose društvu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.