Na Olimpijadi u Markušici se takmičila deca iz vrtića na srpskom jeziku

„Dečija olimpijada 2018.“ je 11. oktobra u Markušici okupila 150 malih olimpijaca koji predškolsko obrazovanje pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Dečija olimpijada Markušica 2

Sportsko takmičenje dece iz obrazovno-vaspitnih ustanova Vukovarsko–sremske županije u kojima se nastava odvija pa modelu A šesti put je uspešno realizovano, a treći put organizaciju je pomoglo Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

– Prvu manifestaciju održali smo u Trpinji, prošle godine bili smo u Negoslavcima i evo nas ovaj put u Markušici. Dečiju olimpijadu organizujemo kroz projekat koji podržava Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. Zahvaljujemo se na toj podršci, ali kako iznos koji dobijemo nije dovoljan da se olimpijada održi, preostali deo sredstava doniraju opštine odnosno domaćini. Veće nacionalne manjine u svom planu i programu ima aktivnosti kojima od predškolskog uzrasta pa do fakulteta na neki način spaja decu. Bitno nam je da se upoznaju, a kako je  sport veoma bitan za razvoj dece, odlučili smo da na ovaj način ostvare prva poznanstva i naravno upoznaju svoj zavičaj. Nadam se da će se ovaj projekat nastaviti s obzirom da je veoma značajan za našu zajednicu na području Vukovarsko-sremske županije – objašnjava predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Takmičila se tri vrtića i dve predškole

Na ovogodišnjoj Dečijoj olimpijadi nadmetali su se mališani iz tri vrtića „Zlatokosa“ – Borovo, „Liliput“ – Trpinja, Bršadin i Bobota, kao i grupe „Radost“ i „Vukovar 2“ iz Vukovara te dve škole iz Negoslavaca i Markušice koje imaju predškolske grupe. Takmičenje se odvijalo u nekoliko disciplina, trčanju na 50 metara, skoku u dalj, štafetnom trčanju 4 puta po 25 metara i u grupnoj igri graničari.

– Sve discipline su prilagođene predškolskom uzrastu dece, njihovim mogućnostima i psihofizičkom razvoju.  U svakoj od četiri discipline takmiče se posebno dečaci i posebno devojčice. Na kraju imamo jednu staru igru graničari, jer želimo da nove generacije podsetimo na tu igru, ona je timska igra i igraju je i dečaci i devojčice zajedno. Deca uživaju u svemu, sretni su što borave na vazduhu i igraju se. Mislim da su te igre pomalo zaboravljene i deca jako malo vremena provode na otvorenom u običnom trčanju, a ne ovako gde se meri brzina. To uočavamo tokom priprema za olimpijadu dok radimo provere sposobnosti da vidimo ko bi od njih mogao biti u kojoj disciplini. Vidljivo je da je deci koja tek dolaze u vrtić sve to nepoznato. Oni ovo veoma lako i lepo prihvataju i raduju se tome – izjavila je direktorka vrtića „Zlatokosa“ iz Borova Radmila Latas odakle je stiglo 22 takmičara.

Sve goste priredbom dobrodošlice pozdravili su domaćini koji su izrazili zadovoljstvo što su ove godine dobili priliku da ugoste drugare iz cele županije.

– Našoj školi je pripala čast biti domaćin, a ovo je ujedno i velika odgovornost. Drago nam je što smo ugostili ovoliki broj dece koji predškolsko obrazovanje imaju na srpskom jeziku i pismu. Jako je bitno ovo druženje, da oni razvijaju svest o takmičarskom i sportskom duhu, da se kroz učestvovanje pre svega druže i ujedno socijalizuju i upoznaju svoje vršnjake sa kojima će narednih godina zajedno putovati na ekskurzije, a negde se naći i u klupama srednjih škola – rekla je direktora OŠ Markušica Jasmina Maksić.

U OŠ „Markušica“  ima 122 učenika,  a sledeće godine u školske klupe stiže još 11 đaka koji su danas predškolci i predstavnici svoje škole na Dečijoj olimpijadi. U svakoj disciplini deca su davajući svoj maksimum osvajala medalje, sticala sportske veštine, gradila takmičarski duh i olimpijske uspomene.