Najavljeno poskupljenje odvoza kućnog otpada

Od prvog maja ove godine, vukovarski Komunalac prekinuo je ugovor sa komunalnim preduzećima iz drugih opština i gradova vezan za odvoz komunalnog otpada na Petrovačku dolu, što je dovelo do niza problema i traženja alternativnih deponija za jedinice lokalne samouprave na istoku Hrvatske.

Dušan Velimirović 17.05.2023.
Petrovačka dola

Već mesec i po dana, direktori komunalnih preduzeća u opštinama i gradovima, kao i njihovi saradnici, muku muče sa pronalaženjem nove lokacije za odvoženje otpada jer je od prvog maja na deponiji Petrovačka dola moguće odlaganje samo otpada prikupljenog na području grada Vukovara. Ova odluka donela je probleme pri pronalaženju nove deponije za 30-ak jedinica lokalne samouprave, uglavnom sa istoka Hrvatske.

Odluka vukovarskog Komunalca koji upravlja pomenutom deponijom, uticala je, između ostalih, i na komunalna preduzeća u opštinama Borovo, Trpinja i Markušica.

- Otpad iz naše opštine odvozi vinkovačko komunalno preduzeće Nevkoš, ali zbog činjenice da oni od prvog maja odvoze na deponije u Županju i Đakovo, koje su i skuplje i udaljenije od vukovarske, verovatno će doći do poskupljenja plaćanja naknade za meštane opštine – kaže direktor komunalnog društva u Opštini Markušica Aleksandar Mandić.

Prema cenovniku objavljenom na internet stranici Nevkoša, cena obavezne minimalne javne usluge na mesečnoj bazi u opštini Markušica od 15. marta prošle godine iznosi 7.30 evra po domaćinstvu. Ova cena bila je dok je otpad odlagan na Petrovačku dolu gde je deponovanje koštalo 26 evra po toni, dok je cena u Županji 70 evra, a u Đakovu 60 evra, međutim veća je i udaljenost.

Borovčani otpad odvoze u Županju

Iako im je iz Komunalca 20. marta javljeno da imaju nešto više mesec dana da nađu alternativno rešenje, komunalno preduzeće „Eko-Dunav“ iz Borova brzo je našlo privremeno rešenje da otpad odlaže u Županju. Ovo će naravno biti skuplje, kako za odvoz otpada, tako i za poskupljenje režija kod stanovnika opštine.

- Vukovarski Komunalac se poziva na članak iz našeg ugovora o pravu na raskid. Od 20. marta smo imali, kako bih rekla, mini agoniju. Mislili smo da će se i Vukovarsko-sremska županija malo više uključiti i da će pronaći nekakvo privremeno rešenje u smislu da komunalna društva koja su dobila raskid ugovora dobiju alternativu gde će deponovati otpad. Kontaktirali smo Komunalac i rekli su nam da im je problem dodatna kaseta, odnosno smeštaj za zbrinjavanje otpada, tako da smo bili prinuđeni da tražimo drugu opciju. Našli smo rešenje jer nam je Grad Županja izašao u susret zajedno sa svojim komunalnim preduzećem „Čistoća“ pa smo uspeli 3. maja da potpišemo ugovor. Ovaj ugovor je na određeno vreme, traje do 31. avgusta na ograničenu količinu od 65 tona mesečno i po znatno skupljoj ceni, ali će Grad Županja fakturisati našoj opštini 20 odsto naknade za uslugu deponovanja smeća iz drugih jedinica lokalne samouprave – navodi problem s kojim se trenutno suočava preduzeće „Eko-Dunav“ direktorka Ljiljana Jakovljević.

Eko Dunav Borovo

Eko Dunav Borovo

Od prvog dana ove godine, „Eko-Dunav“ je uveo nove cene naknade za odnos smeća od 6,39 evra. Za tu cenu otpad iz domaćinstava mora biti vožen bar dva puta mesečno.

- Kako vreme odmiče i ukoliko se ništa ne desi sa Petrovačkom dolom, neminovno je da se ide na povećanje cena, mada ja svaki put kad imam priliku da se obratim u javnosti, apelujem na meštane da se svi maksimalno uključimo i pokušamo da smanjimo količinu zelene kante – pojašnjava Jakovljević i kaže da pre 20. marta nije bilo nikakvih naznaka da će doći do ove situacije.

- Svake godine u decembru dobijemo protokol koju listu dokumenata moramo da pošaljemo Komunalcu, koliko možemo poslati mešanog komunalnog otpada, koliko glomaznog jer smo svake godine zbrinjavali i 15 tona glomaznog otpada. Sve je bilo redovno, ugovor se potpiše u roku od deset dana kako bismo od prvog januara krenuli sa deponovanjem otpada, prvog dana u mesecu oni nama obračunaju uslugu i mi redovno plaćamo, niti u jednom momentu nije bilo nagoveštaja da će doći do ovoga. Do problema je dolazilo jedino kada smo tražili dodatni prostor za zbrinjavanje glomaznog otpada jer je on problem na nivou cele države, rekli su nam da se malo strpimo, ali za mešani komunalni otpad nije bilo nikakvih problema – zaključuje direktorka Eko-Dunava Ljiljana Jakovljević i zahvaljuje gradu Županji i njihovoj Čistoći na pruženoj pomoći.

Opština Trpinja i dalje bez rešenja

Dok su u Borovu našli privremeno rešenje, u opštini Trpinja je situacija mnogo gora.

- Tražimo i dalje rešenje, Opština i komunalno preduzeće „KRIO“ muku muče sa ovom situacijom. Uz sve to, pokvario nam se i kamion za odvoz otpada pa trenutno i ne sakupljamo. Jednostavno nemamo rešenje za odlaganje. Pokušavali smo i sa Županjom, i sa Osijekom koji su nas odbili, čak su nam davali predlog da vozimo u Beli Manastir i Slavonski Brod, ali to nije isplativo jer je daleko. Nadamo se da ćemo naći nekakvo rešenje, jer do toga mora doći inače ćemo prestati odvoziti otpad pa će se to dići na više instance – kaže direktor komunalnog preduzeća Opštine Trpinja „KRIO“ Jovo Šljokić.

Prema rečima naše sagovornice Ljiljane Jakovljević, bilo je reči o izgradnji regionalnog centra za zbrinjavanje otpada u Orlovnjaku kod Antunovca, međutim prema poslednjim informacijama, ovaj projekat se trenutno nalazi pri idejnom rešenju i još nisu započeti radovi.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.