Najmlađi čuvari srpske tradicije okupili se u Trpinji

Na 12. Međunarodnoj smotri dečijeg folkora „Đeram - deca čuvari tradicije“ 16. juna u Trpinji učestvovalo je 120 dece iz Hrvatske i Srbije u organizaciji domaćeg Kulturno-umetničkog društva „Mladost“.

Jadranka Jaćimović 18.06.2018.
međunarodna smotra folklora đeram

Manifestacija je koncipirana tako da povezuje kulturno-umetnička društva koja u cilju očuvanja srpske tradicije i folklora deluju u Srbiji i Hrvatskoj.

- Ova manifestacija pokrenuta je u Srbiji, a mi smo članovi postali pre šest godina. Ovo je peti put da organizujemo „Đeram“ i svake godine beležimo sve veću posećenost. Od kada smo deo ove manifestacije, kao posledica, javlja se sve više dece članova društva. Nakon svakog Đerma imamo nove grupe dece koja se upisuju na folklor. Mališani imaju veliko interesovanje za folklor i ovom prilikom možemo da im se i zahvalimo jer folklorno društvo u našem mestu postoji zbog njih. Dolaze na probe, igraju i društvo živi zbog toga - rekla je predsednica KUD-a „Maldost“ Trpinja Silvija Radić.

Još jedno međunarodno druženje započelo je tako što su se folkloraši od predškolskog  pa do srednjoškolskog uzrasta okupili ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Trpinji i svečano prodefilovali selom. Zajedničkim velikim kolom označili su početak programa koji se nakon defilea nastavio u Domu kulture.

Folklor sve popularniji među decom

Program su otvorili domaćini spletom igara iz Srbije, a zatim su se na pozornici smenjivali ostali izvođači. Kud „Srem“ iz Jakova predstavio se dvema koreografijama pod nazivom „Igre iz Vojvodine“ i „Bugarka“.

Sedamnestogodišnji Miloš Ilić član je KUD-a od svoje sedme godine, danas je već iskusan folkloraš koji igra u prvom ansamblu jakovskog društva.

- Učešće na međunarodnim smotrama folklora predstavlja osnov svakog društva jer na taj način kroz koreografije koje spremate predstavljate svoju državu. U našem okruženju folklor je sve popularniji i razvija se te trenutno imamo 300 dece koja igraju u društvu i koja su rapoređena u ansamble prema uzrastu. Negujemo srpske igre i običaje i na repertoaru imamo 26 koreografija - priča sedamnaestogodišnji Miloš Ilić iz Jakova koji priznaje da su ga pored druženja i putovanja ka folkloru privukle i devojke. Na zajedničkim putovanjima javljaju se prijateljstva, ali i simpatije, a da li je tako bilo i na poslednjem putovanju u Trpinju nismo saznali.  Folkloraši iz Jakova u Hrvatsku su stigli autobusom zajedno sa drugarima iz KUD-a „Kupinik“ iz Kupinova. Značilo je to pun autobus folkloraša i lepih devojaka.

međunarodna smotra folklora đeram

- Prvi put smo u Trpinji, ali ne i u Hrvatskoj, prošle godine smo u okviru ove manifestacije gostovali u Bijelom Brdu. Mislim da je ovo jako lep način da se ljudi iz različitih društava i država povezuju. Upoznajemo različite kulture i družimo se. Naš KUD ima oko 100 članova i postojimo od 2008. godine, a večeras ćemo se predstaviti igrama iz Srema i Šumadije - rekla je četrnaestogodišnja Nikolina Ranisavljević članica KUD-a „Kupinik“ iz Kupinova.

Ove godine iz Srbije kao gosti u Hrvatsku stigli su:  KUD „Srem“ iz Jakova, KUD „Kupinik“ iz Kupinova, KUD „Žarkovac“ iz Žarkovca, i KUD „Aleksandrovo“ iz istoimenog mesta. Manifestacija „Deca čuvari tradicije – Đeram“ za sada okuplja 18 društava, a od toga je 6 kulturno-umetničkih društava iz Hrvatske. Koncerti se održavaju tri puta godišnje, a svako društvo je jednom godišnje domaćin.