Nastavak ulaganja u razvoj privrede i bolju demografsku sliku

Opština Borovo ponovo je putem javnog poziva dodelila bespovratna sredstva poslovnim subjektima kako bi podržali njihov rad, a time i razvoj privrede.

Jadranka Jaćimović 21.04.2021.
Opština Borovo privrednici

Tako je nakon mesec dana od prethodne finansijske podrške privrednicima u takozvanom drugom krugu iz budžeta opštine izdvojeno još 445.000 kuna. Paralelno sa javnim pozivom na koji su pravo konkurisanja imali privrednici, u Borovu je otvoren i javni poziv za dodelu finansijskih sredstava prilikom kupovine nekretnine na području ove lokalne samouprave. Ugovori iz ovo dva javna poziva svečano su potpisani danas u opštinskom Domu kulture.

- Budući da je opštinsko veće imalo razumevanja i odobrilo povećanje sredstava za podršku našim privrednim subjektima danas smo potpisali 15 ugovora sa postojećim privrednicima kojima ćemo uplatiti po 15.000 kuna za obavljanje delatnosti u okviru mera koje su određene pravilnikom. Takođe, potpisali smo ugovore i sa dva nova privredna subjekta o dodeli 20.000 kuna. Danas smo upriličili i potpisivanje šest ugovora o kupovini porodičnih kuća na području opštine Borovo, kojima je dodeljeno po 30.000 kuna. Na taj način dolazi do povećanja broja stanovnika, do smanjenog broja napuštenih kuća i cele problematike koja se vezuje za to. Opština Borovo će i u nadolazećem periodu razmišljati o oblicima podrške našim privrednim subjektima, a nismo zaboravili ni naše poljoprivrednike. Svi ovi ljudi koji su u oba kruga dobili podršku su upravo oni koji i pune naš budžet pa je red da im se nešto od toga i vrati – zaključio je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Opština Borovo privrednici

Kontinuiranu podršku od strane opštine pozdravili su vlasnici borovskih firmi koji su nam potvrdili da je ova pomoć za njih značajna i potrebna kako bi nastavili svoje poslovanje usled svih teškoća sa kojima se suočavaju više od godinu dana.

- Puno nam znači dodatna finansijska sredstva u ovim teškim vremenima. Utrošićemo ih za podmirenje doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, tako smo i konkurisali. Načelnik opštine Borovo je obećao da će i ubuduće nastojati da nam pomogne, što bi nama privrednicima značilo mnogo za dalje poslovanje. Imao sam zaposlenog jednog radnika, ali sam ga zbog smanjenog obima poslovanja morao otpustiti – izjavio je Siniša Roknić vlasnik firme za pružanje knjigovodstvenih usluga.

Velika podrška novim privrednicima

Onima koji su se tek upustili u poslovne poduhvate ovakva podrška je posebno važna potvrdio je to i Boris Maksimović zastupnik firme „Eko voda“ koja je poslovanja započela krajem februara.

- Moji roditelji su ovde rođeni, dolazio sam često u Borovo i zato sam odlučio da ovde bude sedište moje firme. Ova je podrška značajna svima nama koji pokreću poslovanje, čak nisam ni znao za dodelu ovih sredstava, opština me je obavestila što je sa njihove strane zaista fer. Sredstva ću iskoristiti za nabavku aparata za filtriranje vode, planiramo da postavimo i samouslužne aparate kako bi svi građani opštine imali pristup filtriranoj vodi – izjavio je Maksimović.

U prvom krugu dodele bespovratnih sredstava u martu je opština Borovo iz budžeta izdvojila 440.000 kuna. Tada je uočeno da su potrebe privrednika veće te je sa ciljem da se pomogne što više poslovnih subjekata raspisan još jedan javni poziv zahvaljujući kome su sredstva dodeljena još 17 firmi sa područja opštine. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik opštinskog veća Borovo i kandidat za zamenika vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić koji je istakao da stanovnici opštine Borovo mogu da računaju na snažnu podršku kako opštinske vlasti tako i sa viših nivoa državne vlasti zahvaljujući radu Samostalne demokratske srpske stranke.