Nedelja preduzetništva u opštini Erdut

Tokom „Nedelje preduzetništva“ u periodu od 5. do 9. novembra PORC će pružati usluge savetovanja preduzetnika gde će poseban naglasak staviti na teme o vlastitom iskustvu proisteklom iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine.

PORC-Erdut Nedelja preduzetništva u opštini Erdut preduzetništvo Bojana Orsić

Preduzetničko razvojnom centru Erdut odobren je novi porejkat „Pružanje visokokvalitetnih usluga za malo i srednje preduzetništvo“.  Ugovor za ovaj projekat potpisan je sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije kao posredničkim telima prvog i drugog nivoa.

Projekat je finansiran kroz poziv Evropskog fonda za regionalni razvoj, a sprovodi se u cilju pružanja kvalitetne i efikasne pomoći preduzetnicima sa područja opštine Erdut, Osječko-baranjske, ali i Vukovarsko-sremske županije, kako bi se ostvarilo učvršćivanje njihovog položaja na tržištu, te smanjenje razlika u mogućnostima pristupu uslugama i poslovnim znanjima ruralnih područja u odnosu na urbana i razvijenija područja.

Iz ovog, za preduzetnštvo veoma značajnog projekta, proizašla je aktivnost pod nazivom „Nedelja preduzetništva“ osmišljena  kao kampanja u kojoj se sadašnji i budući preduzetnici upoznaju s radom preuzetničkih institucija.

– Nastojaćemo i narednih godina da sprovodimo ovu aktivnost  kako bi naši preduzetnici tokom tih pet dana mogli doći po bilo kakav savet i to potpuno besplatno i sa bilo kog područja Republike Hrvatske. Kroz ovaj projekat uveli smo još tri nove usluge kojima smo proširili lepezu usluga koje pružamo preduzetnicima. To su usluge : „Naruči poziv“ kroz koju je moguće obaviti telefonsko savetovanje u bilo koje vreme, zatim „Mentorstvo odobrenih projekata“  i treća usluga je „Procena projektne dokumentacije“  koju smo i do sada pružali poljoprivrednicima te smo je sada proširili na malo i sredenje preduzetništvo – rekla nam je direktorka PORC-a Bojana Orsić.

Preduzetnici ne koriste dovoljno resurse koje imaju na raspolganju

U sklopu Nedelje preduzetništva tim PORC-a želi da motiviše preduzetnike da se uključe u korišćenje usluga informisanja i savetovanja, korišćenje bespovratnih sredstava, te shvate značaj neformalnih edukacija za rast i razvoj poslovanja.

– Mislim da se nedovoljno vrši promocija potpornih institucija i upravo su Ministarstvo gospodarstva i Agencija za malo gospodarstvo u 2018. godini ovim projektom  napravili  iskorak u tom smeru. Bitno je da se mnogo više zna o svim institucijama koje su podrška preduzetništvu. I dalje mislim da preduzetnici ne koriste dovoljno sve resurse koji su im na raspolaganju, možda zbog nedostatka vremena, ili činjenice da nemaju naviku da koriste usluge potpornih institucija ili jednostavno nisu informisani šta se sve pruža tržištu. Svakako je potrebno da konzumiraju sve usluge koje na tržištu mogu da dobiju besplatno – smatra Orsić.

Tokom „Nedelje preduzetništva“ u periodu od 5. do 9. novembra PORC će pružati usluge savetovanja preduzetnika gde će poseban naglasak staviti na teme o vlastitom iskustvu proisteklom iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine, savetovanje iz oblasti turizma na kontinentu – mogućnosti razvoja na području opštine Erdut, kreditne prilike za preduzetnike, izrade poslovnog plana u projektima mladih poljoprivrednika te na temu Moje okruženje danas – prilika ili ne ?

Broj preduzetnika na području opštine Erdut je prema podacima PORC-a u opadanju. Dokaz za to je činjenica da je 2010. godine poslovalo 520 malih poljoprivrednih gospodarstva dok ih je danas tek 320, što je pad od 40 odsto. Zanatalija je oko 50, a trgovačkih društava tek 10.