Nema lošeg pasulja – samo dobar i najbolji

U Ostrovu 21. avgusta po deseti put održano takmičenje u kuvanju najboljeg pasulja.

Nikola Milojević 23.08.2021.
Pasuljijada Ostrovo pobednički pasulj

Većina sela u Slavoniji, Baranji i Sremu održavaju tradicionalna godišnja takmičenja u pravljenju domaćih jela, ali dok se kod dobrog dela mesta ta tradicija vezuje za kuvanje fiš paprikaša ili eventualno čobanca, u Ostrovu je to već deset godina pripravljanje najboljeg pasulja. Prošle godine Pasuljijada nije održana zbog situacije sa koronavirusom, a i ove je godine globalna pandemija ostavila traga na organizaciji pa je samo šest ekipa učestvovalo u takmičenju. Bez obzira na nešto manji broj ekipa, organizatori su uspeli u svom naumu da sačuvaju ovu tradiciju specifičnu za njihovo mesto.

- Cilj svega je druženje i prijatna atmosfera, ali nije na odmet malo takmičarskog duha među nama, da odmerimo snage u kulinarskim sposobnostima. Imali smo ranije uvek između deset i petnaest ekipa, a eto ova godina je takva zbog korone koja je i nama napravila problem. Što se tiče propozicija takmičenja, svi imamo isti pasulj, a svako je slobodan da prema svojoj želji u njega doda šta želi, ukoliko smatra da će mu to poboljšati ukus. Zna se da ne sme biti ni preljuto ni preslano o čemu će završnu reč imati žiri. Što se mene lično tiče nema lošeg pasulja, samo dobar i najbolji – priča Nemanja Martonji iz Lovačkog društva Jelen iz Ostrova koje je bilo organizator ovogodišnje Pasuljijade.

Među članovima žirija našao se dugogodišnji iskusni kulinar iz Ostrova Petar Basta koji kaže da su za najbolji pasulj najbitniji ukus i aroma.

- Ukus je najbitniji, ali malo je to teško oceniti kad ima dosta da se proba. Čašicom vode zato ispiramo usta posle svakog probanja. Od nas trojice u žiriju nekako ćemo se dogovoriti. Svako ima svoj ukus, znate kako kažu, sto kuvara – sto načina – kaže Basta koji više od pedeset godina kuva iz hobija i čija je bela čorba nadaleko poznata u ovom kraju.

Dok su kotlići lagano ukuvavali prošetali smo među takmičarima da vidimo kako se pravi dobar pasulj.

- Negde smo na pola puta kuvanja i još malo pa onda idu oni dodaci, koje još niste mogli primetiti jer ih svi ovde još uvek sakrivaju po kesama. Svako ima nešto svoje pa dodaje na kraju, a ja vam ne smem otkriti šta je ono što ćemo mi staviti unutra. Šalim se malo, reč je naravno o suvom mesu, slanini ili domaćoj kobasici – kaže Alen Manojlović koji je kuvao pasulj za ekipu Trap skit Ostrovo.

- Pasulj smo prvo okuvali, bacili vodu i sada smo nastavili i ubacili suvoga i luka. Sad treba da se krčka malo pa ćemo ubacivati kojekakve začine. Nema nikakvih hemija naravno, domaća paprika slatka i ljuta, biber. Pravimo onaj pravi domaći pasulj koji su pravili i naši stari, a sad sve zavisi ko kakvu papriku ima. Recept je jednostavan i nema tu puno mudrolije, a ono što je nama najvažnije je da smo se okupili i da ćemo se dobro zabaviti. Ako nešto osvojimo, Bože moj, proslaviće se, poješće se i popiti. Imamo društvo koje je došlo na godišnji odmor iz Engleske i Irske pa ćemo se družiti svakako – rekao nam je jedan od ostrovskih kuvara Đurica Manojlović. 

Svoj kotlić imala je i ekipa Kluba mladih iz Ostrova koja je ove godine imala i novitet u spremanju pasulja. Nakon uvodnog ukuvavanja u kotliću pasulj su prebacili u zemljani lonac proizveden na Zlatiboru.

Pasuljijada ostrovo komnenov

Nebojša Komnenov

- Prvi put pravimo na ovaj način sa ćupom i nadamo se da će biti dobro. On zadržava paru i vlagu unutra i sve ono što je dobro uključujući i začine. Ima dve male rupice gore iznad poklopca gde odlazi samo višak. Na taj način dobije se mnogo bolji pasulj nego iz kotlića gde para stalno odlazi, a sa njom i sve te dobre stvari. Prošli put kada se kuvalo bili smo prvi i sada planiramo to da nastavimo – rekao je ispred Kluba mladih Nebojša Komnenov.

Žiri je ipak ove godine odlučio malo drugačije pa je titula za najbolje skuvani pasulj otišla ekipi domaćina Lovačkog društva Jelen iz Ostrova na čelu sa predsednikom i, za ovu priliku, glavnim kuvarom Dejanom Gagulićem. Pehari su dodeljeni i za drugo i treće mesto, a svi učesnici dobili su zahvalnice. Ono najvažnije, a to je druženje, usledilo je nakon takmičenja. Sudeći prema pojedenim količinama, zaista je svaki pasulj bio odličan.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.