„Neophodno je da država učini sve da se štete što je pre moguće saniraju“

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac na vanrednoj sednici Hrvatskog Sabora pričao je o posledicama nevremena koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku, ali i o afričkoj svinjskoj kugi.

Milorad Pupovac Hrvatski Sabor

Na vanrednoj sednici Hrvatskog Sabora koju je, na predlog predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića zbog štrajka u pravosuđu i plinske afere, sazvao predsednik ovog tela zakonodavne vlasti Gordan Jandroković, govorio je i zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Najpre je najavio da su to okolnosti o kojima će nešto kasnije govoriti njegov kolega Boris Milošević, da bi potom započeo temu posledica nevremena koje je 19. jula zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku.

– Postoje okolnosti koje nas obavezuju da o njima takođe govorimo. To je okolnost golemih šteta koje je prouzrokovalo nevreme na području značajnog broja županija, gradova, opština i naselja, krenuvši od zapada. Grad Zagreb i Zagrebačka županija su doživeli štete od ovog nevremena kakve nisu doživele ni nakon zemljotresa, ne samo ovoga, nego i istorijskih zemljotresa s kraja 19. i početka 20. veka. S druge strane Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županija, Vukovarsko-sremska županija naročito, gde je preko 60 odsto kuća na lakši ili teži način oštećeno. Želim ovom prilikom reći da se tamošnja županijska vlast snašla i učinila sve da tu štetu smanji, ali je neophodno, isto tako, da država učini sve i za karlovačku županiju koju nisam spomenuo, i za Zagrebačku, i za Požeško- slavonsku županiju, i za Brodsko-posavsku, i naročito za Vukovarsko-sremsku županiju da se štete što pre moguće saniraju, da se ljudima pomogne u nastalim štetama i da svi koji još nisu dobili struju, struju dobiju – istakao je Pupovac u govoru pred saborskim kolegama.


Dotakao se Milorad Pupovac još jedne teme koja ovih dana zabrinjava stanovnike istoka države, a to je afrička svinjska kuga.

– Opasan fenomen koji je pogodio čitav niz zemalja članica Evropske unije, i one koje su nama susedne, a nisu članice EU kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina i preti da nas ozbiljno ugrozi, još više. Ako Vukovarsko-sremska županija sama proizvodi 65 odsto svinja, odnosno na nju otpada 65 odsto svinjogojstva u Republici Hrvatskoj, a mala svinjogojska domaćinstva, ona nulte, prve i druge kategorije koja nemaju tehničke mogućnosti i pretpostavke za zaštitu visokoga nivoa, su zapravo na putu da budu uništene. Već je do sada preko 3.000 svinja eutanizovano. Domaćinstva 12 meseci neće moći obavljati tu delatnost. Treba da se obezbede adekvatna sredstva i pomoć, ne samo interventno za ovo, nego za unapređenje i obnovu svinjogojstva na tom prodručju jer smo ionako još uvek na počecima razvoja toga dela stočarstva i toga dela prehrambene mesne industrije. Je li to vanredno? Jeste – zaključio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke na kraju svog izlaganja.

Dok se u stočari na jugu Vukovarsko-sremske županije bore sa problemom afričke svinjske kuge, dodatna otežavajuća okolnost na istoku države je i nevreme koje je poharalo ovaj kraj.