Novinarka TV produkcije ZVO-a Vaska Radulović osvojila nagradu na PROFEST-u

U Nišu održan 11. Festival autorskog filma zemalja Podunavskog regiona PROFEST. Reportaža emitovana u emisiji TV produkcije ZVO-a Hronika Slavonije, Baranja i zapadnog Srema nagrađena specijalnim priznanjem.

Jadranka Jaćimović 04.10.2022.
PROFEST Niš festival podunavskih zemalja Vaska Radulović Dragović - manastir najhudije sreće

Televizijska produkcija Zajedničkog veća opština učestvovala je na Festivalu autorskog filma zemalja podunavskog regiona PROFEST 2022. Festival je ove godine održan u Nišu gde je od 30. septembra do 2. oktobra kroz bogat programski sadržaj u konkurenciji od 129 televizijskih i radijskih reportaža na temu „Lepota različitosti” nagrađeno 11 novinarskih ostvarenja. Specijalno priznanje za televizijsku reportažu pod nazivom „Dragović - manastir najhudije sreće” osvojila je Vaske Radulović. Autorka nagrađenе reportažе emitovane u emisiji „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema” svojim je radom ispričala sudbinu potopljenog pravoslavnog manastira u Dalmaciji.

– Ono što je poruka našeg rada, ove priče pa i dolaska na PROFEST u Nišu je da pokažemo ljudima i svetu našu bogatu istoriju koju imamo kao pravoslavni Srbi u Dalmaciji. Naš manastir Dragović jedan je od pet najvećih dalmatinskih svetinja, naših starih manastira koji su imali stradalnu sudbu i kroz istoriju stradali zajedno sa svojim narodom, ali isto tako i vaskrsavali i bili stub pravoslavlja i naše vere na prostoru današnje Hrvatske. Nama pojedincima je slabost to da nam priznanja znače, a nama kao jednoj maloj TV produkciji u Hrvatskoj znači svojevrstan vetar u leđa, da nastavimo da radimo naš posao. Ova nagrada zapravo i nije naša nego pripada našoj svetinji i našim precima koji su je gradili i čije kosti, odnosno zemlja i ostaci, i danas počivaju pod vodom jezera Peruča koje je potopilo i sam manastir Dragović – izjavila je novinara Vaska Radulović.

Prvo mesto novinarki RTRS-a Maji Majar

PROFEST je osnovan 2010. godine i susret u Nišu je 11 po redu te je specifičan po tome što se prvi put održava van Vojvodine. Osnivač i predsednik Upravnog odbora festivala autorskog filma iz zemalja Podunavskog regiona Rajko Vulin ističe da je festival nastao i postoji sa ciljem promovisanja multietničnosti i manjinskih prava.

- Profest je festival struke, novinarske profesije, odnosno televizijskih i radijskih reportaža iz 14 zemalja podunavskog regiona kao evropske regije, država kojima je odrednica Dunav. Ove godine iz 11 država imamo oko 150 televizijskih reportaža i radova, a naš žiri je izvršio prednominaciju i selekciju te je u zvaničnom programu 24 nominovana radova. Osnovna ideja PROFEST-a i njegove organizacije sadržana je u nekoliko principa, negovanje tolerancije, multietničnosti, multikulturalnosti i svih oblika zaštite manjinskih prava bilo kakve kategorije. Pokušavamo da u ovoj regiji pa i šire prikažemo živote jedni drugih, da pokušamo da jedni drugima približimo kulture kako bi se što bolje razumeli i stvarali bolji svet nego što danas jeste. Mi u ovoj ideji istrajavamo, mi smo kolege u poslu, znamo koliko je teško boriti se sa svim ovim što se oko nas događa. Malo je empatije, malo je upravo te tolerancije, naša misija je da ovakvi kakvi smo i kroz ovo što radimo pokušamo da napravimo bolji svet - ističe Rajko Vulin koje dodaje da je ove godine konkurencija izuzetno jaka.

- Imamo treće, drugo i prvo mesto, međutim, ove godine zbog izuzetne konkurencije koju imamo dodelićemo dve treće ravnopravne i dve druge nagrade i jednog pobednika, uz još neka specijalna priznanja za izuzetno kvalitetne radove koji nisu ušli u kategoriju nagrađenih radova. Tako da će biti 11 nagrađenih radova. Ono što je najznačajnije to je druženje, fizički kontakt ljudi iz svih zemalja koji su došli i to je najlepše što se događa na ovom festivalu – rekao je Vulin.

Vaska Radulović PROFEST niš 2022 festival podunavskih zemaljaDragović - manastir najhudije sreće

Prvo mesto na PROFEST-u 2022 osvojila je Televizijska reportaža pod nazivom Reci mi sa osmehom autorke Milane Majar u produkciji Radio televizije Republike Srpske. Junakinja ove priče rođena je gluvonema, ali živi veoma aktivno, sa puno ljubavi i vere.

– Ove sam godine radila jednu melodramu, snimala sam gluvonemu ženu koja je naučila da priča, ali se nisam toliko bavila njenim hendikepom nego sam se bavila njenom ljubavnom pričom. Ona se zaljubila u momka koji je bio osam godina mlađi od nje, nije gluv ni nem i on se zaljubio u nju. Našli su se i danas veoma lepo funkcionišu, imaju tako skladan uređen život i dvoje dece. Ona je svoj hendikep pronela kroz život sa osmehom i zato se moj film zove Reci mi sa osmehom. Dobila sam kasetu kada je ona imala pet godina i kada je učila da priča, da čita sa usana jer joj roditelji nisu dozvoljavali da uči govorni jezik. Na toj kaseti je devojčica od pet godina sa osmehom i danas je to žena sa 40 godina, razlika jeste u godinama, ali taj osmeh, titranje na njenim usnama, ona je non stop nasmejana, kroz sve lako prolazi kao da apsolutno nema nikakav problem. U filmu je rekla da joj je jedino žao što ne može da čuje svoju decu da joj kažu „mama“ i to je rasplakalo njenu ćerku, jedini trenutak suza u filmu jeste kada njena ćerka plače. Sve ostalo prolazi kroz osmeh što ostavlja jedan dubok utisak i šalje snažnu poruku nama ljudima koji su, da kažem rođeni normalni kako se treba boriti sa životnim nedaćama, kako se treba odupreti svim problemima i živeti ovaj jedan život – izjavila je nagrađena autorka Milana Majar.