Novogodišnji sajam u Dalju obradovao i mlade i stare

Opština Erdut nakon dve godine pauze nastavila sa tradicijom održavanja novogodišnjeg sajma kojim se ispraća stara i dočekuje nova godina.

Novogodišnji sajam u Dalju

Nova 2022. godina u opštini Erdut dočekana je u radosnoj atmosferi i baš kao nekada u zajedništvu i druženju. Novogodišnji sajam u centru Dalja 30. decembra obradovao je najmlađe, ali i one starije stanovnike ove opštine na istoku Hrvatske. Nakon dvogodišnje pauze ponovo je ovde u susret novoj godini organizovan sajam koji je, osimz adovoljstva zbog ponovnog okupljanja, značajan i kao manifestacija koja doprinosi ostvarenju turističkih ciljeva.

Današnji program je posvećen deci i njihovim roditeljima, jer znamo da su u ovoj pandemijskoj godini deca imala onlajn nastavu, bila su zatvorena u kućama. Tako da je sve što nas okružuje ovde posvećeno deci, da oni uživaju i da se opuste. Jako smo srećni jer smo organizirali sajam koji je značajan i u pogledu turizma, znamo da je on lokalnog karaktera, ali mi smo ove godine organizovali i manifestacije koje su bile i širega karaktera. Održane su četiri manifestacije i one su nam donele dobre rezultate. Godina koja je protekla, zahvaljujući angažmanu turističkih radnika i svih zaposlenih u opštini Erdut postigli smo rezultate koji su za 80 odsto bolji u odnosu na 2020. godinu, tako da moramo biti zadovoljni – izjavio je direktor Turističke zajednice „Erdut“ Darko Barjaktarević.

Besplatna hrana, piće, raznovrstan program sve je to ponuđeno posetiocima na Novogodišnjem sajmu, a zahvaljujući odličnoj saradnji lokalnih organizacija Turističke zajednice Erdut, Komunalnog preduzeća Čvorkovac, Preduzetničko-razvojnog centra, Centra za mlade i naravno volontera.

– Moram priznati da sam se iskreno oduševila, nisam očekivala ovoliki broj posetilaca. Zadovoljna sam jer vidim toliko puno ljudi na jednom mestu. Definitivno smo željni druženja, sa druge strane svi smo se potrudili prilikom organizacije i baš lepo što su nas svi došli posetiti. Deca su naša budućnost i upravo smo zbog toga hteli da sve prvenstveno bude posvećeno njima. Imali su prilike već učestvovati u određenim radionicama gde su pisali ono što žele u budućnosti, isto tako su imali svoju kratku priredbicu, pripremili smo im dva skromna poklončića koja smo sakrili pa ćemo učestvovati i u traženju – rekla jedirektorka KP Čvorkovac Anđelka Tomašević.

Zadovoljni i lokalni proizvođači

Novogodišnji sajam u dalju Tekst

Osim dobre zabave, besplatne hrane i pića, posetioci su imali priliku da kupe proizvode lokalnih proizvođača i udruženja sa područja opštine Erdut.

– Dugo već radimo i pojavljujemo se na sajmovima prvenstveno u našoj opštini, ali odazivamo se i na druge pozive. Konačno smo dočekali da se ponovi sajam i da se okupimo jer nas je ova kompletna situacija malo i rastužila, ali danas smo dobili čast da uveličamo ovaj program. Želim svima srećne praznike i samo puno zdravlja u idućoj godini – poručila je predsednica udruženja „Pudarce“ iz Bijelog Brda Bojka Nešić, a iskrene željeu putila je i Mandica Mamović iz udruženja „Dora“ iz Aljmaša.

– Ovo je jedna od retkih prilika jer sada ne možemo puno prodavati. Takvo je vreme kakvo jeste, pandemija je. Želim svima ono što i sebi, da vam Bog da napretka, zdravlja, sreće i svega što si sami poželite – rekla je Mandica.

Vesela atmosfera u bajkovito ukrašenom centru sela trajala je gotovo ceo dan. Besplatna hrana i piće podeljeni su od srca sa iskrenim željama da se što pre vrati nekadašnja sloboda i druženje bez ograničenja. Podela paketića, potraga za skrivenim darovima, vožnja fijakerom, nastup dečijeg vrtića bili su centralni deo ovogodišnjeg sajamskog programa. Ručno izrađenim novogodišnjim čestitkama ukrašena je jelka sa koje su tako poslane želje i poruke pisane dečijim rukama i srcima.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.