O starijoj populaciji u Biskupiji još ima ko da brine

Drugu faza projekta „Zaželi“ predstavilo je i udruženje „Žene kosovske doline“ iz opštine Biskupija. Priliku za poslom dobilo je 25 žena koje će, kroz narednih godinu dana, brinuti o starijoj populaciji sa područja ove ali i nekoliko susednih opština.

Vaska Radulović 05.10.2020.
„Žene kosovske doline“ zaželi opština biskupija

Udruženje Žene kosovske doline, iz opštine Biskupija, predstavilo je drugu fazu projekta „Zaželi“ kroz koji će se, uz redovni program „Pomoć u kući“, u periodu od godinu dana, 39 zaposlenih brinuti o 268 korisnika, uglavnom starije životne dobi, sa područja ove ali i drugih opština.

- Promociju projekta koji smo, i ove godine uspeli da realizujemo prvi u našoj sredini, iskoristili smo kao priliku da sve naše zaposlenike okupimo na jednom mestu i da sa njima proslavimo početak još jedne uspešne radne sezone koja je sada pred nama. Priliku za posao sada je dobilo dvadeset i pet žena koje će brinuti o 175 korisnika sa područja opština Biskupija, Kistanje i Ervenik. Sada nas je u kolektivu ukupno 39 zaposlenih, i u odnosu na naš početak zaista smo ponosni na tu brojku.

-Ukupan broj korisnika sa pomenutih opština, uz još neke iz grada Knina, sada je 268 a tu su i oni koji su obuhvaćeni programom „Pomoć u kući“ koji provodimo u kontinuitetu sedam godina. To je, od samog početka, bio i naš primarni cilj, da zaposlimo što više žena i da brinemo o što više starijih osoba, jer živimo u sredini gde prevladava starije stanovništvo i briga o njima je zaista neophodna - kaže predsednica Udruženja Radmila Berić, koja sa ponosom ističe da u opštini Biskupija više nema starije, bolesne i nemoćne osobe koja je uskraćena za ovakav vid pomoći, ali i da više nema radno sposobnih žena koje nisu dobile priliku za posao.

Ukupna vrednost druge faze programa „Zaželi“ u udruženju „Žene kosovske doline“ iznosi 2.300.000 kuna za godinu dana, a u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda. Partneri na projektu su Centar za socijalnu brigu i Pučko otvoreno učilište iz Knina, opština Biskupija, kao i obavezni partner Hrvatski zavod za zapošljavanje sa kojima, kako kažu u ovom Udruženju, imaju dugogodišnju uspešnu saradnju.

 „Žene kosovske doline“ zaželi biskupija radmila berić

Radmila Berić

- Ove godine program je skraćen na period od godinu dana, sa mogućnošću da se kasnije produži na period od tri godine. Žene su prijavljene na minimalne plate ali je ostavljen prostor poslodavcima za neke dodatne prihode. Sve naše žene dobiće naknadu za Božić, omogućeno im je dalje školovanje odnosno edukacija a obezbedili smo ih sa opremom koja im je neophodna za teren, kao što su prsluci, jakne i ostale potrepštine kako bi ih što više zaštitili u dolazećem zimskom periodu. Svi korisnici dobijaće higijenski paket na mesečnom nivou. To su neke od pogodnosti koje smo im uz platu, kao poslodavci, uspeli obezbediti. Partneri koji su sa nama i na ovom projektu su već naš dugogodišnji saradnici i prijatelji, jednima pomažemo mi zapošljavajući žene, drugi pomažu nama kroz različite vrste usmeravanja i edukacija, i svi zajedno radimo jednu dobru i korisnu stvar za našu zajednicu - pojašnjava Radmila Berić.

Uspešna saradnja sa Pučkim otvorenim učilištem iz Knina

Ono što ističe kao posebno važno jeste edukacija i osposobljavanje žena za rad sa starijim osobama, ali i za neke druge afinitete koje imaju a koje mogu biti na korist svima. Na obostrano zadovoljstvo tu je, pre svega, i saradnja sa Pučkim otvorenim učilištem iz Knina.

 „Žene kosovske doline“ zaželi biskupija marina radulović

Jedna od negovateljki Marina Radulović

- Sa ovim Udruženjem sarađujemo dugi niz godina na sprovođenju projekata osposobljavanja njihovih zaposlenica. Kroz naš program edukacije prošle su brojne negovateljke, dadilje, ali i povrćari, pčelari i brojna druga zanimanja. Svi programi sastoje se od teoretske i praktične nastave, teoretska je u našim prostorijama, a praktičnu nastavu sprovodimo zavisno o zanimanju. Gerontodomaćicama se najčešće priznaje praktična nastava, jer upravo te poslove i rade obilazeći stariju populaciju na terenu.

-Nakon polaganja ispita, uverenje koje dobiju upisuje im se u E radnu knjižicu i konkurentne su na tržištu rada, tako da se radi o verifikovanim programima. Mi često dolazimo u prostorije Udruženja i zajedno sa njihovim korisnicima odaberemo neka od zanimanja, po njihovim afinitetima i dosadašnjoj završenoj školi, usmeravamo ih i edukujemo kako bi mogli dalje napredovati - pojašnjava način saradnje VD direktorka Pučkog otvorenog učilišta iz Knina Sandra Žulј - Cigić.

Projekat koji je pomogao svima, i korisnicima i zaposlenima

Sve zaposlene žene pružaće pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama u zavisnosti od njihovih potreba, počevši od nabavke osnovnih životnih namirnica, lekova, plaćanja računa ali i održavanju stambenog prostora. Prilika da imaju posao, posebno onima koje će radno iskustvo sticati po prvi put, kažu, više je nego dragocena i biće na obostranu korist kako njima tako i njihovim korisnicima.

- Ovo je moj prvi posao u udruženju „Žene kosovske doline“ i mogu reći da sam više nego zadovoljna jer maksimalno izlaze u susret kako nama zaposlenicama, tako i našim korisnicima. Za sada brinem o sedmoro starijih ljudi i svima njima je zaista potrebna pomoć, da li se radilo samo o nabavci nekih namirnica, odlasku doktoru ili pospremanju po domaćinstvu, svejedno, bitno je da im na bilo koji način olakšamo taj pozni period života. Uzevši u obzir da sam ja majka jednog prvačića, kojem treba i vremena i pažnje da se uhoda sa svojim školskim obavezama, ovaj posao mi daje tu fleksibilnost da se sama organizujem i svakako da mi je to onda vrlo praktično. Ja pomažem drugima, drugi pomažu meni i na kraju smo svi zadovoljni - kaže jedna od zaposlenica na projektu „Zaželi“ Marina Radulović.

Slično razmišljanje deli i Danijela Stojanović, majka trojice maloletnih dečaka koja će, kako kaže, pored posla iskoristiti i mogućnost edukacije za isti.

 „Žene kosovske doline“ zaželi biskupija danijela stojanović

Danijela Stojanović

- Posao je svakako više nego dobrodošao, jer do sada nisam bila zaposlena. Živim sa suprugom, svekrvom i tri mala sina tako da će nam još jedan prihod u kući svakako mnogo značiti. Kako i sama živim u selu, okružena uglavnom starijom populacijom, znam koliko ta pomoć znači ljudima koji su u poznim godinama, a meni će obilazak i pomoć njima biti na korist i zadovoljstvo. Kroz ovaj projekat uključila sam se u program edukacije za negovateljke i trenutno obavljam praksu u jednom domu za starije i nemoćne u Kninu. Sve ono što tamo naučim lakše ću primeniti i dobro će mi doći kod obilaska mojih korisnika na terenu - zadovoljno će Danijela, ističući da je prednost ovakvog posla lakša organizacija svih ostalih životnih obaveza.

Ono na čemu će raditi u narednom periodu, pored aktuelnog projekta, iz udruženja „Žene kosovske doline“ ne žele mnogo unapred da promovišu ali, kako kažu, i pored manjka nezaposlenih, nemaju nameru da se zaustave na ovome. Trenutno je u toku razrada projekta poludnevnog boravka, odnosno kuhinje u kojoj će se pripremati topli obroci za sve korisnike o kojima sada brinu. Cilj im je da svaki od njih, na dnevnom nivou, na kućnu adresu dobije kuvani i topli obrok. Za realizaciju istog ne nedostaje im, dodaju, ni volje ni angažovanja, i nadaju se da će u što skorijem periodu započetu priču nadograditi i ovim delom. Brigu o starijim stanovnicima svoga kraja, smatraju zadovoljstvom a ne obavezom, nadajući se da će na takav način dati najbolji i najveći doprinos zajednici u kojoj žive.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.