Obeležen Dan nacionalnih manjina VSŽ

Koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije dodelila specijalna priznanja županu Boži Galiću, zameniku župana Đorđu Ćurćiću i pročelnici Jadranki Golubović.

nacionalne manjine Dan nacionalnih manjina naslovna

Povodom Dana nacionalnih manjina u županijskoj većnici u Vukovaru održana je svečana sednica Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije. Predsednik Koordinacije Svetislav Mikerević podsetio je da zbog epidemioloških mera prošle i ove godine nije bilo moguće povodom ovog dana organizovati manifestaciju koja okuplja sve manjine sa područja najistočnije županije te promoviše kulturnu različitost i rad svih veća. Na svečanoj sednici uručena su tri specijalna priznanja za ukupan doprinos i saradnju na području kulturnog i društvenog života pripadnika nacionalnih manjina.

– S obzirom na dugogodišnju saradnju sa županom Božom Galićem, zamenikom župana Đorđem Ćurčićem i Jadrankom Golubić doneli smo odluku da im na neki način iskažemo zahvalnost. Ti su ljudi proteklih deset godina bili uz planove i programe nacionalnih manjina, podržavali su nas u radu i zaslužuju ova priznanja – izjavio je predsednik Koordinacije i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević koji ističe da je zadovoljan radom Koordinacije i da su uprkos otežavajućim okolnostima u toku pripreme za projekte.

– Teška je situacija zbog pandemije. Prošle godine započeli smo sa predstavnicima iz Srbije jedan projekat „Dunav nas spaja“ i ovih dana smo imali sastanke sa Razvojnom agencijom Vukovarsko-sremske županije i dogovorili samo nastavak rada na tom projektu. Takođe smo u početnoj fazi projekta kulturne saradnje sa zemljama u okruženju Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom i nadam se da će se stvoriti uslovi za nastavak rada i pokretanje novih projekata.

Dan nacionalnih manjina

Predsednik Veća rusinske nacionalne manjine i zamenik predsednika Koordinacije veća nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije Joakim Erdelji ističe da je ranije saradnja među većima nacionalnih manjina bila mnogo veća, danas je kaže znatno manje aktivnosti.

– Koordinacija i naše Veće radi koliko može i u ograničenim uslovima. Neke naše aktivnosti su prošle i ove godine obustavljene i to će se jako loše odraziti na ukupni daljni rad. Kada prođu ove mere teško će biti animirati ljude. Sledeće nedelje obeležavamo Dane Rusina. Prošle godine nismo uspeli, a ove ćemo organizovati skromnije obeležavanje, biće to svečana akademija i izložba u Hrvatskom domu. Tačan broj Rusina nemamo, na poslednjem popisu bilo nas je oko dve hiljade međutim mladi su se odselili, stari su umrli tako da sada prema procenama ima oko 1.200 Rusina u celoj Hrvatskoj od kojih oko tri četvrtine živi na području Vukovarsko-sremske županije – izjavio je Erdelji.

Koordinaciju veća Vukovarsko-sremske županije čini pet veća nacionalnih manjina: srpske, slovačke, rusinske, bošnjačke i mađarske te tri predstavnika albanske, nemačke i ukrajinske nacionalne manjine. Ovo je zajedničko telo konstituisano je 2019. godine radi usklađivanja i unapređivanja rada i zajedničkih interesa svih manjina koje žive na području Vukovarsko-sremske županije.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.