Dan planete Zemlje u opštini Erdut

Stanovnici opštine Erdut, posebno oni mlađe generacije, veoma dobro znaju kako se treba odnositi prema planeti na kojoj živimo. Zaštita okoline, upravljanje otpadom, recikliranje, čist vazduh i pitka voda kao najveća bogatstvo pojmovi su sa kojim se deca upoznaju već u vrtićkim danima.

Dan planete zemlje u opštini Erdut

Značajnu ulogu u ekološkom osveštavanju dece i stanovništva u opštini Erdut ima Komunalno preduzeće „Čvorkovac“, tokom čitave godine brojnim aktivnostima, konkursima i edukacijama oni povezuju i obrazuju sve starosne grupe stanovništva.

Ove godine, 20. aprila, povodom Dana planete Zemlje organizovano je niz radnih akcija kojima su radnici „Čvorkovca“ zajedno sa decom uredili javne površine u svim naseljima opštine i još jednom podsetili na značaj razvrstavanja otpada i recikliranja.

– I ove godine smo u saradnji s našom decom, osnovnim i srednjom školama te vrtićima, napravili jednu radnu akciju u kojoj su nam se deca priključila u prikupljanju otpada, učeći o tome šta treba staviti u spremnike na zelenim ostrvima i kako razvrstavati otpad na mestu nastanka, dakle u njihovim domovima, a pridružili su nam se i u sađenju cveća. To je nešto što je već tradicionalno, ovaj dan obeležavamo na način da omogućimo da deca učestvuju u akcijama u svim naseljima opštine i naravno da imaju koristi, odnosno da nešto nauče – rekla je direktorka „Čvorkovca“ Anđelka Tomašević.

Mladi osetljiviji prema prirodi od odraslih

U Dalju je od devet časova paralelno sa kupljenjem otpada i čišćenjem javnih površina bio otvoren i besplatan servis bicikala te su održane radionice o upotrebi zelenih ostrva i recikliranju. Akcije čišćenja, prikupljanja otpada i sadnje cveća održane su i u Bijelom Brdu, Aljmašu i Erdutu.

Posađeno je oko 3.000 sadnica raznovrsnog cveća među kojima najviše muškatli, begonija i ruža.

Zasluge za entuzijazam u zajedničkim radnim akcijama uređenja naselja pripadaju onima koji na čelu ove opština već godinama ulažu napore i sredstva u edukacije i aktivnosti kojima se ukazuje na opasnosti, rešenja i svetske trendove po pitanju problema zagađenosti, opstanka i razvoja na Zemlji.

KP „Čvorkovac“ redovno sarađuju sa vrtićima, školama i svim organizacijama na prostoru erdutske opštine te ne izostaju rezultati koji su sve osetniji.

– Svake godine primećujemo sve veći entuzijazam koji oni ulažu u akcije koje organizujemo. Priznajemo da deca ulažu više posla i znanja nego mi odrasli, trude se da puno toga prikažu svojim ponašanjem. Ono što je jako zanimljivo i važno je da kada dođu kućama oni to prenose svojim roditeljima i ukućanima i to toliko ozbiljno da svi polako shavataju da od toga zavisi naš opstanak. To je ono što smo želeli da postignemo. Imam i podatak koji to potvrđuje, prošle godine smo na deponiju Vukovar predali 117 tona otpada, a ove godine 68 tona što pokazuje da smo svi ozbiljno prihvatili posao razvrstavanja otpada. Problema još ima, jer pojedinci nemaju izgrađenu ekološku svest, ali činjenica je da na tome radimo, ne odustajemo te nešto i postižemo – priča Tomašević.

Ovakve akcije utiču pozitivno na svest dece

Dan planete Zemlje jedan je od datuma kada saradnja opštine, Čvorkovca i obrazovnih ustanova najviše dolazi do izražaja. Deca se, sem povodom ovog datuma, organizuju i aktivno uključuju i u obeležavanje Dana voda što pomaže i u radu vaspitno-obrazovnih radnika.

– Ove akcije znače mnogo jer podstiču spoznaju dece. Svakako da ovaj prirodan i drugačiji način rada sa drugim ljudima i sadržajima utiču na podizanju dečije svesti o Zemlji, okolini i čistoći. To je primetno čak i prilikom odlaska u šetnju gde oni kada ugledaju papirić reaguju na to, pokupe ga i komentarišu kako su ljudi zločesti što bacaju otpad i tako uništavaju našu planetu, vazduh i vodu. Znajući da se priprema ova akcija oni je očekuju sa velikim nestrpljenjem – rekla nam je vaspitačica u Dečijem vrtiću „Mali princ“ Dalj Sanja Kemenj.

Dan planete zemlje u opštini Erdut

Radost, uzbuđenje i trud bili su vidljivi već u jutarnjim časovima, kada su nakon podele zaštitnih rukavica deca žardinjere punila zemljom i zatim pažljivo sadili cveće. Zalaganja pa čak i nadmetanja nije nedostajalo ni u akciji čišćenja okoliša i uređenja zelenih površina. Priključio im se i načelnik opštine Jugosav Vesić koji je iskazao zadovoljstvo ovakvim angažovanjem dece.

– Pozdravljam ovu akciju i dobro je da naše komunalno preduzeće već dugi niz godina okuplja naše mališane iz škola i vrtića kako bi ih naučili da brinu o prirodi. Svake godine im pripremimo i sve što je potrebno za akciju sadnje cveća. Mislim da je ovo jedna dobra i hvale vredna akcija. Nadam se da ćemo to nastaviti i u narednim godinama jer je važno da mladima usadimo ljubav prema prirodi – kaže načelnik.

Nagrada za sakupljanje elektronskog otpada

Direktorka „Čvorkovaca“ otkriva da su na datum obeležavanja Dana planete Zemlje raspisali novi konkurs za učenike opštine Erdut. U saradnji sa preduzećem „Metal –zec“ osmisli su novo korisno nadmetanje, u prikupljanju elektronskog otpada. Oni koji prikupe najveću količinu EE otpada biće novčano nagrađeni za što je određen fond od 2.000 kuna.