Obeležena godišnjica rođenja Branka Radičevića

U organizaciji srpskih institucija u Slavonskom Brodu je 28. marta proslavljeno 169 godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih pesnika 19. veka.

Nikola Milojević 29.03.2022.
Branko Radičević Slavonski Brod edit

U dvorištu pravoslavne Crkve svetog Georgija u Slavonskom Brodu skromno je obeleženo 169 godina od rođenja pesnka Branka Radičevića. Program su organizovali predstavnici srpske zajednice iz Slavonskog Broda, odnosno članovi Veća srpske nacionalne manjine, pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta te Kulturno-umetničkog društva Branko Radičevič uz prisustvo gostiju iz društvenog i političkog života Srba Brodsko-posavske županije. Ispred spomen-ploče najpoznatijeg predstavnika srpskog romantizma položeni su venci i održani kratki govori u kojima je istaknuto da se ovim skupom dokazuje da Branko Radičević nije zaboravljen u svom rodnom gradu.

- Duboko sam dirnut pažnjom i saosećanjem naše tuge za Brankom. Njegov život je bio toliko dug koliko je Bog to odredio. Svi bi smo voleli da nas pamte po lepim uspomenama, a što je Branko posebno zaslužio. Branko je dokaz da će seme poezije proklijatii i u budućim naraštajima. Bog mu je podario srce koje voli, uši koje slušaju. Kod njega nije bilo tamne strane, uvek se isticao i pisao u najboljem svetlu – rekao je Đorđe Rakić iz slavonskobrodske Prosvjete.

- Brankov rodoslov počinje sa dedom Stevanom, bakom Stanom, ocem Teodorom, majkom Ružom. Imao je još i brata Stevana i sestru Amaliju koja je umrla godinu dana po rođenju. Majka Ruža umrla je u 31. godini života, otac mu umire kad je Branko imao svega osam godina. Mnogi prožive dugi život, a da ga uglavnom ne vide u pravom smislu. Branko imade kratak život, ali je obraćao dovoljno pogleda oko sebe, video što ne vide mnogi te veliki deo toga prenosio na papir – dodao je Rakić.

Spomen-ploča koja se danas nalazi u porti pravoslavne crkve u izgradnji prvobitno je bila postavljena na zgradi Gimnazije koja je danas Mašinski fakultet. Nakon što je 1991. godine skinuta, godinama je čuvana u depou gradskog muzeja da bi je Veće srpske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda 2018. godine postavilo na ovo sadašnje mesto. Pored ovog obeležja, Branko Radičević je pre 1991. godine u Slavonskom Brodu imao i spomen-ploču na mestu rodne kuće, kao i ulicu nazvanu po njemu.