Održan prvi Zimski fudbalski kamp u Dalju

Kada su u pitanju sportska dešavanja i aktivnosti za decu na području opštine Erdut Zimski fudbalski kamp Dalj bio je pravo osveženje. Devojčice i dečaci su mesec dana potpuno besplatno učili osnove fudbalske tehnike i taktike, družili se i aktivno proveli zimski raspust. Ideju koja je potekla iz Fudbalskog kluba Radnički prepoznala je i finansijski […]

Jadranka Jaćimović 21.01.2022.
Zimski fudbalski kamp u Dalju

Kada su u pitanju sportska dešavanja i aktivnosti za decu na području opštine Erdut Zimski fudbalski kamp Dalj bio je pravo osveženje. Devojčice i dečaci su mesec dana potpuno besplatno učili osnove fudbalske tehnike i taktike, družili se i aktivno proveli zimski raspust. Ideju koja je potekla iz Fudbalskog kluba Radnički prepoznala je i finansijski podržala lokalna samouprava te je kamp koji je održan u Osnovnoj školi Dalj bio potpuno besplatan. - Drago nam je da je grupa mladih ljudi i trenera koji dolaze iz Fudbalskog kluba Radnički krenula sa školom fudbala koja je bila otvorena za svu decu sa područja opštine. To je zaista pohvalno i zahvalni smo i direktoru OŠ Dalj koji je ustupio prostor. U zimskom periodu deca su uglavnom u zatvorenom i vreme provode uz video igre ili za kompjuterom i zato smo ideju za budući kamp prepoznali kao dobru priču i podržali je i bićemo sponzori svih ovakvih dešavanja na području opštine Erdut. Planiramo nešto novo od proleća, trener Fudbalskog kluba Radnički iz Osijeka aktivirao je tri mlada čoveka iz Dalja koja se bave fudbalom da se posvete radu sa decom i nadam se da će nastaviti i dalje u tom pravcu – istakao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Podrška Osnovne škole Dalj

Veliko interesovanje dece i roditelja već je u samom početku zahtevalo određene izmene. Iako je planirano da Zimski kamp do 8. januara pohađaju deca uzrasta od 8 do 14 godina, javljali su se i mlađi i stariji polaznici i svi su rado primljeni, a kamp je produžen sve do 15. januara. - Želju za ovakve aktivnosti iskazalo je i veće roditelja Osnovne škole Dalj, na zadnjoj sednici roditelji su ukazali na to kako u celoj opštini imamo vrlo malo sportskih sadržaja za decu. Zato smo vrlo rado dali svoj doprinos kampu, odnosno dozvolili korišćenje prostora bez naknade. Takođe, uspeli smo da kao i zimski fudbalski kamp organizujemo i školu tenisa koja se takođe provodi u školi. Zahvaljujem se treneru Marinu Runtiću koji je školu fudbala organizovao i uspešno sproveo – rekao je direktor Osnovne škole Dalj Marko Stanić.

Uskoro nova Škola fudbala Dalj i letnji kamp

Idejni tvorac zimskog kampa Dalj i škole fudbala je trener FK Radnički Marin Runtić. Na to su ga podstakla upravo deca koja su neumorno i svakodnevno na terenu Radničkog igrala fudbal. Treneru Runtiću pridružili su se i igrači FK Radnički Nebojša Popović i Nenad Jelić koji su asistirali u realizaciji planiranih aktivnosti. Svi treninzi i turniri u sklopu škole fudbala uspešno su odrađeni. Zimski fudbalski kamp u Dalju - Treninzi su bili utorkom i četvrtkom, a koncipirani su kao treninzi osnova tehnike i taktike. Vikendom smo organizovali mini turnire gde smo pratili šta su sve od novih znanja deca usvojila i na šta moramo obratiti pažnju na narednim treninzima. Posebno smo ponosni na to što je među 40 polaznika bilo i šest devojčica. Kao trener prve ekipe Radničkog uočio da jako puno dece dolazi na igralište, sami se organizuju i igraju fudbal. Hteli smo da deca imaju neku aktivnost kroz celu godinu i u dogovoru s načelnikom Vesićem pokrenuli smo kamp, a puno nam je pomogao i direktor OŠ Dalj. Obojici smo zahvalni na velikoj pomoći – izjavio je trener Runtić i dodao da je kamp pokazao veliki potencijal te najavio nove poduhvate na terenu FK Radnički. - Nameravamo ubrzo nastaviti s treninzima na otvorenom, dobili smo dopuštenje za korišćenje terena i svlačionica Radničkog. Nastavili bi da treniramo kao i na ovom kampu, a isto tako nastojaćemo u junu organizovati veliki letnji kamp. Kroz Školu fudbala nastavili bi rad sa decom i formirali ekipu koja bi igrala prvenstvene utakmice – objašnjava Runtić. Da niske temperature nisu prepreka za fizičke aktivnosti, edukaciju i druženje pokazali su organizatori i polaznici prvog Zimskog fudbalskog kampa u Dalju. Dobrom organizacijom uklopljen je rad, fudbal i zabava, a bilo je tu i iznenađenja. Na oduševljenje polaznika kamp je posetio igrač Fudbalskog kluba Osijek Vedran Jugović koji je prisustvovao treningu i družio se sa budućim fudbalerima. Poslednji dan kampa svaki polaznik dobio je majicu, medalju i diplomu, a što je najbitnije svi zajedno začetnici su nove sportske priče koja prema najavama trenera i načelnika kreće na proleće. *Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.