Održano sećanje na pokušaj proboja Sremskog fronta u zimu 1944. godine

Pokušaj desanta Dunava izbacio je iz stroja oko dve hiljade vojnika Crvene i Jugoslovenske armije.

Loša epidemiološka situacija u Hrvatskoj uzrokovala je i strožije mere zbog kojih su otkazani gotovo svi društveni događaji. Međutim, uprkos ovim otežavajućim okolnostima 8. decembra u Vukovaru je odana počast svim borcima koji su u Drugom svetskom ratu učestvovali i dali život u borbi za oslobođenje od fašističkog okupatora.  Tako je obeležena i 76. godišnjica Desanta na Dunav. Bio je to prvi pokušaj oslobođenja Vukovara i proboja Sremskog fronta, a odmah nakon Batinske bitke na kraju 1944. godine.

– Jedinice Crvene armije i Pete vojvođanske brigade Jugoslovenske armije odlučile su da probaju napraviti desant Dunava ovde kod Vukovara, da uđu u srce odbrane Vukovara i Sremskog fronta te da iza leđa dođu neprijatelju i probiju taj front koji je u tom trenutku ostao jedno od većih utvrđenja prilikom realizacije oslobođenja zemlje. I ove godine uprskos ovoj epidemiološkoj situaciji trudimo se da održimo sećanje na pandemiju koja je pre više od sedamdeset godina odnela više od 50 miliona života, a ona se zove nacifašizam – kaže predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, koje je bilo i organizator skupa, Lazo Đokić.

Spomenik u Borovu naselju obnovljen ove godine

Mostobran je držan dva i po do tri dana dok se jedinice nisu vratile na levu odbranu Dunava gde će sačekati proleće i konačni proboj ovog fronta. Desant je završio neuspešno uz oko dve hiljade poginulih i ranjenih vojnika Jugoslovenske i Crvene armije. Njima u čast u Borovu naselju podignut je spomenik još 1946. godine kao jedno od prvih antifašističkih obeležja u vukovarskom kraju. Spomenik u parku kod Radničkog doma obnovljen je ove godine sredstvima ambasade Ruske federacije u Hrvatskoj.

– Ovaj spomenik, kao i spomen-grobnica u Vukovaru na Trgu žrtava fašizma, su obnovljeni sredstvima ambasade Ruske federacije. On nije bio jako oštećen, ali postojale su neke stvari koje je bilo neophodno sanirati. Mi smo zahvalni ambasadoru Azimovu koji se nedavno vratio iz službe u Rusku federaciju. Hvala Ruskoj federaciji i narodu što brinu o spomeničkoj baštini antifašističke borbe – istakao je Lazo Đokić.

Odlikovanje Lazi Đokiću

Genadij Možaev  Desant na Dunav Lazo Đokić
Lazo Đokić i Genadij Možaev

Među delegacijama koje su ove godine položile venac bio je i novi vojni ataše ruske ambasade Genadij Možaev koji je Lazi Đokiću uručio i Medalju sećanja i junaka domovine, a koju mu je dodelio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu za visoka postignuća u području razvoja vojne istorije. Možaev se kratko obratio okupljenima ističući značaj lokalnih antifašista za očuvanje sećanja na Drugi svetski rat.

– Zahvaljujući radu onih koji promiču antifašističke vrednosti uspevamo da sačuvamo uspomenu na rat koji je prošao, na nepopravljive gubitke i patnje, ali i da sprečimo prekrajanje istorije i umanjivanje uloge Crvene armije koja se zajedno sa jugoslovenskim narodom borila protvi zla koje se raširilo celim svetom – rekao je Možaev.

Pored ruske ambasade venac su položile i delegacije Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, grada Vinkovaca i Vukovarsko-sresmke županije, kao i predstavnici vukovarskih antifašista i Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon Borova naselja, delegacije su položile venac i u Vukovaru na spomen kosturnici poginulim vojnicima i žrtvama Dudika, a potom je jedan venac položen i u Dunav.