Opština Erdut jedina obeležava datum potpisivanja Erdutskog sporazuma

Svečanom sednicom Opštinskog veća proslavljen je 12. novembra Dan opštine Erdut na kojem su predstavljena dosadašnja ulaganja kao i planovi za naredni period.

Dan opštine Erdut

U Erdutu je 12. novembra 1995. godine potpisan Erdutski sporazum, dokument kojim je završen rat na istoku Hrvatske i započet proces mirne reintegracije. Ovaj datum svake godine u Hrvatskoj obeleži samo opština Erdut koja ga proslavlja kao Dan opštine. Tako je u Dalju i ove godine održana svečana sednica Opštinskog veća.

– Za nas je to najbitniji datum, prvenstveno za građane opštine Erdut. Osim što je potpisan ovde u Erdutu, on je za nas, ali i građane Republike Srbije veoma važan jer je doneo kraj rata. Vlasti na najvišem nivou to ne doživljavaju i svedoci smo da se obeležavaju samo velike godišnjice, kao što je dvadeseta godišnjicu obeležena pod pokroviteljstvom predsednice Hrvatske. Mi smo, nažalost, jedini koji držimo do tog dana – rekao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

U opštini Erdut, od perioda kada je rat završen napredak je vidljiv, a glasači na izborima svoje poverenje redovno daju Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci. Ulaganja u infrastrukturu, razvoj privrede i socijalnu politiku daju rezultate što je na svečanoj sednici opštinskog veća izložio načelnik koji je za istakao najznačajnije stvari koje su se desile u zadnjih godinu dana.

– U današnjoj prezentaciji pokazali smo da smo puno toga napravili, da se u opštini provode projekti u vrednosti od preko 23 miliona kuna. Radimo velike projekte koji će iduće godine biti u punoj ekspanziji i opština Erdut biće jedno veliko gradilište. Isto tako, imamo i veliki broj manjih ili „soft“ projekata i naravno najveći krivac za te dobre stvari je Preduzetničko razvojni centar koji sve te projekte priprema. Došli smo u fazu da nam se odobrava veliki broj projekata i javlja se problem da nam nedostaju edukovani ljudi koji njima mogu da upravljaju. Zato moramo da radimo na povećanju stručnog kadra – objašnjava načelnik Vesić koji ističe značajne projekte koji su u realizaciji kao i planove za naredni period.

Dan opštine Erdut

– To je projekat koji radimo zajedno sa Belišćem vredan 13 miliona kuna, odnosno, Zelene staze Dunava i Drave, zatim „Zaželi“ u vrednosti od 3 miliona kuna, a tu su i oni manji kao što su rekonstrukcija i izgradnja puteva u vrednosti do 2 miliona kuna, postavljamo i stanice za e-biciklove. Postoji još čitava lepeza projekata koje mi svake godine imamo i mislim da ćemo ići samo na više – rekao je Jugoslav Vesić.

Projekti usmereni na izgradnju turističke infrastrukture

Planira se i izgradnja samoodrživih kuća odnosno turističkog naselja koje je će biti jedinstveno u ovom delu Hrvatske. Za ovaj projekat naziva „Banjkas“ dobijena je građevinska dozvola i sledi faza u kojoj je potrebno obezbediti sredstva u iznosu od 15 miliona kuna. Ono što je primetno je da su najveća ulaganja i planovi lokalne vlasti usmereni ka turizmu. Ovom činjenicom i podacima sa e-vizitora zadovoljni su i u Ministarstvu turizma RH, potvrdila je to pomoćnica ministra Snježana Brzica koja je prisustvovala svečanoj sednici Opštinskog veća.

– Opština Erdut ima silan turistički potencijal, ona ima fenomenalno kulturno bogatstvo i zaštićeni je prirodni pojas, dakle, raspolaže svim mogućim lepotama što gosti i žele kada đođu na neku destinaciju. Naravno, zbog rata i svega onoga što je ovde bilo prisutno, ovde imamo malo zaostajanje, nedostaje razvijena turistička infrastruktura da bi gosti došli i ostali duže. Upravo ovi projekti, koje je načelnik izdvojio kao projekte za budućnost, od šetališta koje spaja Aljmaš sa Erdutom pa daljski Banjkas i svi ostali projekti, su zapravo projekti turističke infrastrukture. Prema podacima sa e-vizitora tačno se vidi trend, pre četiri godine nismo imali ni jedan, a danas ovde raspolažu sa 134 ležaja. Taj trend, odnosno pravac koji zauzima opština, prepoznali su i na županijskom i na državnom nivou, a odreagovao je i privatni sektor. Udvostručio se broj noćenja i trend rasta se jasno vidi – ističe pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica.

Potrebno je još proizvodnih pogona i novih radnih mesta

Opština Erdut mnogo ulaže u turizam, jer pored poljoprivrede ova privredna grana ima najviše prirodnih potencijala koje je potrebno iskoristiti. Mala poljoprivredna gazdinstva koja deluju na području opštine imaju priliku da svoje proizvode usmere i na turističko tržište koje postaje sve pristupačnije. Autentični proizvodi lokalnih privrednika smatraju se veoma važnim u smislu turističke ponude koja privlači goste. Sve odluke o ulaganjima lokalna samouprava donosi gotovo jednoglasno tvrdi to predsednik Opštinskog veća Jovo Vuković.

– Tri mandata sam predsednik opštinskog veća, u prvom mandatu bilo je 94% jednoglasnih odluka, u drugom oko 90 odsto, a sada smo blizu 85 odsto jednoglasnih odluka. Veće je zaista heterogeno sastoji se od šest političkih stranaka i radi u korist građana, donosi odluke u skladu sa budžetom i potrebama građana. Saradnja sa načelnikom i sa opštinskom upravom je na visokom nivou. Pokušavamo da otvorimo što više radnih mesta, napunili smo bjelobrdsku privrednu zonu, sada popunjavamo zonu na Studencu. Naravno da su naše mogućnosti, kao jedinice lokalne samouprave, sužene, ali potrebno je još proizvodnih pogona – napominje predsednik Opštinskog veća Jovo Vuković.

Na svečanoj sednici Opštinskog veća prisutnima se obratio i predsednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin te predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je Opštinu Erdut istakao kao jednu od najperspektivnijih lokalnih samouprava u sastavu ZVO-a, gde je vidljiv rad i značajna prekogranična saradnja u pravcu privrednog razvoja ovog dela Hrvatske.

U Opštini Erdut u četiri naselja živi nešto više od 7.000 stanovnika, zajedno Srbi, Hrvati i Mađari, i lep je primer multetničke sredine u kojoj umesto reči suživot više vole normalan život.