Osječki Srbi proslavili Veliku Gospojinu

Veće srpske nacionalne manjine grada Osijeka Veliku Gospojinu obeležava kao svoju krsnu slavu, a svečanost je i ove godine održana u prostorijama ove institucije u Donjem gradu.

Nikola Milojević 02.09.2019.
VSNM grada Osijeka krsna slava

Krsna slava osječkog Veća srpske nacionalne manjine obeležena je činom osvećenja slavskog kolača i koljiva koji je izvršio nadležni paroh protojerej Aleksandar Đuranović. On se potom, nakon lomljenja kolača i slavske molitve, prigodnim rečima obratio okupljenim većnicima i njihovim gostima.

- Iako nikad u istoriji nije bilo manje Srba u Osijeku, nadam se da ćemo zajednički zbiti redove i zajednički se potruditi da ostvarimo sva ona građanska prava koja nam po zakonu pripadaju. To ćemo ostvariti ako budemo pratili i podržavali rad i ove institucije koja danas slavi. Srećan vam praznik i da Gospod blagoslovi sve prisutne i njihov trud i rad – rekao je protojerej Đuranović.

Ovom prilikom predstavljena je i tradicionalna „Osječka gospojinska razglednica“. Reč je o običaju kojeg VSNM grada Osijeka održava po šesti put na dan svoj krsne slave, a razglednica na sebi uvek ima neki drugi motiv koji podseća na vekovno prisustvo srpske zajednice u najvećem gradu u Slavoniji. Štampanje Gospojinskih razglednica finansiralo je Zajedničko veće opština iz Vukovara.

- Nekad to bude neka institucija ili zgrada koja je bitna za srpsku zajednicu u Osijeku, a nekad to bude neka osoba iz bliže ili dalje prošlosti od značaja za našu zajednicu. Ove godine smo na razglednicu stavili „kuću Kragujevića“ u Ulici Jovana Gojkovića koja datira iz 18. veka. U toj kući rođen je episkop Stefan Kragujević i to je najstarija kuća u osječkom Donjem gradu – kaže predsednica VSNM grada Osijeka Danijela Jovčić.

Novi mandat, novi planovi

VSNM grada Osijeka krsna slava Aleksandar Đuranović Danijela Jovčić

Osječko veće srpske nacionalne manjine konstituisano je ove godine nakon u maju održanih manjinskih izbora, a nova predsednica na toj funkciji nasledila je Milorada Miškovića koji je trenutno narušenog zdravlja, a koji je godinama unazad vodio brigu o kulturnom i istorijskom nasleđu Srba u gradu na Dravi. U mandatima Milorada Miškovića krenulo se s inicijativom objavljivanja „Gospojinskih razglednica“, ali i sa obnavljanjem kulturnih i istorijskih spomenika od važnosti za Srbe u Osijeku. Na taj način obnovljena su i dva pravoslavna krsta. U novom mandatu, osječki Srbi imaju i nove planove.

- Trenutno nam je najbitnije da pokušamo da obnovimo pravoslavnu kapelu na donjogradskom groblju koja je iz 19. veka i nikad nije obnavljana. Tu smo inicijativu uputili prema Gradu i nadamo se da će biti razumevanja i da će biti sredstava za to. Ranije smo imali razumevanja prilikom obnove krstova, a na naš predlog dobili smo u gradu i Ulicu Milutina Milankovića. Pored toga, mi smo u junu uputili još jedan zahtev Gradu da se preko gradske firme Ukop zaštite nadgrobni spomenici koji su značajni za srpsku zajednicu. Napravili smo popis od 15 nadgrobnih spomenika među kojima su bivši gradonačelnici, advokati i mnogi drugi ugledni Srbi. Iz Ukopa su nam odgovorili da će ti spomenici biti trajno zaštićeni – ističe Danijela Jovčić.

Broj Srba u Osijeku danas je na istorijskom minimumu, međutim oni koji su preostali pokazuju želju da se promeni situacija kada je u pitanju očuvanje kulture i tradicije zajednice.

- Od prošle godine imamo pravoslavnu veronauku u gradu. Trenutno u samom gradu ima nekih dvadesetak dece, a od ove školske godine deci će, pored katoličke i islamske veronauke, po prvi put u školama biti ponuđena i pravoslavna veronauka uz dobru organizaciju našeg sveštenika Đuranovića. To nam je izuzetno bitno jer je bitno da se ljudi oslobode – navodi Danijela Jovčić.

Prema popisu iz 2011. godine Srbi su najbrojnija nacionalna manjina u Osijeku i sa oko 6.500 hiljada predstavnika čine nešto više od šest odsto od ukupnog broja stanovnika. Većina njih živi u gradskim naseljima Tenja, Klisa i Sarvaš dok je u samom gradu broj preostalih Srba daleko manji.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.